Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı, yardım için dışarıdan birçok telefon geldiğini ama yardımların Urfa’ya henüz ulaşmadığını belirtti.
Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “48 can kaybımız var, kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Enkazdan kurtardıklarımız oldu. Bu da bizi umutlandırıyor. Urfa’da 4 tane göçük var, birçok ilden gönüllü ekipler geldi, hep beraber çalışıyoruz. Ekipler deneyimli, kontrolü sağladık” ifadelerini kullandı.
“Halk normal yaşantısına dönemiyor”
Artçı depremlerin devam ettiğini belirten Beyazgül, “Şehir, artçı depremler nedeniyle normal yaşantısına dönemedi. Fırınlar ve lokantalarımız açık değil. Belediye olarak çorba evlerimizi ve halk ekmek fabrikamızı 24 saat çalıştırıyoruz. Vatandaşımızın hizmetine yetişmeye çalışıyoruz” dedi.
“Büyük kalabalıklar oluştu”
Halkı tek katlı kurumlarda konuk ettiklerini kaydeden Beyazgül, “Dışarıda kalan vatandaşlarımızı tek katlı kamu kurumlarımızda -mesela spor kompleksleri, fuar alanları, taziyeevi ve kültür evi gibi- vatandaşlarımızı gece konuk ettik. İhtiyaçlarını karşılamaya gayret ettik. Oralarda da büyük kalabalıklar oluştu ama böyle olağanüstü durumlarda yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.
“Vatandaşlarımızın çadır talebi oldu”
Beyazgül, çadır talebinin olduğunu aktararak “Şimdiye kadar çadır kent açılması konusunda haberdar değilim. Suruç’ta olan çadır kentin açılması konuşuldu ama vatandaşlarımızın çadır talebi oldu. Çadır kent açmadık diye biliyorum” diye belirtti.
“Dışarıdan henüz yardım gelmedi”
Dışarıdan yardımların henüz gelmediğinin ifade eden Beyazgül, “Yardım için bizi dışarıdan arayanlar çok oldu. Kızılay çok hareketli, ihtiyaçlar noktasında gayretliler, AFAD da öyle. Dışarıdan birçok yardım kuruluşu aradı bizi ama henüz yardımlar gelmedi bize” ifadelerine yer verdi.
“Kırsaldaki sıkıntı daha az”
Kırsal bölgelerdeki durumun şehre göre daha iyi olduğunu kaydeden Beyazgül, “Kırsalda büyük bir şey yok, ahırlarda yıkılmalar var. Bazı konutlarda yıkılmalar var. Oralarda hayvan telefi dahi yok çünkü bunlar tek katlı evler. Kırsalda da insanlarımız kendi evlerinde yaşamak istemediklerini belirttiler. Çadır istiyorlar ama genel olarak kırsaldaki sıkıntı şehre göre daha az” diye konuştu.