in ,

Erasmus+ “Süt ve Süt Ürünleri Sektöründe Avrupa Mükemmelliği Projesi”nin, Türkiye’deki sektör temsilcisi Sütaş oldu

Erasmus+ “Süt ve Süt Ürünleri Sektöründe Avrupa Mükemmelliği Projesi”

Sütaş, Erasmus+ “Süt ve Süt Ürünleri Sektöründe Avrupa Mükemmelliği Projesi”nin Türkiye’deki sektör temsilcisi oldu.

Sütaş, Erasmus+ “Süt ve Süt Ürünleri Sektöründe Avrupa Mükemmelliği Projesi”nin Türkiye’deki sektör temsilcisi oldu. Proje ile Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörü Mesleki Mükemmeliyet Merkezi’nin oluşturulması, sektörün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge personeli açığının kapatılması, mevcut iş gücünün bilgi ve becerilerinin artırılması hedefleniyor.

Beslenme ve toplum sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olan süt ve süt ürünleri, Avrupa Birliği’nin (AB) mesleki mükemmeliyet merkezi odaklı Erasmus+ eğitim programında, odaklanılacak 13 alandan biri olarak değerlendiriliyor. AB’nin öğrenim, eğitim, gençlik ve spor programı olan Erasmus+ kapsamında “Mesleki Mükemmellik Merkezleri” için 2021 yılında yapılan teklif çağrısının ardından “Süt ve Süt Ürünleri Sektöründe Avrupa Mükemmelliği”, önerilen projeler arasından seçildi ve Sütaş, Türkiye’deki sektör temsilcisi oldu.

Projenin Türkiye ayağında Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörü Mesleki Mükemmeliyet Merkezi’nin oluşturulması, nitelikli Ar-Ge personeli sayısının artırılması, sektördeki iş gücünün bilgi ve becerilerinin AB düzeyine yükseltilmesi amaçlanıyor. Ayrıca mevcut iş gücünün ve geleceğin profesyonellerinin yetişmesi için yaşam boyu mesleki eğitim ve iş temelli öğrenme modelleri kapsamında etkin ve sürdürülebilir programların geliştirilmesi hedefleniyor.

AB SÜT ENDÜSTRİSİ ÖĞRENME BİRLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLECEK

Danimarka merkezli AB Süt Endüstrisi Öğrenme Birliği (AEDIL) koordinatörlüğünde yürütülecek olan “Süt ve Süt Ürünleri Sektöründe Avrupa Mükemmelliği Projesi”nin üyeleri arasında Türkiye, Danimarka, Almanya, Fransa, İrlanda, Hollanda, Polonya, Romanya ve Sırbistan bulunuyor. Söz konusu 9 ülkeden üniversiteler, birlikler ve şirketlerin de yer aldığı 48 ortak kurum ve kuruluşu buluşturan bu dev projenin Türkiye’deki partnerleri arasında; Sütaş’ın yanı sıra Bursa Uludağ Üniversitesi ile Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) de yer alıyor.

“TÜRKİYE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ MESLEKİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ” KURULACAK

Toplam 4 milyon Euro’luk bütçeye sahip olan AB Erasmus+ KA-3 Projesi kapsamında, 9 ülkede 9 mesleki mükemmeliyet merkezinin temelinin atılması planlanıyor. Bu çerçevede Türkiye’de de bir Süt ve Süt Ürünleri Sektörü Mesleki Mükemmeliyet Merkezi oluşturulurken bu merkezin liderliğini, Bursa Uludağ Üniversitesi yürütecek. Merkezde sektör temsilcisi olarak Sütaş, sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak ise SET-BİR yer alacak. Müdürlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Metin Güldaş’ın üstleneceği merkezin yürütme kurulunda ise Sütaş Ar-Ge Koordinatörü Özlem Kaner ile SET-BİR Genel Sekreteri Elif Yücel görev yapacak.

GENÇ NESİL İÇİN SEKTÖRÜN CAZİP HALE GETİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Erasmus+ Avrupa Mesleki Mükemmeliyet Merkezleri, farklı alanlardan paydaşlarına ve sürdürülebilirlik faaliyetlerine katkı sağlamayı hedeflerken bölgenin beceri ekosistemlerinin geliştirilmesine de aracılık ediyor. Proje ile güçlü bir mesleki ve iş temelli öğrenme geleneğine sahip olan sektörde, süt ve süt ürünleri alanında eğitim veren Avrupa eğitim kurumları arasında iş birliği sağlanması önceliklendiriliyor. Böylece, mevcut çalışanların niteliklerinin yükselmesi, genç nesil için sektörün cazip hale gelmesi, eğitimcilerin bilgi ve deneyimlerinin güncellenmesi ve sektörün rekabet gücünün artması gibi sonuçlar öngörülüyor.

AKADEMİK VE SEKTÖREL İŞ BİRLİĞİ MEKANİZMALARI DAHA AKTİF HALE GETİRİLECEK

4 yıl boyunca devam edecek proje süresi boyunca Türkiye ve diğer proje ortağı ülkeler ile ara dönem değerlendirmeleri ve çalıştaylar düzenlenmesi planlanıyor. Projenin kilit başlıkları arasında yer alan dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konuların müfredata dahil edilmesi ve sürekli yenilenmesi hedefleniyor. Bu amaçla sektör temsilcileri ile çok yönlü çalıştaylar düzenlenmesi, akademik ve sektörel iş birliği mekanizmalarının güçlendirilmesi, süt ve süt ürünleri sektöründe eğitimin dinamik hale getirilmesi amaçlanıyor.

 

Sütaş Hakkında:

Sütaş 5000 çalışanının yanı sıra satış dağıtım grubundaki iş ortakları ile birlikte 7.500 kişiye istihdam sağlıyor.
2021 net konsolide cirosu 6,5 milyar TL
4 entegre tesisinde;Her gün 6,8 milyon paket süt ürünü,
Yem fabrikalarında günde 1.200 ton karma yem üretiyor.
Endüstriyel tesislerinde kullandığı elektrik ihtiyacının % 84’ü kadar elektriği, çiftliklerinin gübrelerinden ve organik atıklarından üretiyor.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Al-Wazir: „Viele Maßnahmen gegen den Fachkräftemangel“

Kehrt Gülşen auf die Bühne zurück?