Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, çeşitli disiplinlerde çalışmalarına devam eden tipografi ve tasarım eğitmeni Onur Yazıcıgil’i 2022 yılında Gate 27’nin Ayvalık yerleşkesinde ağırladı. Yazıcıgil, Gate 27’deki konuk sanatçı sürecinde Bergama Antik Kenti’nde bulunan antik yazıtları inceleyerek o dönemlerde zanaatkarların mermere işlediği harfleri dijitalleştirdiği projesini tamamladı. Projenin bir çıktısı olarak, Bergama’nın geçmişi ile antik Yunan kentleri arasındaki konumunu incelediği ve her bir Yunan kentinde kullanılan harf formlarının değişkenliğini odağına aldığı projesini kitaplaştırdı. Sanatçının projesi bağlamında antik harfleri dijitalleştirme prensiplerine dikkat çektiği “Pergamon: Yunan Harfli Bir Yazı Tipi Tasarımı” başlıklı kitabı, Gate 27’nin Yeniköy yerleşkesinde düzenlenen bir açık dersle izleyiciye sunuldu. Etkinlik ilerleyen günlerde Gate 27’nin YouTube kanalı üzerinden de yayınlanacak.
Kitap, zengin yazı kültürü mirasını belgeliyor
Yazıcıgil’in Pergamon’daki zengin yazı kültürü mirasını belgeleyerek günümüz dijital mecrasında Yunan harfli bir yazı tipi olarak canlandırılması sürecine ışık tutan kitap, aynı zamanda arkeoloji öğrencilerine harf formlarını önceden çalışma imkânı vererek saha çalışmaları öncesi dil eğitimine katkıda bulunabilecek bir kaynak niteliği taşıyor.
Dört bölümden oluşan kitapta, ayrıca antik dönemdeki yazı ustalarının harfleri mermer üzerine işlerken elde ettikleri üç boyutlu etkinin, iki boyutlu dijital bir tasarıma dönüştürülmesi sırasında karşılaşılan güçlüklere ve çözüm yöntemine yer verilen özel bir bölüm de yer alıyor.
Anadolu’da etkili olmuş çeşitli uygarlıkların alfabe ve yazı tiplerine özel bir ilgi duyan tasarımcı, tanınmış ve tipografi dünyasına yeni adım atmakta olan tasarımcılar arasındaki bilgi alışverişini sağlama amacıyla kurulan ISType Uluslararası Konferansı’nın kurucuları arasında yer alıyor. Konferansın 2022’deki oturumu Arap harfli yazı karakterlerine odaklanmıştı. Yazıcıgil, “Pergamon: Yunan Harfli Bir Yazı Tipi Tasarımı” kitabında ise bu kez rotasını Doğu’dan Batı’ya çeviriyor.
Pergamon Projesi’nin ilk sunumu Sorbonne’da
Onur Yazıcıgil, Pergamon Projesi üzerine çalışırken geçirdiği süreci, 11 Mayıs’ta Paris, Sorbonne Üniversitesi’nde Association Typographic International (ATypl) konferansında sundu. Gate 27’de gerçekleşen açık ders ise, konunun ilgililerine yönelik olarak Sorbonne’daki sunumun devamı olarak düzenlendi.
Pergamon yazı tipi takı ile buluşuyor
Tasarımcı, projesinin temelinde ilham aldığı boyutsal zenginliği iki boyutlu bir dijital yazı tipinin yer aldığı kitabın ötesine taşımak için Esin Nalbantoğlu’nun tasarım atölyesi Emma Krafft’la iş birliği yaptı. Pergamon harflerini bronz ve gümüş madenlerle üretilen takılara dönüştüren Yazıcıgil, Gate 27’de düzenlenen etkinlikte projesiyle ilgili süreci aktarmanın yanı sıra, kitabını ve tasarlanan takıları da katılımcılarla buluşturdu.
Onur Yazıcıgil Hakkında
Tipograf ve tasarım eğitmeni Onur Yazıcıgil (1983, Konya), kariyerine Dhahran ve Ankara’da harfler çizerek başladı. Bu tutkunun ilk işaretleri, onu 2006 yılında Purdue Üniversitesi’nde Latin sans-serif yazı karakterlerinin tarihsel evrimini incelemek için Amerika’ya taşınmaya yöneltti. Yüksek lisansını tamamladıktan sonra, Sabancı Üniversitesi’nde ders vermek üzere işe başladı ve burada Google Fonts tarafından satın alınan ilk yazı tipi Duru Sans’ı tasarladı. 2011 yılında ISType’ın kurucu ortağı olmasının yanı sıra, 2013-2019 yılları arasında ATypl’de yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı ve tipografi alanında birçok konuda dersler verdi. 2020 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde Osmanlı tipografi tarihi alanında doktorasını tamamladı. Sabancı Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak çalışmasının yanı sıra, düzenli olarak yazı tipleri ve çok senaryolu mizanpajlar tasarlıyor. Hem profesyonel yaşamında hem de kişisel olarak görüntü oluşturmanın sonsuz olanaklarını keşfetmekten keyif alıyor ve tipografiyle illüstrasyon arasında daha fazla sinerji geliştirmeye devam ediyor.
Gate 27 Hakkında
Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulan uluslararası konuk sanatçı programı Gate 27, sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alarak, sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak için Yeniköy ve Ayvalık’taki mekânlarına davet ediyor. Hazırladığı kamusal programlar ve düzenlediği etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor.
Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma ortamı ve atölye mekânı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası olma fırsatını yakalıyor.
Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da profesyonel ağlarını genişletebiliyor.