in ,

Tutuklu Karabak’ın tahliyesi 2‘nci defa ertelendi

Cezaevleri

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki Kadir Karabak’ın tahliyesi, “iyi halli” olmadığı iddiasıyla ikinci kez 3 ay ertelendi.

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan Kadir Karabak’ın tahliyesi Özgür Gelecek gazetesi Yazı İşleri Müdürüne yazdığı mektup ile 6 ve 9 yaşındaki çocuklarının attıkları sloganlar nedeniyle “iyi halli” olmadığı iddiasıyla ikinci kez 3 ay ertelendi. Konuya ilişkin Karabak’ın eşi Eylül Karabak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve Partizan Temsilcisi Metin Özken, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirerek, Karabak’ın tahliye edilmesini istedi. 

Karabak’ın eşi Eylül Karabak, eşinin yaklaşık 6 buçuk yıldır tutuklu bulunduğunu belirterek, eşinin son olarak Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kaldığı süreçte tahliyesinin hukuk dışı gerekçelerle ertelendiğini kaydetti. 

‘TESLİMİYET POLİTİKASI’

Partizan Temsilcisi Metin Özken ise, cezaevlerinde oluşturulan İdare ve Gözlem Kurullarının siyasi tutuklulara teslimiyeti dayattığını belirterek, “Siyasi duruşunu koruyan, onuruna sahip çıkan, yaşanan hak ihlallerine tepki gösteren devrimci tutsaklar sudan sebeplerle, hiçbir hukuki dayanak aranmaksızın ‘iyi halli olmadığı gerekçesiyle’ infazı yakılarak tahliye edilmiyor” dedi. 

KEYFİ İNFAZ ERTELEME KARARLARI 

Son olarak ise Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde tutulan Kadir Karabak’ın infazının yakılmasını işaret eden Özken, “Karabak’ın tahliyesi de sözünü ettiğimiz bu gözlem kurulları tarafından keyfi gerekçelerle sürekli bir biçimde engelleniyor. Kadir Karabak, tahliye edilmesi  gereken süreyi tamamlamış olmasına rağmen 3’er aylık ertelemelerle tahliye edilmiyor, fiili olarak infazı yakılıyor. Karabak’ın Özgür Gelecek gazetesi Yazı İşleri Müdürüne yazdığı mektupta, cezaevi arkadaşı olan Vedat Erkmen’in şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesini haberleştirmesi suç unsuru olarak görülüp tahliyesi ertelendi. Akabinde, hapishane idaresi Kadir Karabak’ın 6 ve 9 yaşındaki çocuklarının slogan attıklarının tespit edildiğini söyleyip bunu da örgütsel bir faaliyet kapsamına alarak Kadir’in dışarı çıkması durumunda çocuklarının bu tutumunun onu örgütsel faaliyete sevk edeceği gerekçesiyle tahliyesini bir kez daha 3 ay erteledi. Hapishane yönetiminin bu değerlendirmesi keyfilikte sınır tanımazlığa eklenen yeni bir örnek olmuştur” aktarımında bulundu.

‚TUTUKLULARIN ELİNDE BİRŞEY KALMADI‘

HDP’li Musa Piroğlu ise, iktidarın ülkede bir hukuksuzluk alanı yarattığını vurgulayarak, bu hukuksuzluğun en fazla cezaevlerinde görüldüğünü belirtti. Son dönemlerde cezaevlerinde giderek artan açlık grevlerinin de bu hukuksuzluktan kaynaklandığına dikkati çeken Piroğlu, “Çünkü tutukluların kendi konumlarını koruyacak başka bir araçları elinde kalmadı” ifadelerini kullandı.

(MA)

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Spatenstich am neuen x-tention Campus in Wels

Erster Science Slam für Grundschüler an der evangelischen Grundschule Schwedt/Oder war ein voller Erfolg