in ,

Sanatçı Moni Salim Özgilik ve Taner Ceylan-Murat İpek söyleşileri

Sergi

Moni Salim Özgilik, Bir Beytepe Düşü, Beytepe (Ankara), 1988 / Salt Araştırma, Moni Salim Özgilik Arşivi

“Sahnede 90’lar” sergisi 12 Şubat’a kadar Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarında ücretsiz ziyarete açık. Sergi paralelindeki programlar ise sanatçı Moni Salim Özgilik ve Taner Ceylan-Murat İpek söyleşileriyle devam ediyor.

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın Sahnede 90’lar sergisi, sahne ve performans kavramları etrafında Türkiye’nin 1990’lı yıllarından sanat üretimlerini bir araya getiriyor ve kültür tarihinden bir potpuri sunuyor. Çeşitli arşiv kaynaklarından derlenen seçkide, canlı performanslardan video kliplere ve televizyon programlarına kadar birçok çarpıcı iş de yer alıyor.

Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarında 12 Şubat’a kadar devam eden sergiye, dönemin sanat ortamına katkıda bulunmuş isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen bir dizi etkinlik eşlik ediyor. 18 Ocak Çarşamba günü saat 19.00’da Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da sanatçı Taner Ceylan ile tiyatrocu Murat İpek, Sahnede 90’lar kapsamında yeniden sunulan The Monte Carlo Style [Monte Carlo Stili] performansı üzerine söyleşecek. Ceylan ve İpek’in, 9 Aralık 1995 akşamı gerçekleştirdikleri performansın arka planını anlatacakları söyleşide, genç bir ressamın 90’lardaki deneyimleri ve kendini ispat etme çabası dönemin sanat ortamı ve ruh hâliyle ilişkili olarak yorumlanacak. Salt’tan Amira Akbıyıkoğlu moderatörlüğündeki söyleşiyi takiben gecenin video dokümantasyonundan bir kesit gösterilecek.

21 Ocak Cumartesi günü saat 15.00’te ise sanatçı Moni Salim Özgilik, Ankara’dan New York’a uzanan sanat pratiği üzerine Salt’tan Sezin Romi ile söyleşecek. Açık Sinema’da gerçekleştirilecek sohbette, sanatçının Sahnede 90’lar sergisinde yer alan işlerinin yanı sıra Salt Araştırma’daki arşivinden hareketle, 1980’lerin sonundan 1990’ların ortasına üretimleri ve performansa yönelimi odağa alınacak. Hacettepe Üniversitesi’nde jeoloji mühendisliğiyle başlayan lisans eğitimine Resim Bölümü’nde devam eden ve 1992’de New York’a taşınan Özgilik, çoğu zaman kamusal alanlara taşan ve katılım talep eden işlerinin mekân ve izleyiciyle olan ilişkisinden de bahsedecek.

Herkese açık ve ücretsiz programlar hakkında ayrıntılı bilgi için saltonline.org adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Sahnede 90’lar, Salt’ın üyesi olduğu Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale’nin Our Many Europes [Avrupalarımız] programı kapsamında hazırlanmıştır. 

L’Internationale ve konfederasyon ortağı kurumların 2019’da başlattığı, dört yıllık Our Many Europes [Avrupalarımız] projesi, Avrupa Birliği’nin Creative Europe programı tarafından desteklenmektedir. L’Internationale, yedi sanat kurumu ile iki eğitim kurumunu bir araya getirir: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenya); Museo Reina Sofía (Madrid, İspanya); MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Barselona, İspanya); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerp, Belçika); Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varşova, Polonya); Salt (İstanbul, Türkiye); Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Hollanda); HDK-Valand Academy (Göteborg, İsveç) ve National College of Art and Design (NCAD, Dublin, İrlanda).

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Nissan sorgt auf der CMT 2023 für Urlaubsfeeling

KULISSE FÜR EINE UNGLAUBLICHE LIEBESGESCHICHTE