Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) federal hükümeti eğitimde kapsayıcılık konusunda daha fazla sorumluluk almaya çağırıyor. „Her zaman federal eyaletlerin sorumluluğuna atıfta bulunmak ve bu yamalı bohçaya göz yummak yerine, Federal Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını öneriyoruz. Bu komisyon, BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin (UN CRPD) insan haklarına uygun bir şekilde uygulanması için hedefler ve yollar geliştirmelidir,“ diyen GEW’nin okullardan sorumlu yönetim kurulu üyesi Anja Bensinger-Stolze, Avrupa Engelli Eşitliği Protesto Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi „Okullarda kapsayıcılık durakladı ve hatta bazı eyaletlerde geriledi. UNCRPD’nin federal hükümet tarafından onaylanmasından 14 yıl sonra, bu durum ancak skandal olarak nitelendirilebilir.“
Bensinger-Stolze politikacılara „Kapsayıcılık için bir pakta ihtiyacımız var!“ diye seslendi. Bununla birlikte, Alman İnsan Hakları Enstitüsü tarafından 2022 yılı sonunda yapılan bir öneriyi ele aldı. Enstitü, Almanya’ya ilişkin en son insan hakları raporunda, eyaletler genelinde genel bir strateji oluşturulması çağrısında bulunmuş ve Anayasa’da buna uygun değişiklikler yapılmasının yanı sıra Federasyon ile eyaletler arasında bir eğitim anlaşması yapılmasını talep etmişti. „Hedefler, doğrulanabilir tedbirler, siyasi kontrol, siyasi irade, somut bulgular ve hepsinden önemlisi kapsayıcılık için kaynak eksikliği var. Kendimizi uluslararası alanda küçük düşürmeye devam etmek istemiyorsak bu duruma bir son vermeliyiz,“ diye vurguladı GEW yürütme kurulu üyesi.
„Taraf devlet olarak Almanya, BM Sözleşmesi’nin devletlere izleme ve veri toplama yükümlülüğü getiren 24. maddesini ihlal etmektedir. Ancak genel olarak bazı federal eyaletler, okul sistemini daha kapsayıcı hale getirmek için uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmiyor ya da yetersiz bir şekilde yerine getiriyor. Şehir eyaletleri ya da Schleswig-Holstein gibi olumlu örnekler de var; bunlar, hala iyileştirmeye açık alanlar olsa da, işlerin hangi yönde ilerleyebileceğini gösteriyor.“ Dışlanma oranı, yani hala özel okullara gitmek zorunda olan öğrencilerin oranı, Almanya’da ortalama olarak neredeyse hiç düşmedi ve hatta bazılarında yükseliyor. Ebeveynlerin çocukları için okul türünü seçme hakkı da kapsayıcılığı teşvik etmekten ziyade özel okul sistemini güçlendiriyor. „Gerçek bir seçme hakkı, genel okul ile özel okulun eşit donanıma sahip olmasını gerektirir. Eşit yaşam koşullarına ve eğitim fırsatlarına ulaşmak için ülke çapında kriterler ve genel bir strateji gerekir,“ diyor Bensinger-Stolze.
Logo: GEW