Darüşşafaka Lisesi öğrencileri, Robotex International Ulusal Turnuvası’nda “Labirent Çözen Robot” kategorisinde Türkiye Şampiyonu; “Nordic Kızların İtfaiyeciliği” ve “Hızlı Çizgi İzleyen Robot” kategorilerinde Türkiye 3’üncüsü olurken; Darüşşafaka Ortaokul Robot Takımı, 2. İstanbul Ortaokul Yerel Turnuvası’nda robot performansları, robot tasarım ve geliştirdikleri yenilikçi projeleriyle birincilik ödülünü kucakladı.
Darüşşafaka Lisesi öğrencileri, dünyanın en büyük robotik yarışması Robotex International’ın 2023 sezonu turnuvasında üç ayrı kategoride geliştirdikleri robotlarla yer aldılar. Çocuklar ve gençlerin bilim ve mühendislik alanına ilgilerini artırmak ve mühendislik alanlarında çalışma yapmaları için öncülük eden Robotex International’ın bölgesel turnuvasında başarı gösteren takımlar, 29-30 Nisan’da Antalya’da düzenlenen Ulusal Turnuvalara katılmaya hak kazandılar.
Antalya’da gerçekleştirilen Ulusal Turnuva’daki Labirent Çözen Robot kategorisinde Darüşşafakalı öğrenciler, geliştirdikleri robotlarıyla labirenti en hızlı çözerek Türkiye Şampiyonu olma başarısı gösterdiler. Öğrenciler aynı zamanda yangınla mücadele, kız öğrenciler için tasarlanan, kız öğrencilerin mühendislik ve teknoloji becerilerini geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlayan “Nordic Kızların İtfaiyeciliği” ile “Hızlı Çizgi İzleyen Robot” kategorilerinde de Türkiye 3.lüğü elde etti.
Darüşşafakalı tüm takımlar, gösterdikleri başarılarıyla 2023’ün Kasım ayında Estonya’da düzenlenecek uluslararası turnuvaya gidiş bileti kazandı.
Darüşşafaka Ortaokul Robot Takımı Panic At Dacka da şampiyon oldu
Özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde toplumsal sorunlara çözümler üretebilen bir gençlik yetişmesi niyetiyle dünyada 98 ülkede uygulanan FIRST LEGO League Challenge programının Türkiye ayağında, “Bilim Kahramanları Buluşuyor First Lego League Challenge 19. Sezon Türkiye Turnuvaları” kapsamında düzenlenen II. Ortaokul Yerel Turnuvası’ndaysa Darüşşafaka Ortaokul Robot Kulübü Panic At Dacka takımı ulusal şampiyona bileti kazandı. 29 Nisan’da düzenlenen yarışmada robot performansları, robot tasarım ve geliştirdikleri yenilikçi projeleriyle 36 takım arasından birinci olarak şampiyonluk ödülü kazanan Darüşşafaka Ortaokul Robot takımı ulusal turnuvaya katılma şansı elde etti.
DARÜŞŞAFAKA HAKKINDA
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti; annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak onların yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenen 1000’e yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti; 2021’de notunu 9,74’e ve 2022 yılında 9,77’ye yükseltmiştir.