Lüks kategorisindeki ürünler, fiyat kalemi ve ürün kalitesiyle doğru orantılı olarak üç kategoriye ayrılıyor. Son sırada yer alan erişilebilir lüks ürünler, orta segment tüketiciyi de yabancılaştırmadan üstün kaliteyi yakalayan hassas bir dengeyi sembolize ediyor. Orta ve düşük fiyatlı segment ile premium ürünler arasındaki farkı, tasarım ipuçlarından belirgin bir şekilde ayırt edebilen tüketicinin ise erişilebilir lüks segmentindeki ürünleri rafta rahatlıkla seçebilmesi, markalar için kritik bir önem taşıyor. Zanaat ve kalite vadederken aşinalık yoluyla da güven vermenin önemine dikkat çeken Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Market için tüketicinin ayırdığı bütçe gittikçe azalsa da görünen o ki tüketici, hayatındaki ufak lüks dokunuşlardan vazgeçmiyor. Doğru ambalaj tasarımıyla raflarda yerini alan erişilebilir lüks markalar için hiç de yanlış bir zaman değil.” yorumlarıyla erişilebilir lüks segmentindeki markalar için ambalaj ipuçlarını paylaşıyor.
Kitlesel Markalardan Ayrışmak Dikkat Çekiyor
Tüketici kemerlerini sıktığında erişilebilir premium markaların çoğu, fiyatlarının hakkını vermek için tüketicinin satın alma sebeplerini artırma yolları arıyor. Ürünün kalite segmentini belirleyen unsurlar arasında öncelikle ürünün performansı olmakla birlikte kitlesel markalardan daha yukarıda bir noktada durması da yer alıyor. Kitlesel marka ürünlerinden ayrışmak için Musa Çelik, “Burada ilk adım kanıt göstermek ve tüketiciyle şeffaf bilgiyi paylaşmak olabilir. Erişilebilir premium kategorisinin en önemli özelliği, tüketicilerin ‘dahil edilmiş’ hissetmeleri gerekliliğidir. Bu demek ki, ürünü özel ve üstün kılan, onu diğerlerinden ayıran özellikleri ve marka kazanımlarını ambalaja yansıtmak, tüketiciyle paylaşmak önemli. Bu kimi zaman ürünün tadım notları olabilirken kimi zaman da karbon nötr yolculuğunu tamamlayan markanın sertifika damgası olabilir.” açıklamalarında bulunuyor.
Cesaretle Şatafat Arasındaki İnce Çizgi
Birinci sınıf markalar, genellikle süslü ayrıntılar ve ince işlenen notalarda kaybolsa da ürünü ambalaj görünümünde erişilebilir kılan noktanın basit anlatımı olduğu görülüyor. Geleneksel premium ambalaj tasarımlarında alışılmış dokunuşların yanı sıra erişilebilir premium tasarımlarda kuralları çiğneme arzusu olduğuna değinen Musa Çelik, “Premium kategori ürünlerde her zaman kibar bir çekingenlik ve sessiz bir ciddiyet hakim olmuştur. Oysa erişilebilir premium kategorisindeki ambalaj tasarımlarında zekice kurgulanmış bir mizah ile bu sessizlik başarıyla kırılabilir. Dikkatle ve zanaatın göz kamaştırıcı karmaşasından kaçınarak hazırlanan tasarımlar, basit ama özenle seçilen tipografiler ve canlı renklerle rafta göze çarpabilir, aynı zamanda da lüks ürünlerin şatafatına göz kırpabilirsiniz.” ipuçlarını veriyor.
Tasarist Hakkında:
Misyon edindiği stratejik tasarım geliştirme sürecinde sadece tüketiciyi anlamaya yönelik değil, alıcı ve tüketici iç görülerini ayrı ayrı ele alarak yaratıcılığı ön planda tutan Tasarist, 2011 yılından itibaren FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektöründeki öncü konumunda olan birçok markanın ambalaj tasarımlarını yapıyor. Kurulduğu günden bugüne tasarımlarıyla yaratıcılık ve tasarım üzerine 40’tan fazla ulusal ve uluslararası ödül kazanan Tasarist, “Tüketici-alıcı” hibrid doğasına odaklanan, trendleri ve bu trendlerin tasarım geliştirmeye etkilerini inceleyen CBP (Creative Branding Process) bütünsel yaklaşımıyla projelerini hayata geçiriyor. 2022 yılı itibarıyla yaratıcı tasarım anlayışını metaverse’e entegre etmeyi de vizyonları arasına yerleştiren Tasarist, Yaratıcı Direktörü Musa Çelik liderliğinde hareket ediyor.