in , ,

Çin askeri kapasitesini büyütmeye devam ediyor

Çin

Askeri bütçeye ayırdığı miktarla ABD’den sonra ikinci sırada gelen Çin, 5 Mart’tan itibaren 2023 yılı için savunma bütçesini yüzde 7,2’ye çıkardı.

Maliye Bakanlığı’nın bir raporuna göre Çin’in savunmaya ayırdığı bütçe 2022 yılında yüzde 7,1’di. 2023 yılı için askeri alan ayrılan bütçe daha da arttırıldı.

Pekin yönetimi savunması için 1.553,7 milyar yen (225 milyar dolar) harcamayı öngörüyor. Çin bu alanda ABD’den sonra ikinci sırada gelse de halen, ABD’nin savunmaya ayırdığı bütçeden üç kat daha düşük.

Savunma bütçesine ilişkin detay verilmedi ancak Çin ile toprak anlaşmazlığı olan komşu ülkeler için endişe kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, bu bütçenin tamamen “caydırıcı” olduğunu belirtmekle birlikte, Çin komşuları üzerindeki egemenlik iddialarını sürdürüyor. Bunların başında Tayvan geliyor.

Çin son on yılda askeri efektiflerini, modernizasyon, profesyonelleşme ve harcamaları optimize etme kampanyası çerçevesinde önemli oranda azalttı. İngiliz düşünce merkezi International Institute for Strategic Studies (IISS) Çin ordusunun 2.035.000 erkek ve kadın askerinin olduğunu belirtiyor.

Bunların 965 bini kara gücü, 395 bini hava gücü ve 260 bini deni gücünden oluşuyor. Stratejik füzelerden sorumlu birlik ise 120 bin kişiden oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Şi Cinping, orduyu modernizasyon projesini 2035 yılına kadar tamamlamaya ve 2050’ye kadar “dünya çapında” olmaya çağırdı.

Stokholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SIPRI) tarafından 2022’de yayınlanan bir rapora göre Çin’in 350 nükleer başlığı bulunuyor. Bir kıyaslama yapılırsa ABD’nin 5 bin 428 ve Rusya’nın 5 bin 977 nükleer başlığı bulunurken, İngiltere 225 ve Fransa 290 nükleer başlığa sahip.

Amerikan Savunma Bakanlığı geçen kasım ayında yaptığı bir açıklamada Çin’i 2035’e kadar nükleer cephaneliğini 1.500’e çıkarmak istemekle suçladı.

Ancak ABD’nin aksine Çin, hedef olmadığı sürece nükleer silah kullanmada asla inisiyatif almayacağı taahhüdünde bulunuyor.

Çin’in ayrıca üç uçak gemisi bulunuyor. Bunlardan sadece ikisi operasyonel durumda. Üçüncüsü denizde test aşamasında. Karşısında ABD’nin 11 uçak gemisi var.

Çin’in yurtdışında sadece Cibuti’de askeri bir üssü var. ABD’nin dünyada yüzlerce askeri üssü bulunuyor. Çin’in, BM barış misyonları hariç, uluslararası alandaki askeri varlığı sınırlı.

J-16 ve J-20 gibi yeni savaş uçakları ile güçlenen Çin, büyük adımlarla ilerliyor. Son üç yıl içerisinde yeni uçak üretimi yıllık bazda ikiye katlandı. Pentagon’a göre Çin hızlı bir şekilde batının hava gücü kapasitesine ulaşıyor.

ANF

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Generaldirektion des Grünen Halbmonds (Yeşilay) von der Ehefrau auf den Ehemann übertragen

Offener Brief von Demirtaş an Akşener: Warum ist Verhandeln, das für Sie ein Recht ist, kein Recht für die HDP?