Zorlu PSM’nin geçtiğimiz yıl ücretsiz olarak başlattığı, tiyatro külliyatının özgün içeriklerle zenginleşmesini sağlamayı ve katılımcılarını Türkiye’deki sahne sanatları ağının bir parçası haline getirmeyi hedefleyen PSM Atölye’nin ikinci dönemini tamamladı. PSM Atölye’nin ikinci eğitim dönemi kurulduğu günden bu yana 150 senelik bir mirası devralmış olmanın bilinciyle hareket eden ve kültür sanata sürdürülebilir destekle dokunmayı da ihmal etmeyen Mey|Diageo’nun katkılarıyla gerçekleştirdi.
Zorlu PSM tarafından tiyatro dünyasına oyun yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve tiyatro yapımcılığı alanlarında yeni isimler kazandırma hedefiyle hayata geçirdiği ve 18-30 yaş arası katılımcıların yer aldığı PSM Atölye programında bu yıl 24 katılımcı yer aldı. Katılımcılar, 7 ay boyunca her hafta gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı eğitimleri, sahneye koydukları 8 kısa oyunla tamamladı. Veda Partisi, Ölü Hamamı, Bize Ait Mi Ki?, Bir Sepet Ömür, Yük, 49 50, Miras ve Tabu isimli oyunlar 24 ve 25 Haziran’da, aralarında tiyatro alanındaki profesyonellerinin, usta isimlerin ve basın mensuplarının yer aldığı izleyicilerle buluştu.
“Genç arkadaşlarımızı kültür sanat sektörüne kazandırmaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz”
Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, PSM Atölye projesiyle ilgili olarak, „PSM Atölye’yi hayata geçirirken asıl hedefimiz, kültür sanat ekosistemini sürdürülebilir kılmak, tiyatro alanında yeni yeteneklerin gelişimine katkı sağlamak, tiyatro külliyatını özgün içeriklerle zenginleştirmek ve sektöre yeni yetenekler kazandırmaktı. 2021 yılında başlattığımız PSM Atölye’nin ilk yılında 26 öğrenciyi 10 oyunla mezun ettik. Bu yıl ise 24 öğrencimiz ve 8 oyunumuz bulunuyor. Bu değerli oyunların sahnelenmesi, genç arkadaşlarımızın tiyatro alanında üretim yapmaları için bu yıl PSM Atölye’ye büyük destek sağlayan Mey Diageo’ya özel olarak teşekkür etmek isterim. Tiyatronun gelişimi için düzenli olarak bu alana yatırım yapıyorlar. Bu yıl da PSM Atölye projemize destek verdiler. Atölye projemizle birbirinden yetenekli yazarlar, yönetmenler ve yapımcılarla tanışma fırsatı bulduk ve şimdi onları sektöre tanıtma vakti geldi. Kültür sanat sektöründe, deneyimli isimleri genç yeteneklerle bir araya getirerek yeni nesil bir sektörel ağ oluşturma ihtiyacı büyük. Genç arkadaşlarımızı kültür sanat sektörüne kazandırmaya yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.“ dedi.
“Ülkemizde sanatın sürdürülebilirliği adına PSM Atölye projesini önemli bir girişim olarak görüyoruz”
PSM Atölye’nin ikinci dönem programına destek veren Mey Diageo Genel Müdür Levent Kömür programla ilgili olarak, “Zorlu PSM’nin düzenlediği „PSM Atölye“ programının tek kurumsal sponsoru olmaktan ve kültür-sanatın sürdürülebilirliğini desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Projeye verdiğimiz destekle amacımız; tiyatroya yeni yetenekler kazandırılmasına, katılımcıların yetkin ve donanımlı hale gelmeleri hedefine destek olabilmek. PSM Atölye, bizim için iki açıdan anlamlı: İlki; “Yeni”! “Yeni”, bizim sahip olduğumuz en değerli markamızın ve mirasımızın adı. “Yeni” yeteneklere el uzatan bir projeye daha çok yakışan başka bir marka olamazdı. İkincisi; biz sürdürülebilirlik olgusunu bütünsel bir yaklaşımla ele alıyoruz. Sürdürülebilirlik raporumuzda “sanat başlığı” da yer almakta. Ülkemizde sanatın sürdürülebilirliği adına bu projeyi önemli bir girişim olarak görüyoruz.” dedi.
PSM Atölye programının danışmanı ve eğitmeni Serdar Biliş ise programla ilgili görüşlerini, Zorlu PSM geçen yıl başlatmış olduğu bu eğitim programı ile Türkiye’de tiyatro alanında yapımcılık, yazarlık, yönetmenlik yapmayan isteyen yeni yeteneklerin önünü açmıştır. Bir yıl boyunca sektörün deneyimli isimlerinden aldıkları eğitimleri, Zorlu PSM’nin teknik olanakları ile birleştirerek yarattıkları oyunlarını seyirci karşısına çıkardıkları KISALAR festivali yılın iple çektiğim bir zamanı olmayı başardı bile. Bu programda tanıştığımız genç tiyatrocula sayesinde tiyatromuz ve ülkemiz adına umutlanmaya devam ediyoruz.” şeklinde belirtti.
PSM Atölye’nin eğitim kadrosunda senarist ve dramaturg Aylin Alıveren, çağdaş dansçı, tasarımcı, yürütücü yapımcı, sahne ve turne yöneticisi Cem Görk, senarist Murat Mahmut Yazıcıoğlu, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde akademisyen olarak görev yapan yazar Özlem Hemiş, yönetmen Serdar Biliş, yönetmen Mehmet Ergen, yazar Suzanne Bell, yazar Ali Yalgın, yazar Ahmet Sami Özbudak, yapımcı Ayşegül Beyazdağ, yapımcı Cemil Demirok, yazar Ebru Nihan Celkan, yapımcı Emre Alpün, yapımcı Mehmet Karaca, yapımcı Mine Güler, yapımcı Betal Özay, yönetmen Blanche Mcintyre, yönetmen Çağ Çalışkur, yönetmen Özlem Özhabeş, Yapımcı Pelin Ekinci Kaya ve yapımcı Yağmur Dolkun gibi önemli isimler yer alıyor.