in ,

Türk ve İngiliz araştırmacılardan ameliyathane verimliliğini %40 artıracak çalışma

Ameliyat çizelgeleme

Bath Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nden Türk araştırmacılar, TED Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül liderliğiyle imza attıkları çalışmayla tıp dünyasında yeni bir dönem başlattı.

Paralel işleme prensibiyle geliştirdikleri ameliyat çizelgeleme yaklaşımı sayesinde ameliyathanelerde boşta kalma süresi %40a kadar azaltılıyor.

İngiltere’de bulunan Bath Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nden araştırmacılar, TED Üniversitesi (TEDÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül liderliğinde yürüttükleri çalışmayla ameliyathanelerin kullanım verimini büyük ölçüde artıran bir çalışmaya imza attı. Yapılan çalışmada ameliyatların en verimli şekilde planlanabilmesi için birçok faktörün dikkate alınması gerektiği de ortaya çıkarıldı. Bunların başında ameliyat öncesi hazırlıkların tamamlanması, operasyon süresi, hasta durumu, ameliyat ekipmanlarının kullanılabilirliği ve diğer hastaların bekleme süreleri gibi faktörler yer alıyor.

Ameliyathanelerin boş kalma süresi %40 azaltılıyor

Bu projeyle sağlık çalışanlarının verimliliğinin artırıldığına da dikkat çeken TEDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül konuya dair düşüncelerini şu sözlerle aktarıyor: “Yapılan çalışma ilk olarak üroloji servisinde test edildi ve araştırmacıları mutlu edecek sonuçlara ulaşıldı. Hastaların bekleme sürelerini gözeterek ameliyathanenin boşta kalma süresinde ortalama %40 iyileşme kaydedilebileceği kanıtlandı. Bu araştırmanın hem hastalara hem de sağlık personellerine büyük fayda getireceğine inanıyoruz. Kısıtlı ameliyathane sayısına sahip hastanelerde doğru planlamayla çok daha fazla ameliyatın gerçekleştirilebileceğini öngörüyoruz.” 

”Sağlık çalışanlarının işleri kolaylaşacak”

TEDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül, ”Ameliyatların süresindeki belirsizlikler göz önüne alındığında ameliyatların çizelgelendiği süreç oldukça karmaşıktır. Ancak biz bu çalışmayla hastanelerin mevcut sistemlerini iyileştirmek için karmaşık süreçlerin basit ve otomatikleştirilebilir olduğunu ortaya koyduk. Bu uygulama sağlık yöneticilerinin iş yükünü azaltacak, hastanelerde daha fazla sayıda ameliyatın planlı ve zamandan tasarruf ederek yapılabilmesinin önünü açacak. Yakın zamanda çeşitli hastanelerde pilot uygulamalara başlanacak” ifadelerini kullandı. 

Dünya çapındaki bilimsel ve akademik yayınlarda yer aldı

Yönetim bilimi alanında önde gelen bilim dergilerinden Omega’da yayımlanan makalenin dünya çapındaki mecralarda da yer bulduğunun altını çizen TEDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “TEDÜ Bilimsel Araştırma Projeleri fonu tarafından desteklenen araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde İngiliz Bath Üniversitesi’nin haber sayfasında ve İngiltere’nin popüler bilim sitelerinde de yayınlandı. Gelecek dönemde de sağlık alanında çeşitli süreçleri iyileştirecek çalışmalara imza atmayı hedefliyoruz.”

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Razzien in kurdischen Kultureinrichtungen

Große HFV-Ehrungsveranstaltung