Almanya Perakendeciler Birliği (Handelsverband Deutschland, HDE)´ne göre, perakende sektöründe Noel ticareti için tarihsel olarak zor koşullara rağmen, Noel satışlarının büyük ölçüde istikrarlı olması bekleniyor. HDE, yılın son iki ayı için satışlarda yüzde 5,4’lük nominal bir artış bekliyor. Fiyatlara göre düzeltildiğinde, bir önceki yıla kıyasla yüzde dörtlük bir eksi söz konusu olacak. Online perakende de iki güçlü pandemi yılının ardından ilk kez satışlarda gerçek bir düşüş görecek. Ancak, buradaki ciro seviyesi kriz öncesi değerlerin açıkça üzerinde kalmaya devam ediyor.
HDE CEO’su Stefan Genth: „Enerji fiyatlarındaki muazzam artışların yol açtığı zor durum karşısında hem şirketler hem de müşteriler arasında büyük bir belirsizlik var. Yüksek enflasyon ve zayıf tüketici hissiyatı Noel ticareti için pek de iyiye işaret değil. Ancak her şeye rağmen müşteriler hediyelere yatırım yapmaya kararlı“ dedi. Mevcut duruma bakıldığında, yakın zamanda yapılan bir HDE anketine katılan 500 şirketin yüzde 70’i Noel satışlarının geçen yıla göre daha kötü olmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca müşteri tarafında, HDE tüketici barometresindeki tüketici duyarlılığı son zamanlarda tüm zamanların en düşük seviyesinin sadece biraz üzerindeydi. Aynı zamanda, 2.000’den fazla kişinin katıldığı temsili bir HDE anketi, katılımcıların neredeyse beşte birinin Noel hediyeleri için 300 avrodan fazla harcamayı planladığını gösterdi – bir önceki yıla kıyasla, toplamda yüzde 40’tan fazlası yıl sonunda hediyeler için harcadıkları miktarı sabit tutmak istiyor.
Bu genel koşullar ışığında HDE, yılın son iki ayı için toplam perakende satışların 120,3 milyar avro olacağını tahmin ediyor. Bir önceki yıla kıyasla bu, nominal olarak yüzde 5,4’lük bir artıya ve fiyatlara göre ayarlanmış olarak yüzde 4’lük bir eksiye karşılık geliyor. Genth: „Ciro sadece enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar yoluyla artıyor. Perakende şirketleri için zor bir dönem olmaya devam ediyor.“ Ticaret birliği 2022 yılının tamamı için nominal olarak yüzde 7,5’lik bir artı varsayarken, bu reel olarak yüzde 0,1’lik bir eksi anlamına geliyor. Satışlar açısından olağanüstü güçlü geçen iki yılın ardından, online perakendede net bir normalleşme yaşanıyor. İlk kez bir önceki yıla kıyasla ciroda bir eksi olacak. YSK, Kasım ve Aralık ayları için yüzde 1,4’lük nominal artış, ancak yüzde 4,5’lik reel düşüş bekliyor. 2022 yılının tamamında online satışlar nominal olarak yüzde 2,3, reel olarak ise yüzde 7,2 oranında düşecek.