in , ,

8 Mayıs’ı resmi tatil ilan edin

Kurtuluş! 8 Mayıs Avrupa’da resmi tatil olsun

Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya zaten 8 Mayıs'ı resmi tatil olarak kutluyor. Hollanda'da 5 Mayıs Bevrijdingsdag'dır ve İtalya 25 Nisan'da faşizmden kurtuluşunu, Anniversario della Liberazione'yi kutlamaktadır.

DIE LINKE, 2025 yılındaki 80. kurtuluş yıldönümünü göz önünde bulundurarak 8 Mayıs’ın Avrupa çapında resmi tatil ilan edilmesini talep ediyor. Bundan önce federal eyaletler 8 Mayıs’ı zaten resmi tatil yapabiliyordu. DIE LINKE Başkanı Martin Schirdewan şunları söyledi:

„Nazi diktatörlüğünün askeri olarak ezilmesi, onun Avrupa’daki faşist barbarlığına son vermiştir. Wehrmacht’ın kayıtsız şartsız teslim olması, Almanya’daki ve işgal altındaki topraklardaki insanların özgürleşmesi anlamına geliyordu. Bu, demokratik bir topluma dönüşmenin ön koşuluydu.

Bugünün yetişkinleri, hala çağdaş tanıklarla konuşma fırsatına sahip olan son nesle aittir. Bu durum, tarih öğretiminde özel zorluklar yaratmaktadır – bundan sonra yaşanacakların büyük bir kısmı kamusal yorumlama ve tartışmanın elinde olacaktır. Bugün Federal Meclis’te ve eyalet parlamentolarında bir kez daha Nasyonal Sosyalizmi Alman tarihinde bir ‚kuş boku‘ olarak gören aşırı sağcı bir partiye sahip olmamız bu durumu daha da ciddi kılıyor. Azınlıklara karşı kışkırtmalarıyla bu parti, sağcı şiddete zemin hazırlamakta ve 8 Mayıs’ı hala bir ‚yenilgi günü‘ olarak görmektedir.

Bu nedenle federal hükümetten ve eyaletlerden 8 Mayıs’ı kurtuluş ve anti-faşizm için resmi tatil ilan etmelerini talep ediyoruz. Bu, net bir siyasi sinyal gönderir ve insanlara uygun katılım ve eğitim için daha fazla zaman tanır. Birlik Günü’ne ek olarak, özgürlük adına bir resmi tatilin başlatılması sınırlarımızın ötesinde sembolik bir etkiye sahip olacaktır. Kurtuluş Günü halihazırda pek çok ülkede kutlanmaktadır.“

8 Mayıs’ın resmi tatil olması için çağrı

Kurtuluş! 8 Mayıs Avrupa’da resmi tatil olsun

8 Mayıs faşizmden kurtuluş günüdür. Alman ordusunun kayıtsız şartsız teslim olması Nazi diktatörlüğünün sonunu getirmiş ve faşizme, antisemitizme, ırkçı çılgınlığa ve Nazi fetih ve imha savaşına karşı kazanılan zaferi simgelemiştir.

Faşist yönetimin sona ermesi ve özgürleşme Avrupa’da farklı şekillerde gerçekleşmiştir: Almanya, Hitler karşıtı koalisyonun müttefikleri olan ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği ve onların müttefikleri tarafından askeri olarak yenilgiye uğratılırken, diğer devletlerdeki anti-faşist güçler kendilerini özgürleştirmeyi başarmış ya da özgürleşmelerinde önemli bir rol oynamıştır. Avrupa devletlerinin çoğunda faşist yönetim 1945’te sona ererken, İspanya ya da Portekiz’deki insanlar on yıllar boyunca faşist ya da sağcı diktatörlükler altında acı çekmeye devam etti.

Savaşta ölen milyonların, sürgün edilen, zulüm gören ve öldürülen Yahudilerin, Sinti ve Romanların, engellilerin, eşcinsellerin ve partilerden, sendikalardan ve kiliselerden Nasyonal Sosyalizm karşıtlarının anısını canlı tutmak önemlidir. Özellikle aşırı sağın Avrupa genelinde yeniden güç kazandığı günümüzde, anti-faşist anmaları yenilemek ve yeniden teyit etmek istiyoruz. 8 Mayıs, Avrupa’da insanlığın, barışın ve demokrasinin zaferinin yanı sıra bugün için de bir misyona işaret etmektedir: parlamentolarda, sokaklarda, işyerlerinde ve günlük yaşamda sağa kayışa karşı çıkıyoruz.

Bizim için 8 Mayıs bir hatırlama günü olduğu kadar aynı zamanda bir sevinç günüdür. Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya zaten 8 Mayıs’ı resmi tatil olarak kutluyor. Hollanda’da 5 Mayıs Bevrijdingsdag’dır ve İtalya 25 Nisan’da faşizmden kurtuluşunu, Anniversario della Liberazione’yi kutlamaktadır. Almanya’da da birçok federal eyalet bugünü yasal bir anma günü ya da resmi tatil günü haline getirmiştir.

Tüm federal devletleri 8 Mayıs’ı resmi tatil ilan etmeye çağırıyoruz. İki yıl sonra kurtuluşun 80. yıldönümünü göz önünde bulundurarak, Avrupa Parlamentosu’nu 8 Mayıs’ı Avrupa çapında bir anma ve resmi tatil günü ilan etmeye ve AB üyesi ülkelerin ilgili hükümetlerinden bunu yapmalarını istemeye çağırıyoruz. Bu amaçla, sol kardeş partilerimizle birlikte bir Avrupa girişimi başlatacağız, böylece 2025 yılında Avrupa çapında birlikte anma ve kutlama yapabileceğiz.

İlk imzacılar:

Martin Schirdewan, Parti Başkanı DIE LINKE

Janine Wissler, Parti Başkanı DIE LINKE

Daphne Weber, İcra Kurulu Üyesi DIE LINKE

Dietmar Bartsch, Alman Federal Meclisi DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Amira Mohamed Ali, Alman Federal Meclisi DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Eva von Angern, Saksonya-Anhalt Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Sebastian Walter, Brandenburg Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Cansu Özdemir, Hamburg Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Sabine Boeddinghaus, Hamburg Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Jeannine Rösler, Mecklenburg-Batı Pomeranya Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Meclis Grubu Başkanı

Anne Helm, Berlin Temsilciler Meclisi DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Carsten Schatz, Berlin Temsilciler Meclisi DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Rico Gebhardt, Saksonya Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Steffen Dittes, Thüringen Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Elisabeth Kula, Hessen Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Jan Schalauske, Hessen Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Nelson Janßen, Bremen Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

Sofia Leonidakis, Bremen Eyalet Parlamentosu DIE LINKE Parlamento Grubu Başkanı

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

SICHERHEITSSEKTOR TRIFFT SICH EXKLUSIV AUF DER ISAF

Musikalische Reise von Ost nach West