in ,

SAHA’dan Gülsün Karamustafa’nın uluslararası projelerine destek

Sergi

GULSUN KARAMUSTAFA / VADEDILMIS BIR SERGI SALT BEYOGLU TEPEBASI / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN RADIKAL

Viyana’nın güncel sanat merkezi Kunsthalle Wien’de 20 Nisan 2023 – 28 Ocak 2024 tarihlerinde düzenlenen No Feeling is Final.The Skopje Solidarity Collection başlıklı sergide Gülsün Karamustafa’nın yeni işi yer alıyor. Başlığını Rilke’nin dizelerinden alan sergide sanatçı, küratoryal bir yaklaşımla koleksiyondan seçtiği eserlerle müzenin koleksiyonuna bakışını kendi sanat pratiğiyle birleştiriyor. Serginin küratörlüğünü kurumun artistik direktörleri Ivet Ćurlin, Nataša Ilić ve Sabina Sabolovići’nin içinde olduğu küratoryal kolektif What, How & for Whom / WHW üstleniyor. WHW, 2009’da İnsan Neyle Yaşar? başlığıyla düzenlenen 11. İstanbul Bienali’nin de küratörlüğünü üstlenmişti.

Üsküp Çağdaş Sanat Müzesi (MOCA Skopje) işbirliğinde düzenlenen serginin odağını müzenin koleksiyonu ve böylesine sıra dışı bir projenin doğuşunun tarihsel ve politik bağlamı oluşturuyor. 1963 yılında Üsküp’de meydana gelen şiddetli depremin ardından şehrin yeniden yapılandırılması esnasında Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan uluslararası dayanışma çağrısıyla dünyanın dört bir yanından sanatçılar, kurulan çağdaş sanat müzesine binlerce eser bağışlamıştı.

SAHA, aynı zamanda Paris’teki Centre Pompidou’nun müze koleksiyonuna Gülsün Karamustafa’nın 70’li yıllarda yaptığı Osmanlı ve Türkiye Tarihinde İşçi Sınıfının Tarihi için eskizini kazandırdı. SAHA, 2019’da Centre Pompidou ile başlattığı işbirliği kapsamında, her yıl müze küratörleri tarafından Türkiye’den seçilen bir sanatçının yapıtını müzenin daimi koleksiyonuna kazandırıyor. Önceki yıllarda Halil Altındere Homeland; Hera Büyüktaşcıyan Foundations, Terrestrial I ve II; Emre Hüner Panoptikon ve Güneş Terkol’ün Bridge the Gap ve Dreams on The River başlıklı işleri aynı işbirliği kapsamında koleksiyona kazandırıldı.

Gülsün Karamustafa (Ankara, 1946)

Gülsün Karamustafa 1969 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 2014’te toplumların kültürel gelişiminde aktif rol oynayan bireyler ve kurumlara verilen Prince Claus Ödülü’nü aldı. İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. Eserleri, EMST National Contemporary Art Museum Athens/Atina, GR; Istanbul Modern, TR; Ludwig Museum Cologne, DE; MCA Museum of Contemporary Art Chicago, US; MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Viyana, AT; Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, FR; Warsaw Museum of Modern Art (Museum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie), Varşova, PL; Neues Museum Nürnberg, DE, Solomon R. Guggenheim Museum, New York, US; Tate Modern, Londra, GB, Van Abbemuseum, Eindhoven, NL, Wien Museum, Viyana, AT müzelerinin koleksiyonlarında yer alıyor.

Kunsthalle Wien

Viyana merkezli Kunsthalle Wien, sanat ve sanatın sosyal değişimle olan ilişkisini merkezine alıyor. 1992’den beri varlığını sürdüren kurum sergiler üretirken sanat pratiklerini araştırıyor, yerel ve uluslararası sanatçıları destekliyor. Viyana için uluslararası güncel sanat bilgisini temel alarak daha geniş kamusal alanda sanatsal düşüncenin yararlılığını savunuyor. Mayıs 2001’de Kunsthalle Wien, Museumsquartier’de Ortner & Ortner mimarları tarafından tasarlanan yeni ana binasına taşındı. Yine 2001 yılında cam bir pavyona dönüştürülen Karlsplatz’daki sarı konteyner Kunsthalle Wien’in ikinci mekânı olarak Museumsquartier’deki bina gibi yoğun bir sergi ve etkinlik programı sunuyor.

SAHA Hakkında

2011 yılında kurulan SAHA, 11 yılda 550 sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesine, 46 ülke ve Türkiye’nin farklı kentlerinde kâr amacı gütmeyen müze, bienal ve sanat merkezi gibi yaklaşık 200 farklı sanat kurumunda destek oldu. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan SAHA, üyeleri, kurumsal destekçileri, proje ortakları ve danışmanlarıyla katılımcı bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek sanata karşılıksız destek veriyor. SAHA;

  • Kâr amacı gütmeyen sanat kurumları tarafından davet edilen sanatçı ve küratörlerin sergi, yayın ve kamusal program gibi projelerinin hayata geçmesi için kurumlarla işbirliği içinde çalışır; proje sürecinde kolaylaştırıcı rol üstlenir ve üretim desteği verir.
  • Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışır.
  • Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım eder.
  • Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştirir.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Grüne Linkspartei: Startschuss für den Wahlkampf

Dünyaca Ünlü Rap Sanatçısı Luciano’dan Depremzede Çocuklara Destek