Dünyanın en fazla oksijen oranına sahip ikinci bölgesi olan Kaz Dağları’nda gerçekleştirilecek olan Kar Spor İda Ultra-Trail, koşu severleri doğa ve tarih ile buluşturacak. 600 yıllık geçmişe sahip Çanakkale’nin Yeşilyut köyünden 3 Aralık Cumartesi günü start alacak sporcuların doğa ve tarih içindeki heyecanlı mücadelesi benzersiz manzaralarla Youtube’dan canlı yayınlanacak. Dört farklı parkurdan oluşan koşu, toplam 17 köyden geçerek Aeneas Kültür Rotası’na dokunacak.
Yunan mitolojisine konu olan efsaneleri ile ünlü Kaz Dağları’nda Kar Spor İda Ultra-Trail koşucuları, tarihin ve doğanın içinde eşsiz bir koşu deneyimi yaşayacak. 600 senelik tarihi bir köy olan Yeşilyurt’tan start alacak yarışçıların tarih kokan köyden sonraki ilk manzarası zeytin bahçeleri olacak. Zeytin hasadına denk gelecek yarışçıları çiftçiler selamlayacak. Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olan Adatepe’ye devam edecek sporcular, parkurun keyfini çıkaracaklar. M.Ö. birinci yüzyılda yazılmış, Roma’nın kuruluş hikayesini anlatan Aeneas Efsanesi’ne göre Aeneas’ın Troia’dan Antandros’a yürüdüğü yol olarak kabul edilen 23.5 km’lik parkur ilk defa sporculara açılacak. Yunan mitolojisinden, Sarıkız efsanesine ve Roma’ya uzanan hikayelerle dolu Kaz Dağları, yarış sonrası 2000’e yakın sporcuya termallerini sunacak. Doğayı, tarihi ve sporu aynı anda izlemek isteyen herkes Kar Spor İda Ultra-Trail yarışını canlı olarak Rossist Event youtube kanalından takip edebilir.
Mitolojiye Göre Dünyanın İlk Güzellik Yarışması Kaz Dağları’nda yapıldı
Hikayeye göre Tanrılar, Thetis ile Peleus’un düğünü için toplandıklarında, düğüne davet edilmeyen Eris (Nifak), Athena, Hera ve Afrodit’in bulunduğu yere altın bir elma atar. Elmanın üzerinde „en güzeline“ yazılıdır. Üç tanrıça arasında „en güzel benim“ tartışması başlar. Zeus, en güzelin seçilmesinde hakem olarak İda Dağı’nda bulunan Paris’in görevlendirilmesini buyurur. Tanrıçalar, Paris’in önünde güzellikleriyle övünüp, ona armağanlar vaad ederler. Hera, Paris’e kendisini seçmesi durumunda evrenin krallığını; Athena savaşta yenilmezliği; Afrodit ise kadınların en güzeli Helena’nın aşkını vaad etmektedir. Bunun üzerine Paris, üç tanrıçadan en güzelinin Afrodit olduğuna karar verir ve altın elmayı ona verir.
Avrupa Konseyi’nin tescilli kültür rotası: Aeneas Kültür Rotası
29 Nisan 2021 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinde toplanan Avrupa Konseyi Kültür Rotalarına İlişkin Genişletilmiş Kısmi Antlaşma – EPA’nın Genel Kuruluna Edremit Belediyesi’nin yaptığı nihai sunumun hemen ardından 35 ülkenin oy birliği ile Aeneas Kültür Rotası projesi Avrupa Konseyi’nin tescilli kültür rotası olarak ilan edildi. Avrupa Konseyi Kültür Rotaları 2021/2022 değerlendirme döneminde Avrupa’nın farklı ülkelerinden başvuran 17 proje arasında komisyondan tescil kazanan sadece 5 kültür rotası içinde Aeneas Kültür Rotası ilk sırada ve en başarılı proje olarak seçildi. M.Ö. 1. yüzyılda yazılmış, Troya’dan kaçan Aeneas kahramanı tarafından Roma’nın kuruluş hikâyesini anlatan Aeneid destanı Avrupa’da okullarda eğitim müfredatında bulunan ve en bilinen hikâyeler arasındadır. Troya’nın yıkılışı ve Troyalıların prens Aeneas önderliğinde büyük savaş sonrası yeni bir başlangıç için yolculukları ve bir dönem Avrupa’nın en önemli güçlü yerleşimlerinden olan Roma ve Roma İmparatorluğu’nun kuruluşunu Anadolu’ya dayandıran bu hikâyede beş ülkenin (Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve Tunus) ortak kültürel mirası ön plana çıkartıldı.
Sarıkız Efsanesi
Koşu rotasında yer alan Kavurmacılar Köyü’nde doğan Sarıkız Efsanesi, yüzyıllardır dilden dile yayılmış Kaz Dağları efsanelerinden biridir. Sarıkız ve babasının uğradığı haksızlık sonrası Sarıkız’ın Kaz Dağlar’nın tepelerine yerleşerek erdiği, babasının ise pişmanlığı sebebiyle tepelerde öldüğü söylenir. Yöre halkı Sarıkıza ve babasına dağın yassı taşlarını üst üste koyarak mezar yaparlar. Sarıkızın mezarının olduğu tepeye Sarıkız tepe, babasının bulunduğu tepeye Baba tepe derler. Yöre halkı her yıl ağustos ayında Sarıkızı ve babasını anmak için buralara çıkarlar.