Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yaşında uluslararası bilim arenasındaki yerini güçlendirmek ve genişletmek hedefi ile hareket eden İstinye Üniversitesi (İSÜ), yakın zamana kadar Türkiye’nin sadece Boğaziçi ve Ankara Üniversiteleri tarafından temsil edildiği ATLAS Deneyi’nin resmî iş birliği kurumlarından biri oldu. İSÜ’nün dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) yeni mevkiine ve ATLAS Deneyi dâhilinde parçacık fiziğine yapacağı bilimsel katkılara dair bilgilendirme toplantısı 31 Mayıs’ta İstinye Üniversitesi Vadi Kampüsü’nde gerçekleştirecek.
Evrenin sırlarını çözmek için bir aradalar
İsviçre merkezli hükûmetlerarası bir organizasyon olan CERN, insanlığın ortak bilgi hazinesini çoğaltarak ufkunu genişleten araştırmalar yapıyor. CERN tarafından düzenlenen en büyük deney programlarından ATLAS, dünyanın en önemli bilimsel faaliyetlerinden biri olarak geleceğin teknolojisini de şekillendiriyor. Evrenin sırlarının çözülmesi için bir araya gelen farklı ülkelerden binlerce saygın bilim insanının mesai ortaklığı ve tecrübe paylaşımının ürünü, dünyanın en büyük hacimli algıç sistemini barındıran ATLAS Deneyi ile CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda erişilen en yüksek enerjili proton çarpışmalarının verileri ileri analiz yöntemleriyle incelenerek yorumlanıyor. Bu analizler sonucunda, “Standart Model” olarak bilinen ‘parçacık fiziği’ disiplinindeki bilgilerin hassas ölçümlerinin yanı sıra, ‘standart model’ ötesinde yer alan kuramların testleri de araştırma konusu yapılarak, yeni bir paradigma kurulmasının zemini oluşturuluyor. ATLAS Deneyi, başlangıcı üzerinden geçen yaklaşık 15 yılın ardından, farklı enerjilerde temel parçacıklara dönük bilgilerin yenilenmesi ve yeni parçacık türlerinin anlaşılması için çok önemli bir bilimsel basamak niteliğinde. Söz konusu basamak konusunda bilgi verilecek olan etkinlikte, ATLAS Deneyi İç Algıç Sistemi Enstitü Kurulu Başkanı ve İSÜ Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, yüksek enerji ve parçacık fiziği çalışmalarını ‘öncelikli araştırma alanlarına’ dahil eden ve parçacık fiziği alanında çalışmalar yapan sayılı kurumlar arasında bulunan İstinye Üniversitesi’nin ‘ATLAS iş birliği’ kapsamındaki yeni yapılanması ile deneye sunulacak katkıları, ulusal ve uluslararası faaliyetlerini ve kurumun sürece ilişkin plânlarını, düzenlenecek bilgilendirme toplantısıyla paylaşacak.
CERN Araştırma Direktörü ve ATLAS Deneyi Başkanı da katılacak
31 Mayıs’ta, İstinye Üniversitesi Vadi Kampüs Konferans Salonu’nda 13.30-19.00 saatlerinde gerçekleştirilecek olan programın açılışında İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Muharrem Usta tarafından yapılacak konuşmaların ardından, ATLAS Proje Lideri ve Ulusal İrtibat Fizikçisi Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, parçacık fiziği ve CERN hakkında bilgilendirme yapacak. CERN Araştırma Direktörü Joachim Mnich ve ATLAS Deneyi Başkanı Andreas Hoecker’in, ATLAS Deneyi ve İstinye Üniversitesi’nin deneye entegrasyonu hakkındaki bilgilendirmeleri ile programa devam edilecek. Profesör Çetin’in moderatörlüğünde, İSÜ bünyesinde kurulan Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği Araştırma Grubu’nun faaliyetlerinin aktarılacağı sunumun ardından, Çetin tarafından yapılacak ‘Parçacık Fiziği Araştırmalarının Tetiklediği Jenerik Teknolojiler ve Uygulamalar’ konulu bilgilendirme ile bitecek olan etkinlik, basın mensupları ile yapılacak ayrı bir basın toplantısı ile sonlandırılacak.
Prof. Dr. Serkant Ali Çetin hakkında:
1974 İstanbul doğumlu olan Serkant Ali Çetin, 1996 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun oldu ve ardından aynı bölümde Deneysel Yüksek Enerji Fiziği alanında Prof. Dr. Engin Arık danışmanlığında CERN ATLAS deneyinde yaptığı çalışmalarıyla 1998’de yüksek lisans, 2003’te ise doktora derecesini aldı. Nisan 2004’te doçent olan Çetin, Eylül 2009’da profesör oldu. 2015-2021 arasında çalışmalarına İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde devam eden Çetin, 2016’da Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezini kurdu. 2017-2018 arasında Rektör Yardımcısı, 2018-2019 arasında ise Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı yaptı. Profesör Çetin, Ağustos 2021 itibarıyla Deneysel Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği alanındaki çalışmalarını araştırma ekibiyle birlikte İstinye Üniversitesi bünyesinde sürdürmektedir. Serkant Ali Çetin’in Türk Deneysel Parçacık Fiziği camiasının bir araya gelmesi ve temsili konusundaki girişimiyle Deneysel Parçacık Fiziği Genel Kurulu ve Üst Kurulunun oluşması sağlandı. 2016-2019 arasında Üst Kurul başkanlığı yaptı. Camia tarafından belirlenen süreçlerle Türkiye’nin Avrupa Geleceğin Hızlandırıcıları Komitesi (RECFA – Restricted Eur. Com. for Future Accelerators) temsilcisi olarak seçildi ve 2017’de RECFA’nın Türkiye’ye ülke ziyareti yapmasını sağladı. CERN’de yapılan ATLAS ve CAST deneyleri ile Çin Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsünde yapılan BES-III deneyinde ulusal koordinatör olan Çetin, Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesinde ise üniversite temsilcisi olarak görev yaptı. Uluslararası atıf endekslerinde taranan dergilerde deneysel ve fenomenolojik birçok yayına imza atan Serkant Ali Çetin bu yayınlarına çok sayıda atıf almıştır. Serkant Ali Çetin 2004 yılında „Türk Fizik Derneği Profesör Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü“nü, 2008 yılında „Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü“nü, 2015 yılında “Türk Fizik Derneği Profesör Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü”nü ve 2017 yılında ise “Türk Fizik Derneği Onur Ödülünü”nü almıştır. Profesör Çetin evli ve bir çocuk babasıdır.
İstinye Üniversitesi hakkında:
İstinye Üniversitesi, „Liv Hospital“, „Medical Park“ ve „VM Medical Park“ olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu’nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.