in ,

TENEKE AMBALAJLARIN KULLANIM ALANLARI GENİŞLİYOR!

TENEKE AMBALAJLARI BU YIL DAHA SIK GÖRECEĞİZ

Tedarik zinciri boyunca görülen birçok avantajı sebebiyle teneke ambalajlar, özellikle yiyecek ve içecek endüstrisinde yeniden popülerlik kazanıyor.

Geleneksel ambalajların bir süredir farklı yaklaşımlarla yeniden yorumlandığı gözlemleniyor. Teneke ambalajlar da hem tüketiciye hem de markalara ve tedarik zincirine sağladığı faydalarla yalnızca sınırlı sektörlerin yöneldiği bir malzeme olmaktan çıkıyor. Global arenada yenilikleriyle dikkat çeken örnekleri yorumlayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, 2023 yılının ambalaj tasarım trendleri arasında yerini alan teneke ambalajların avantajlarını sıralıyor.

Tedarik zinciri boyunca görülen birçok avantajı sebebiyle teneke ambalajlar, özellikle yiyecek ve içecek endüstrisinde yeniden popülerlik kazanıyor. Uzun yıllar boyunca konserve ürünlerde ve belirli içeceklerin ambalajlanmasında kullanılan teneke ambalajlar, son zamanlarda daha geniş perspektifte tüketiciye sunuluyor. Gelenekselleşen ambalaj malzemelerinin farklı yaklaşımlarla yeniden yorumlanarak başarı elde etmelerinin altında yatan sebebin tüketicilerin değişen yaşam tarzları olduğunu belirten Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Paketlenmiş ve hazır yiyecekler, tüketicinin yaşamlarında temel bir unsur haline geldi. Markalar, bu hızlı tüketim dünyası içinde yaşayan bireylerin hem sosyal duyarlılıklarını korumaya devam etmeleri hem de popüler ürünlerden uzak kalmamalarını sağlamakla görevli hissediyor. Tüm bunların yanında da ambalajın fonksiyonel görevlerini de koruması gereken bir nokta var. Bu noktada markalar, geleneksel ambalajlara yeni bakış açıları kazandırmayı seçiyor. Sıradanlıktan sıyrılabildikleri sürece de başarıya ulaşıyorlar.” yorumlarında bulunuyor.

Yeniden Popülerleşen Tenekelerin Kazandıran Özellikleri

Teneke ambalajların öne çıkan özelliği olan dayanıklılığı sayesinde depolama ve nakliye alanı en üst düzeye çıkarılabiliyor. Kutular herhangi bir hasar görmeden üst üste istiflenebiliyor ve ürün mağazaya ulaştığında çok daha uzun bir raf ömrü sağlayabiliyor. Bu sayede ürün kaybı ve bozulma maliyetleri önemli ölçüde azalıyor. Ayrıca teneke türlerinin birçoğu kolayca dönüştürülebilirdir. Tüketicinin hassasiyetlerine bu özelliği ile karşılık veren teneke ambalajlar, çoğu zaman en azından kısmen geri dönüştürülen malzemelerden oluşuyor. Dolayısıyla plastik gibi alternatiflerin yanında gezegen için daha az riskli olması ve doğada çözünmesi gibi sebepler sayesinde markaların çevre dostu yaşam sürmek isteyen tüketicilerle ortak paydada buluşmasına yardımcı oluyor.

Sıradanlığı Yıkıp Başarıya Koşan Bir Örnek

2017’de lansmanı yapılan bir doğal kaynak suyu markası, küresel tarihin en hızlı büyüyen alkolsüz içecek markası oldu. Bugünün pazarlama dünyasında yapılabilecek en zararlı hatanın sıradan olmak olduğunu vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Sağlam bir marka stratejisi ile sürdürülebilirlik üzerine kurgulanan marka hikayesi sayesinde yeni nesil tüketicinin havalı ortamlarda da elinden düşürmek istemeyeceği bir su markası haline gelinmiş. Bu seviyeye ulaşmak için markanın önce tüketicisini iyi analiz etmesi gerekiyordu, başarılmış. Greenwashing olmadığını kanıtlaması gerekiyordu, sıradan su şişeleri yerine alüminyum kutu ile gelenekler yıkılarak başarılmış. Yaratıcılık ve akılla birleşen cesaret, başarının altın anahtarıdır. Bu başarı, kırılması gereken sıradanlık duvarlarının ve geleneksel malzemelerin başarılı uyarlamalarının mükemmel bir örneği.” açıklamalarında bulunuyor.

Tasarist Hakkında:

Misyon edindiği stratejik tasarım geliştirme sürecinde sadece tüketiciyi anlamaya yönelik değil, alıcı ve tüketici iç görülerini ayrı ayrı ele alarak yaratıcılığı ön planda tutan Tasarist, 2011 yılından itibaren FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) sektöründeki öncü konumunda olan birçok markanın ambalaj tasarımlarını yapıyor. Kurulduğu günden bugüne tasarımlarıyla yaratıcılık ve tasarım üzerine 40’tan fazla ulusal ve uluslararası ödül kazanan Tasarist, “Tüketici-alıcı” hibrid doğasına odaklanan, trendleri ve bu trendlerin tasarım geliştirmeye etkilerini inceleyen CBP (Creative Branding Process) bütünsel yaklaşımıyla projelerini hayata geçiriyor. 2022 yılı itibarıyla yaratıcı tasarım anlayışını metaverse’e entegre etmeyi de vizyonları arasına yerleştiren Tasarist, Yaratıcı Direktörü Musa Çelik liderliğinde hareket ediyor.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Die Big 4 als Sprungbrett für eine Karriere auf Unternehmensseite

Erfolgreiche Rezertifizierung: SAP prüft erneut die ILM-Schnittstelle der Ceyoniq