Dîlok’un İslahiye ilçesine bağlı Altınüzüm Mahallesi’nde bulunan sağlık ocağında çalışan 2 doktor ve 1 hemşire depremden sonra görev yerlerini terk etti. Sağlık ocağında kalan 1 doktor ve 1 hemşire ile Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinden gelen doktorlar ile sağlık çalışanları mahallenin sağlık sorunlarıyla ilgileniyor. Kurdukları kabinlerde çalışan sağlık emekçilerden Zeynep Hazal Kaya da depremin ilk iki günü gıda ve battaniye dağıtımı yaptıktan sonra geldiği Altınüzüm’de sağlık ocağında hizmet vermeye başladı. Eczane teknikeri olan aynı zamanda Sağlık Hizmetleri bölümünde eğitimini sürdüren Kaya, ilk günler halktan aldıkları ilaçlarla sağlık hizmeti verdiklerini, daha sonra gönüllü sağlık kuruluşlarının ilaç bağışıyla bu ihtiyaçları karşıladıklarını anlattı. Sağlık kuruluşlarından gönderilen ilaçların sağlık ocağının görevli doktoru tarafından plansız bir şekilde dağıtıldığını belirten Kaya, doktordan kendilerine çalışma alanı tanımadığı için şikayetçi.
İLAÇLAR YETERSİZ KALDI
Kendi çabalarıyla bölge halkına ilaç ulaştırdıklarını belirten Kaya, “Sağlık ocağında çalışan aile hekimi birçok güçlükle topladığımız ilaçları bol keseden dağıtmaya başladı, özellikle antibiyotikleri. Depremde hayatını kaybedenlerin cenazeleri çok uzun süre dışarda olduğu için salgın hastalık ortaya çıktı. Salgın herkese yayıldı ve birçok hamile kadın düşük yaptı. Biz ilaçları tablet tablet dağıtıyorduk ama doktor ilaçları paket paket dağıttığı için tüm hastalara yetmedi. İlaç yetmeyince durum daha ağırlaştı, birçok kadının düşük yapmasının nedeni ilaçların yetmemesiydi” ifadelerini kullandı.
‘DOKTOR BİZİ KOVDU’
Sağlık ocağının yanında bulunan eczanenin depremin ilk gününde ilaçları TIR’lara yükleyip götürdüğünü ifade eden Kaya, zar zor buldukları ilaçların da doktor tarafından kısa sürede tüketildiğini belirtti. İlaçların nerede olduğuna ilişkin kayıt defterinde hiçbir bilginin olmadığını da sözlerine ekleyen Kaya, “Doktor, üzerimize yürüyerek bizi kovdu. Doktorun tavrı nedeniyle topladığımız ilaçların büyük çoğunluğunu İslahiye Devlet Hastanesi’nde kurulan eczaneye bağışladık, bir kısmını da halkımız için burada bıraktık” şeklinde konuştu.
Mahallede bulunan halkın çoğunun ilaçlara ulaşmak için İslahiye Devlet Hastanesi’ne gitmek durumda kaldığını ifade eden Kaya, “Burada eczane açılıyor ama sigortalı insan sayısı çok az, ilaçları parayla almak zorunda kalacaklar. Kimlik numaralarını ezbere bilmeyenler ilaç alamayacak” şeklinde konuştu.
‘HALK İÇİN ÇABALAYACAĞIZ’
Depremde görevli doktorların ilk günün ardından bölgeye gelmediğini söyleyen Kaya, “Geldikleri gün de hasta bakmadılar. Cizre’den gelen arkadaşlarımız dışında kimse yoktu. Biz de bildiğimiz sağlık bilgileriyle hastalara müdahale etmek zorunda kaldı” dedi.
Kaya, halk için çabalamaya devam edeceklerini vurguladı.
MA / Berivan Kutlu