in ,

Perfumer’s Garden Maison Francis Kurkdjian iş birliğiyle açılıyor

17. yüzyıl Trianon bahçelerinin ruhuna uygun olarak yüzlerce parfüm bitkisinin yetiştirildiği Perfumer’s Garden, koku tarihi hakkında farkındalık yaratılmasına yardımcı olacak.

Trianon malikanesinin kalbinde yeni ve benzersiz bir yer olacak Perfumer’s Garden, Versailles Sarayı ve Maison Francis Kurkdjian iş birliğiyle ziyarete açılıyor.

Maison Francis Kurkdjian iş birliği ile kurulan ve Châteauneuf Orangery’nin yanında yer alan Perfumer’s Garden (Le Jardin du Parfumeur), 30 Mayıs 2023’ten itibaren halkın ziyaretine açılıyor. Bahçe, parfüm yapımında kullanılan çiçeklerin büyük bir çoğunluğunun bulunduğu „The garden of curiosities“, Japon kiraz ağaçları ile kaplı yürüyüş yolu „Under the trees“ ve samimi atmosferiyle „The secret garden“ olmak üzere üç ana alandan oluşuyor. Gül, yasemin gibi geleneksel bitkiler, çikolata ve elma gibi beklenmedik aromalar, sümbül, şakayık ve menekşe gibi kolayca ayırt edilebilir kokulara sahip yüzlerce çiçek türünü bir araya getiren bahçe; okul gruplarının, öğrencilerin ve derneklerin Versailles’ı farklı bir atmosferde keşfetmeleri için, turlar ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak. 

 

Versailles Sarayı, parfüm yaratma zanaatının ve sanatının beşiği oldu

17. yüzyılda, çiçekler modaydı ve Trianon bahçeleri baş döndürücü, hoş kokulu yasemin, sümbülteber ve sümbül çiçekleriyle doluydu. Büyüleyici kokulara sahip bahçeler, tüm yıl boyunca çiçek açmalarını sağlayan bir sistem ile kuruldu. Bunun yanı sıra Versailles Sarayı’nda kokular yükselmeye başladı ve saray, 17. yüzyıl geç dönemlerden itibaren parfüm yaratma zanaatının ve sanatının beşiği oldu. Buradaki usta parfümörler hem hükümdarlara hem de saray mensuplarına, kokulardan ve keselerden kokulu eldivenlere ve yelpazelere kadar her zamankinden daha sofistike ürünler üretmeye çalıştı. 18. yüzyılda kozmetik, kişisel hijyen hareketinin yükselişinin izinde adım adım gelişti. Parfümeri bir sanat ve ticaret olarak moda olduğu için, Kraliçe Marie-Antoinette’in parfümörü Claude-François Prévost da dahil olmak üzere, giderek daha fazla sayıda uzmanı kendine çekiyordu. 

 

Maison Francis Kurkdjian, Versailles Sarayı’nı destekleme taahhüdünü sürdürdü

Francis Kurkdjian’ın yolu, yirmi dört yaşında Versailles Sarayı ile kesişti. Kurkdjian, Versailles’ın parfümeri okulundan mezun oldu ve yıllar sonra ilham almak için arşiv belgelerinden yararlanarak Marie-Antoinette’in kokusu Sillage de la Reine’nin bir örneğini yarattı. 2003’te Marc Chaya ile ilk tanıştığı andan itibaren; Sun King’in Versailles bahçelerindeki havuzların ve fıskiyelerin kokulandırıldığı gösterişli partilerinin ambiyansına geri dönme vizyonundan bahsetti. 2006 yılında ikili, Francis Kurkdjian’ın 2006 Versailles Off festivali için „Soleil de Minuit“ koku enstalasyonunu tasarlayıp yapabilmesini sağlamak için çalışmaya başladılar. Orangery parterre’den havaya bir portakal çiçeği kokusu yayılırken, havuzunun suyu gün batımında yanan bir mandalina rengiyle renklendi. 2007 ve 2008’deki Grandes Eaux Nocturnes için Francis Kurkdjian, Versailles Sarayı’nın bahçelerinin kalbinde koku deneyimini hayata geçirdi. On altı köpük makinesi, ziyaretçileri 14. Louis’nin en sevdiği meyveler olan çilek, armut ve kavun kokulu binlerce baloncukla çevreledi. Francis Kurkdjian ayrıca sırasıyla Üç Çeşme Korusu ve Balo Salonu Korusu’nda kurulan “Chutt… d’Eau” ve “Le Roi Danse” koku enstalasyonlarını yarattı. 2009 yılında, Francis Kurkdjian ve Marc Chaya, şu anda LVMH grubunun bir parçası olan Maison Francis Kurkdjian’ı kurdu. Birlikte, Fransız yaşama sanatı ve zanaatkarlığının yeni bir simgesini oluşturmak için çalışarak, ifade özgürlüğünün hüküm sürdüğü tutkulu, cömert, çok yönlü koku alma deneyimlerini planlıyorlar. Maison Francis Kurkdjian, 2022’de Perfumer’s Garden projesinin yöneticisi oldu ve böylece Versailles Sarayı’nı destekleme taahhüdünü sürdürdü.

 

NeoBloom Hakkında; 

NeoBloom, dünyaca ünlü lüks ve niş parfümlerin Türkiye’deki temsilciliğini üstlenme amacıyla 2010 yılında kuruldu. Distribütörlüğünü yaptığı markalar arasında dünyanın en başarılı parfümörlerinin imzasını taşıyan parfümlerin yer aldığı NeoBloom, Maison Francis Kurkdjian, Acqua di Parma, Bond No:9, Initio, Ex Nihilo, Maison Crivelli, Ormonde Jayne ve Histoires de Parfums gibi kendi hayallerinin peşinden koşan parfüm markalarını koku tutkunlarıyla buluşturuyor. Zengin ürün yelpazesinde seçkin parfümlerin yanı sıra L:A BRUKET, Royal Fern, Jorgobe gibi dünyaca ünlü cilt bakım markalarına da yer veren NeoBloom’un seçkin ürünlerine; Beymen Akasya, Beymen Galataport, Beymen İstinyePark, Beymen Nişantaşı, Beymen Suadiye, Beymen Vadi İstanbul, Beymen Zorlu, Beymen Ankara Armada, Beymen Ankara Kavaklıdere, Beymen Ankara Panora, Beymen Antalya Rixos, Beymen Bodrum, Beymen İzmir İstinyePark, Beymen İzmir Hilltown, Beymen Gaziantep, Beymen.com ve Neo-bloom.com adreslerinden ulaşabilirsiniz. 

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Wellenreiten und Wildnistraining: Sommerabenteuer im Lausitzer Seenland

Schutzgarantien für Medienschaffende sind nötig