in

“Bir akademik ders nasıl hazırlanır?” sorusu “İzlence” ile yanıt buluyor

Kitap

Kitap, üniversitede ders vermenin felsefesinin ve öğrencilerin öğrenimlerinde en yüksek faydayı sağlayabilmeleri için bir yol haritası çiziyor.

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), yazı ve edebiyat alanında kıdemli iki araştırmacı William Germano ve Kit Nicholls’un kaleme aldığı “İzlence: Akademik Derse Hazırlık” isimli eserini Türkçe’de ilk kez okurla buluşturuyor. Kitap, üniversitede ders vermenin felsefesinin ve öğrencilerin öğrenimlerinde en yüksek faydayı sağlayabilmeleri için bir yol haritası çiziyor.

VBKY tarafından yayımlanan ve Resul Yüksel tarafından Türkçe’ye kazandırılan “İzlence: Akademik Derse Hazırlık”, akademi dünyasından eğitmenlerin deneyimleri üzerinden inşa edebileceği yepyeni bir bakış açısını paylaşıyor. Eserde, derse hazırlanmak kadar ders vermenin ve öğrencilerin dikkatini canlı tutabilmenin zorluklarına, yapılan fikir ve bilgi aktarımının nasıl titiz bir planlama gerektirdiğine dikkat çekiliyor.

Germano ve Nicholls, kitabın ortaya çıkış temellerini şu sözlerle anlatıyor: “Öğretimle ilgili kitaplar genellikle kendi kendilerine ve kendi aralarında konuşur. Onlar, sınıfta yaptığımız şeylerle ilgili olmaktan ziyade öğretim hakkındaki kitaplarla ilgili kitaplardır. Sözde öğrenme-merkezli eğitim modelleri, kendini işine adamış araştırmacı ve teorisyenlerin çalışmalarındaki derin bilgiye dayanırken aynı modeller git gide, birçoğumuzu rahatsız edecek derecede bir bürokratik söyleme doğru sürüklenmeye başlamıştır. Öğretimle ilgili çok yazı yazmanın, derin bir sorumluluk duygusuyla sürdürdüğümüz asırlık uygulamalardan ziyade (“Sınıfta Kaçınılması Gereken 8 Yaygın Hata,” “Öğrenci Sorumluluğunu Arttırmanın 5 Basit Yolu” gibi) internet listeleriyle ortak noktası daha çoktur. Öğretime ilişkin böylesi bölük pörçük bir yaklaşım, tıpkı internet tarayıcınıza bir eklenti yüklemek gibi birisinin öğretim tekniklerini mevcut dersin içerisine indirebileceği anlamına gelir. Öğretim böyle bir şey değildir.”

William Germano ve Kit Nicholls’un birlikte yazdığı “İzlence: Akademik Derse Hazırlık”; “Ne Yaparsın, Ne Yaparlar”, “Sınıfı Bir Topluluğa Dönüştürme”, “Saat ve Takvim”, “Okuma Listesi Nedir? Neye Yarar?”, “Öğrenciler Neyi, Neden Çalışırlar?”, “Öğretmenin Çalışması ve Bunun Nasıl Yapılacağı”, “Öğrenmek Kulağa Nasıl Gelir?”, “Sadece Öğretmenler İçin”, “Öğretim Teorisi Olarak İzlence” başlıkları altında dokuz bölümden oluşuyor. Her bölümün başında kısa özetlerle beraber okura ve öğretmenlere yönetilen sorular yer alıyor.

Kitaptan

Öğrenci başarısızlığının düzensiz sebeplerinin aksine ders yükümlülükleri, öğrencileri yapıları nedeniyle başarısız kılar. Yani doğası gereği kötü ödevler, başarısızlığa yol açar. Buna iyi bir ör­nek, öğrencinin öğretmenin tam olarak söyleyeceği şeyleri harfi­yen yazmaya hazır yazma güdüsüdür. Tabii ki, bu kötü ödevleri neredeyse her zaman en iyi niyetlerle oluştururuz. Peki iyi bir ödev nedir ve iyi bir ödevi nasıl anlarız? İyi bir ödevin bağımsız bir şekilde iyi olduğunu düşünmek kolaydır: ustaca tasarlanmış, açıkça ifade edilmiş, ne çok zor ne de çok kolay olmalıdır.”

William Germano kimdir? 

1950 New York doğumlu Germano Columbia Üniversitesi’nden lisans, Indiana Bloomigton Üniversitesi’nden doktora derecesini almıştır. 1982’de Columbia Üniversitesi Yayınevi’nin editöryel müdürü olan Germano, Routledge ve Taylor & Francis gibi dünyaca meşhur yayınevlerinde editörlük yapmış, hâlâ profesör olarak görev yaptığı Cooper Union’da Shakespeare üzerine on yıl kadar dersler vermiştir. Birçok eseri olan yazarın Akademik Tezleri Kitaba Dönüştürme Sanatı başlıklı kitabı da yakın zamanda dilimize çevrilmiştir.

Kit Nicholls kimdir? 

Michigan Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Bölümü’nden lisans, New York Üniversitesi İngilizce Bölümü’nden doktorasını alan yazarın European Romantic Review, The Chronicle of Higher Education, ve Psyche dergilerinde çeşitli yazıları yayımlanmıştır. Yazar hâlâ Cooper Union’da Yazı Merkezi müdürlüğünü yürütmektedir.

Resul Yüksel kimdir?

Resul Yüksel, 1993 yılında İstanbul’da doğdu. 2017 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe bölümünden, 2020 yılında ise Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 2020 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe Tarihi ve Sistematik Felsefe bölümünden yüksek lisansını tamamladı. Hala aynı üniversitede Felsefe Tarihi ve Sistematik Felsefe bölümünde doktora öğrencesi olarak öğrenim hayatını sürdürmektedir. ‘Ayer’in Emotivizm’inde Etik İfadelerin Bilişsel İmkânı’ (2021), ‘Wittgensteincı Din Dili Analizine D. Z. Phillips’in Ontolojik Tahlili’ (2021), ‘Heidegger’in Hümanist Özne Eleştirisi’ (2021) ve ‘Televizyonun Epistemolojik Analizi Üzerine’ (2022) adlı makaleleri çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Şu anda felsefe tarihindeki zaman ve mekân kavramları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Würth IT feiert Abschluss von 17 Hochschul- und Ausbildungsabsolvent:innen

GEW: „Eine attraktive Berufsausbildung braucht attraktive Berufsschulen“