İlaç şirketi Lilly geçtiğimiz hafta deneysel Alzheimer ilacı Donanemab’ın faz 3 denemesinin sonuçlarını yayınladı. Kar amacı gütmeyen Alzheimer Araştırma İnisiyatifi’nin Bilim Başkanı Dr. bu konuda şu yorumu yapıyor:
„Sonuçlar Donanemab’ın etkisi açısından cesaret vericidir. Ancak, çalışma sırasında test kişilerinde ortaya çıkan yan etkiler çok endişe vericidir.
Donanemab beyindeki zararlı amiloid birikintilerini ortadan kaldırmakta ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Şimdi yayınlanan veriler, Donanemab’ın her ikisini de bu yılın başlarında ABD’de onaylanan Alzheimer ilacı Leqembi’den (Lecanemab etken maddesine dayalı) daha etkili bir şekilde yaptığını göstermektedir. Etkinin nihai değerlendirmesi için ayrıntılı deneme sonuçlarını beklememiz gerekecek. Bilişsel gerilemenin yavaşlamasının günlük yaşamda etkilenenler için ne kadar fark edilebilir olduğunu göreceğiz.
Donanemab, zararlı amiloid birikintilerini Leqembi’den daha hızlı azaltmaktadır. Test edilen kişilerin yüzde 72’si 18 ay sonra amiloidden arınmış ve aktif maddeyi almayı bırakabilmiştir. Buna karşılık, Leqembi sürekli olarak alınmalıdır.
Donanemabın olumlu etkileri ciddi yan etkilerle kısmen dengelenmiştir. Beyin şişmesi ve beyin kanamaları (ARIA) Leqembi’ye kıyasla daha sık meydana gelmiştir. İki test kişisi bu yan etkiler nedeniyle ölmüştür, üçüncü bir ölüm halen araştırılmaktadır. Fayda ve riskin haklı bir ilişki içinde olup olmadığı dikkatle tartılmalıdır. Ölümler, aktif maddenin güvenliğine ilişkin soruların hala acilen açıklığa kavuşturulması gerektiğini göstermektedir.
Genel olarak sonuçlar doğru yönde ilerliyor. Donanemab, Leqembi’den sonra Alzheimer hastalığının hastalık mekanizmalarına müdahale eden ikinci aktif maddedir ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatabilir, ancak sadece hastalığın erken aşamalarında. Donanemab daha etkili gibi görünse de hastalığı durduramaz. İlerlemiş hastalığı olan kişiler, onaylanması halinde muhtemelen Donanemab’dan fayda görmeyecektir.“
Screenshot: Alzheimer Forschung Initiative e.V.