2023/24 bütçesi görüşüldü
Hamburg Eyalet Parlamentosunda üç gün süren yılın son oturumunda, şehrin 2023/24 yılları bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmesinde senato ve hükümet koalisyonu ortakları, önümüzdeki iki yılda yürütecekleri çalışmaların ilkelerini anlattılar. 2023 ve 2024 yılı bütçelerinin toplam hacminin 37,1 milyar Euro olduğu ve hazırlanan bütçe ile Hamburg’un sosyal, sürdürebilir ve yenilikçi bir yönde gelişmesi için yatırımlar yapılacağı kaydedildi.
Okul ve meslek eğitimi
Eğitim politikasının en önemli hedefi, insanların, dil, köken ve ebeveynlerinin maddi durumundan bağımsız olarak, eğitimde fırsat eşitliğine ve paylaşımına sahip olmaları. Hükümet ortağı partileri 2023/24 bütçesinde sundukları önergeyle, dezavantajlı semtlerdeki öğrencilere daha yoğun bir eğitim teşviki sağlanmasını talep ettiler. Önerge, ayrıca okullardaki dijital eğitim donanımının ve medya kullanım eğitiminin artırılmasını öngören, „Eğitim İçin Sürdürülebilir Gelişme (BNE)“ adlı pilot projenin de desteklenmesini hedefliyor.
Hamburg’u dayanışmacı, sosyal ve sürdürebilir şekilde geliştirmek
Sosyal devletin, nüfus için özellikle de kriz dönemlerinde güvenilir bir partner olarak kalmasını görev bilen hükümet koalisyonu partileri, 2023/24 bütçesini bu doğrultuda hazırladılar. Sunulan bir bütçe önergesiyle hükümet partileri, kadınların şiddetten etkin şekilde korunmasını, borç batağında olanlara danışma hizmeti veren kurumlara desteği ve daha sosyal bir iş piyasasına yönelik önemli konuları odağa koydu. Aynı şekilde uyum ve angajman çabalarına teşviki hedef alan önerge, örneğin göçmenlerin iş pazarına dahil edilmesinin de desteklenmesini amaçlıyor. Ayrıca göçmen örgütlerinin uyum çalışmaları ve göçmen kökenli kadınların iş hayatına dahil olmaları yönünde çabalarının da yılda ek 100.000 avro ile desteklenmesi de önergede yer alıyor.
Ödenebilir konut
Hamburg’da konut giderleri ödenebilir seviyede kalmalı. 2023/24 bütçe görüşmeleri çerçevesinde hükümet koalisyonu, kamu yararlı ve kooperatif konut inşasının ve kira hukukunun düzeltilmesini önergeyle gündeme getirdi. 2011 yılından bu yana Hamburg’da 84.275 yeni konut inşa edildi. Bu konutlardan 23.647’si sosyal konut idi. Aynı zaman birimi içinde 116.000 konut için inşa izni çıkarıldı. Hatta konut yapımında rekor yıl olan 2020, 1974’den bu yana en çok konut inşa edilen yıl oldu. Hamburg konut inşasında Almanya genelinde lider.
Notizen aus der Bürgerschaft / 13.12.2022
Generaldebatte zum Doppelhaushalt 2023/24
Die Hamburgische Bürgerschaft debattierte in der letzten Woche Hamburgs Doppelhaushalt für 2023/24. In der Generaldebatte stellten Senat und Regierungsfraktionen die Grundsätze ihrer Politik für die nächsten zwei Jahre dar. Mit einem Gesamthaushalt von insgesamt 37,1 Milliarden Euro für die Haushaltsjahre 2023 und 2024 stellt der Senat die Weichen für ein soziales, nachhaltiges und innovatives Hamburg.
Schule und berufliche Bildung
Wichtigstes Ziel der Bildungspolitik ist die Teilhabe aller Menschen an Bildung und Ausbildung unabhängig von Sprache, Herkunft und Einkommen der Eltern. Mit ihrem Antrag zum Doppelhaushalt 2023/24 legten die Regierungsfraktionen daher einen Fokus auf die Förderung von Schüler:innen in benachteiligten Stadtteilen. Zudem wird die digitale Ausstattung an Schulen sowie die Medienbildung und die Umsetzung des Pilotschulprojekts „Bildung für nachhaltige Entwicklung (BNE)“ vorangetrieben.
Hamburg solidarisch, sozial und nachhaltig weiterentwickeln
Den Sozialstaat als verlässlichen Partner für die Bürger:innen gerade in krisenhaften Zeiten zu sichern, ist eine Herausforderung, der sich die Koalition mit dem Doppelhaushalt 2023/24 stellt. Mit dem Haushaltsantrag setzen die Regierungsfraktionen darüber hinaus starke Akzente beim Schutz von Frauen vor Gewalt, der Schuldnerberatung und beim sozialen Arbeitsmarkt. Auch bei der Integration und der Engagementförderung werden wichtige Impulse gesetzt; u.a. bei Förderung der Erwerbsbeteiligung von Migrant:innen. Die Arbeit von Migrantenselbstorganisationen soll mit zusätzlich 100.000 Euro im Jahr für die Integrationsarbeit sowie die Förderung der Erwerbsbeteiligung von Frauen mit Migrationshintergrund unterstützt werden.
Für bezahlbares Wohnen
Wohnen in Hamburg muss bezahlbar bleiben. Im Rahmen des Haushalts 2023/24 setzten die Regierungsfraktionen Schwerpunkte beim gemeinwohlorientierten und genossenschaftlichen Wohnen und bei der Verbesserung des Mietrechts. Seit 2011 wurden 84.275 Wohnungen fertiggestellt, davon 23.647 gefördert. Über 116.000 Baugenehmigungen wurden erteilt. Im Rekordjahr 2020 wurden sogar so viele Wohnungen gebaut wie seit 1974 nicht mehr. Hamburg ist damit bundesweit Spitze.
Güngör Yilmaz / (SPD) Mitglied der Hamburgischen Bürgerschaft