Milliyet Arkeoloji, 23 Nisan Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte ücretsiz olarak sunulan yeni sayısında tarih boyunca çocukların mensubu olduğu kültürlerin farklılıklarına göre gelişen yaşamlarını ele alıyor.
Derginin 24. sayısı, binlerce yılı aşarak günümüze ulaşmış farklı çocuk oyunlarını da odağına alıyor. Saklambaç, salıncak, ip atlama, top sektirme, körebe, bilye gibi pek çok oyun adı değişmeden günümüze kadar ulaşırken, bazı oyunların varlığı ise arkeolojik buluntular ve Antik Çağ yazarlarının eserleri sayesinde biliniyor. Dergide; Antik Yunan’da çocukların dörtte birinin daha bir yaşına gelmeden, kalan üçte birinin ise 10 yaşına kadar hayatını kaybettiği ortaya konurken, tarihte çocuk olmanın koşullarına yer veriyor. Milliyet Arkeoloji, soyun devamının sağlanması açısından Eski Mezopotamya’da büyük bir öneme sahip çocukların aileleri tarafından tanrıların hizmetine sunulduğu, borç karşılığında rehin alındığı, kiralandığı ya da satıldığı dönemleri aktarıyor.
Eski Türklerde aile eğitimi çocuklar için büyük bir önem taşıyordu. Nesilden nesle aktarılan erdemlerin yanı sıra hayvan bakıcılığı, çadır işleri, silah üretimi, yemek gibi birçok bilgi ve beceriyi çocuklarına küçük yaşlarda kazandıran eski Türk toplumunun gelenekleri sunuluyor. Erkek çocuklarının hem para kazanmak hem de meslek öğrenmek için çocuk yaşta çalışmasının yaygınlık gösterdiği Osmanlı’da “sagir” kelimesi ile tanımlanan çocukların 5-6 yaşlarında başlayan mektep eğitimi ve yaşantısına Milliyet Arkeoloji sayfalarında yer veriliyor.
Milliyet Gazetesi ile birlikte bazı kentlerde bayilerden ücretsiz olarak ulaşılan Milliyet Arkeoloji Dergisi’ne, Getir, Shopier, Trendyol, Turkcell Dergilik ve dijital platformlardan erişilebiliyor.