İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Guterres, gelişmiş ve gelişmekte olan dünya arasında derinleşen uçurumun iklim görüşmelerini engellediğini söyledi. Guterres „tarihi bir anlaşma“ imzalaması gerektiğini” ifade ederek “aksi takdirde mahvolacağız“ uyarısında bulundu.
Bu sert uyarı, dünya liderlerinin Pazar günü Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde başlayacak olan ancak ev sahiplerinin bile en az on yılın en zor zirvesi olacağını kabul ettiği BM Cop27 iklim zirvesi için bir araya gelmeye başladıkları sırada geldi.
Cop27, Ukrayna savaşı, küresel hayat pahalılığı krizi ve derinleşen ekonomik sorunlar nedeniyle yıllardır yaşanan en kötü jeopolitik gerilimlerin ortasında gerçekleşiyor.
„İklim konusundaki mevcut politikalar kesinlikle felakete yol açacaktır. Ve gerçek şu ki, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ekonomiler arasında bir anlaşma yapılmazsa bu durumu değiştirmemiz mümkün olmayacak“ diyen Guterres şunları belirtti: „Bazılarını hayal etmenin bile zor olduğu, geri dönüşü olmayan etkiler yaratacak kriz noktalarına yaklaşıyoruz.“
Guterres ayrıca ABD ve Çin’e diplomatik ilişkileri yeniden inşa etme çağrısında bulundu. „Bu ilişkinin yeniden tesis edilmesi gerekiyor çünkü bu iki ülke birlikte çalışmadan mevcut eğilimleri tersine çevirmek kesinlikle imkansız olacaktır“ diyen Guterres, iklim konferansında ülke liderlerini ikna etmeye çalışacak.
FİNANSMAN KONUSUNDA TAAHÜTLER VERİLMELİ
Guterres, zengin ve fakir ülkeler arasında „tarihi bir anlaşma“ için finansman konusunda yeni taahhütler verilmesi ve zengin ülkeler ile gelişmekte olan ekonomilerin emisyon azaltma hedeflerini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Geçen yıl Glasgow’da yapılan zirvede ülkeler küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi seviyelerin 1.5C üzerinde sınırlamaya odaklanmayı kabul etmişlerdi, ancak son BM raporları mevcut politikaların sıcaklıkları yaklaşık 2.5C artıracağını gösterdi.
Yeni veriler ışığında konuşan Guterres hedefe ulaşma şansının çok az olduğunu belirterek „Hala bir şansımız var ama bunu hızla kaybediyoruz“ dedi.“
ANF