in

Doğrulama platformu, Pürmerak Kulübü isimli öğrenme platformu ve teyitçi topluluğunu duyurdu

Reuters Enstitüsü tarafından yayımlanan Dijital Haberler 2023 raporunda yanlış bilgi ve dezenformasyona yönelik korkuların azalmadığı, ülkelerin %56’sında internette gerçek haber ile sahte bilginin farkının belirlenmesi konusunda endişe duyulduğu görüldü

Doğrulama platformu, katılımcılara teyitçilik, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerileri kazandırmayı amaçladığı Pürmerak Kulübü isimli öğrenme platformu ve teyitçi topluluğunu hayata geçirdi.

Yapay zeka, deep fake gibi teknolojilerin yaygınlaşması, internette yanlış bilgi ve dezenformasyon problemlerinin büyümesini tetikledi. Reuters Enstitüsü tarafından yayımlanan Dijital Haberler 2023 raporunda yanlış bilgi ve dezenformasyona yönelik korkuların azalmadığı, ülkelerin %56’sında internette gerçek haber ile sahte bilginin farkının belirlenmesi konusunda endişe duyulduğu görüldü. McKinsey de dezenformasyonu yakın geleceğin en önemli tehditlerinden biri olarak tanımladı. Buradan yola çıkan önde gelen doğrulama platformu Teyit, bilgi ve internet çağının en önemli sorunları arasında sayılan yanlış bilgi sorunu konusundaki deneyimini Pürmerak Kulübü isimli bir teyitçi topluluğu ve öğrenme platformuna taşıdı. 

Şirket çalışanlarından iletişim profesyonellerine kadar farklı profile sahip katılımcılar için teyitçilik, dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerileri edindirmeyi amaçlayan Pürmerak Kulübü’ndeki toplam 12 saatlik online eğitimleri tamamlayanlar İstanbul Bilgi Üniversitesi onaylı sertifika kazanacak ve özel Discord kanalına katılarak Teyit ekibiyle birlikte çalışma ve ortak üretimlerin parçası olma imkanı bulacak. 

Yanlış bilginin anatomisinden, doğruluk kontrolü araç ve tekniklerine

Dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme, yakın geleceğin önemli becerileri arasında görülüyor. Yanlış bilgi sorununa karşı teyitçilik ve eğitim çalışmalarıyla 7 yıldır etki yaratan Teyit, bu becerileri yaygınlaştırmak, herkesin bu becerileri edinmesini kolaylaştırmak, her internet kullanıcısına dezenformasyona karşı dijital okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerileri kazandırmak amaçlarıyla Pürmerak Kulübü’nü hayata geçirdi. 

Platformda Teyit ekibinden tecrübeli isimlerin verdiği, teyitçiliğe dair temel kavramları, teyitçilerin kullandığı araçları, yanlış bilgiyle mücadele metotlarını, yanlış bilgi psikolojisini, dijital iz sürme yöntemlerini ve dezenformasyona karşı atılacak adımları içeren eğitimlerin bulunduğunu kaydeden Teyit Kurucusu Mehmet Atakan Foça, “Eğitimler, yanlış bilginin anatomisini anlamaktan çeşitli doğruluk kontrol araç ve tekniklerinde uzmanlaşmaya kadar, dijital çağda teyitçiliğin tüm yönlerini kapsıyor. Öğrenciler, beyaz yakalılar ya da sadece gerçeğin peşinden koşan meraklı kimseler, teyitçilik becerileri kazanarak yapay zeka sahteciliğine karşı hazırlıklı olabiliyor, doğru bilgiyle doğru kararlar alabiliyor, eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirebiliyor” dedi.

Sertifikalı teyitçi olma ve topluluğa katılma fırsatı 

Platformda yer alan eğitimleri tamamlayanlar, yanlış bilgi sorununa dair teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı çalışmalarla kişisel ve profesyonel yaşamlarında kullanabilecekleri bir alet çantasına sahip olacak. Katılımcılar, sertifika edinmenin yanı sıra Pürmerak Kulübü’nün Discord kanalına katılarak Teyit ekibiyle birlikte yanlış bilginin peşine düşme ve birlikte teyitleme fırsatı yakalayacak. Katılımcılar ayrıca, gazeteciler, iletişim profesyonelleri, siyasetçiler, şirket çalışanları ve araştırmacılar için özel olarak tasarlanan kapsamlı eğitimlerle öğrenme olanaklarını geliştirebilecek. Katılımcılar edindikleri becerilerle dijital dünya deneyimleri ve kariyerlerinde fark yaratma potansiyeline sahip olacak. Ayrıca, dijital araçları daha akıcı kullanabilecek ve yanlış bilgi sorununa karşı güçlenecek.

“Eleştirel düşünmeyi ve dijital okuryazarlığı ortak değer haline getirmeyi hedefliyoruz” 

Pürmerak Kulübü’nün yanlış bilgi sorununa karşı herkesi güçlendirmeyi hedeflediğini, bu doğrultuda şirketler için özel, yüz yüze, etkileşimli kurumsal eğitim programları da tasarlayabildiklerini belirten Teyit Kurucusu Mehmet Atakan Foça, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Pürmerak Kulübü’nün çok açık bir misyonu var: Eleştirel düşünmeyi ve dijital okuryazarlığı ortak değer haline getirmek. Bu amaçla 7 yıllık tecrübemizle eğitimlerimizi herkesin doğru bilgiyi referans alarak hareket edebileceği ve dijital dünyada kendilerine güven duyabileceği biçimde hazırladık. Birikimimizi Pürmerak Kulübü’nde herkese açarak, kararlarını doğru bilgiyle alan ve sorgulayan bir topluma katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Detektierbare Produkte von norelem

Sanofi’de üst düzey atama