in ,

KONUTTA TERCİH AZ KATLI OLAN YAPILAR

Gayrimenkul

Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay

Pandemi ile beraber insanların izole olma ihtiyacı onlarıbahçeli, tek katlı evlere yöneltmişti. Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası kişilerin artık daha alçak katlı konutları tercih etmeye başladığını söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay; yüksek binaların daha az tercih edilir olduğunu villa, iki katlı, üç katlı evlerin daha çok tercih edilip, eski yapıların artık tercih edilmediğini söyledi. Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay: “Kahramanmaraş merkezli depremden sonra insanlarda çok büyük bir korku başladı ve deprem riski taşıyan yerlerdeki kişilerin çoğunluğu kendilerine,riskin daha az olduğu alanları tercih etti. Şehir değişikliği yapanlar göç edenler çok oldu.” dedi. Altınay: “En çok tercih edilen konut tipi daha çok müstakil evler alçak katlı evler kat sayısı 3-4 katı geçmeyen evler ve insanlar özellikle deprem raporlarını inceleyerek riski yoksa tercih ediyor. Olası bir deprem olduğu zaman insanlar evlerinden çok rahat çıkabilmeleri için özellikle alçak katlı konut tercih ediyor.” diye konuştu.

KIRKLARELİ VE EDİRNE BÖLGESİ TERCİH EDİLİYOR

İstanbul’da olası deprem riski, insanları çevre illere yöneltti. Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, özellikle Kırklareli ve Edirne bölgesi deprem fay hattının geçmediği bölge olduğu için birçok kişinin bu bölgelerden kendilerine yeni yatırımlar yeni evler yeni ev yapılacak arsalar aldıklarını ve almaya devam ettiklerini söyledi.

İSTANBUL/EDİRNE HIZLI TREN HATTININ TAMAMLANMASIYLA BÖLGENİN CAZİBESİ ARTACAK

Göçün etkisiyle ister istemez belli şehirlerin ön plana çıkacağını söyleyen Altınay: “Göç alan illerin sosyoekonomik durumları değişecek, yaşlı nüfusa sahip Kırklareli ve Edirne’nin bu anlamdaki durumunu da değişecektir.” dedi. Altınay İstanbul/Edirne arasındaki hızlı tren hattının tamamlanması ile beraber ulaşım çok daha kısa sürede sağlanacağı için insanlar gündüz İstanbul’daki işlerinden akşam Edirne evlerine gidebileceklerini söyledi.

“ŞEHİRLERDE YAŞAYAN İNSANLARIN BİR KISMI KENDİ MEMLEKETLERİNE YERLEŞTİ”

Şehirlerde yaşayan insanların bir kısmının kendi memleketlerine, köylerine yerleştiğini, bir kısmının da deprem riskinin daha az olduğu kırsal bölgelere müstakil yaşamların olduğu alanlara alçak katlı evlerin olduğu bölgelere yerleştiğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, bir kısmının da işlerinden dolayı şehirleri bırakamadığı için ailelerini kırsal bölgelere yerleştirdiğini, kendilerinin yarı zamanlı olarak yaşamayı tercih ettiğini söyledi. Altınay: “Kahramanmaraş merkezli depremden sonra insanlarda çok büyük bir korku başladı ve konut tercihleri değişti.İnsanlar düşük katlı binalarda kendilerini daha güvende hissediyor ve olası bir depremde çabuk çıkabileceklerini düşünüyor. Bu nedenle bağ evleri, bahçeler ve arazilerin fiyatlarında artış yaşandı. Deprem sektörü olumsuz etkiledi ancak toparlanma sürecine girildi. Özellikle 2000 yılından önceki eski yapı stoklarının dönüştürülme çalışmaları başlandı.” dedi.

İSTANBULLULAR ALTERNATİF ŞEHİR ARAYIŞINDA

Son yaşanan depremlerin korkuttuğu İstanbullularınalternatif arayışına yöneldiğini söyleyen Altınay, deprem beklentisinin İstanbul’da göçü tetiklediğini söylüyor. Altınay: “Güvenli görülen bölgelere insan hareketliliği başladı ve devam ediyor. İstanbul’a yakın güvenli yerler arasında sayılan özellikle Kırklareli ile Edirne merkez ve kuzeyinin bu anlamda çok talep gördü. Göç etmek, riski azaltan bir önlem görülüyor.TOKİ konutlarının güvenli olması nedeniyle bu yapılara olan ilgide çok ciddi anlamda arttı.” dedi. İnsanların geçmişe kıyasla risklerin azaltılmasına yönelik daha fazla çaba sarf ettiğini söylen Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay göçün özellikle fay hattının geçmediği Kırklareli ve Edirne bölgesinde ciddi talepler oluşturduğunu söyledi.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Es braucht eine Plattformaufsicht, keine Poststelle

Tourismus und Menschenrechte: Mit nomadischen Völkern durch die Sahara