Katar’da düzenlenen Erkekler Dünya Kupası’nın ardından İnsan Hakları ve İnsani Yardım Sözcüsü Boris Mijatović ve Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması Sözcüsü Jan-Niclas Gesenhues bir açıklama yaptı:
„Dünya Kupası’ndan sonra, Dünya Kupası’ndan öncedir. Atılan goller ve oyuncu değişikliklerine ilişkin çok sayıdaki spor raporunu artık Dünya Kupası çevresindeki tüm şantiyelerde kullanılan işçiler ve ölümcül kazaların yanı sıra çevre ve sürdürülebilirliğe ilişkin açık ve şeffaf bilgiler takip etmelidir. Katar’ın aylardır medya ve siyasetin odağında olmasının ardından, kamuoyunun ilgisi artık azalacaktır. Bununla birlikte, halihazırda kaydedilen ilerlemenin sürdürülebilir olup olmadığına bakmaya ve daha fazla iyileştirme çağrısında bulunmaya devam etmeliyiz. Sürdürülebilirlik sadece çevre ve doğa için değil, aynı zamanda işgücünün korunması ve insan hakları için de geçerlidir.
Dünya Kupası şantiyelerinde kaç işçinin öldüğü ve onlara ya da ailelerine tazminat ödenip ödenmeyeceği henüz belli değil. Katar ve FIFA’ya işçi ölümlerine ilişkin kapsamlı ve bağımsız bir soruşturmaya izin vermeleri ve bu durumu nihayet şeffaf hale getirmeleri çağrısında bulunmaya devam ediyoruz. Ülke aynı zamanda ölen işçilerin ailelerine yeterli tazminat ödeme sorumluluğuna da sahiptir. Bu, halihazırda tazminat ödenip ödenmediğinin ve ne kadar ödendiğinin bağlayıcı bir şekilde gözden geçirilmesini gerektirir. Ayrıca, özellikle kadınlar ve queer bireylerle ilgili olarak insan haklarında daha fazla iyileştirme yapılması çağrısında bulunuyoruz.
Katar, Dünya Kupası öncesinde iklim açısından nötr bir Dünya Kupası düzenleyeceğine dair söz vermişti. Klimalı hale getirilen çok sayıda yeni futbol stadyumunun inşası ve bunların daha sonraki kullanımları bile tek başına bu iddianın yerine getirilmesinde büyük bir soru işareti yaratmaktadır. Katar’ı, sona eren bu Dünya Kupası’nın kapsamlı ve şeffaf bir çevresel bilançosunu sunmaya çağırıyoruz.“
Screenshot: Bündnis 90/Die Grünen Bundestagsfraktion