in , ,

„Yüksek öğretimin güçlendirilmesi“

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW)

Die Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft (GEW)

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) Almanya’da yükseköğretimi güçlendirmeye kararlıdır. Ancak bu, mesleki eğitim pahasına olmamalıdır. Yükseköğretim ve mesleki eğitimin geçirgenliği artırılmalıdır. „Okulu bırakma oranları endişe vericidir; öğrencilerin yüzde 60’ından fazlası eğitimlerini standart eğitim süresi içinde tamamlayamamaktadır. Bu nedenle, eğitim koşullarının ve denetimin acilen iyileştirilmesi ve eğitim programlarının daha çalışılabilir hale getirilmesi gerekmektedir.“ diyen GEW Başkan Yardımcısı ve Yüksek Öğrenim ve Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Keller, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından bugün Frankfurt am Main’da yayınlanan „Bir Bakışta Eğitim 2022“ çalışmasına atıfta bulundu.

Almanya’daki yarı zamanlı öğrenci oranının yüzde 16 ile OECD ortalaması olan yüzde 21’in oldukça altında olması da dikkat çekicidir. Keller „Almanya’nın bu konuda hala yapması gereken çok şey var. Eğitimlerinin yanı sıra çocuklarına bakmak veya çalışmak zorunda oldukları için tam zamanlı eğitim alamayan öğrencilere, daha fazla yarı zamanlı seçenekle yükseköğretime daha kolay erişim imkanı sağlanmalıdır.“ diye vurguladı.

GEW ayrıca, özellikle mevcut kriz koşullarında, eğitime önemli ölçüde daha fazla yatırım yapılmasını savunmuştur. Eğitim harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı önemli ölçüde artmalıdır. „Şu ana kadar kullanılan fonlarla Almanya’da fırsat eşitliği sağlamayı hala başaramadık. Dönemin Şansölyesi Angela Merkel (CDU) ve Eyalet Başkanlarının 2008’deki Eğitim Zirvesi’nde eğitim harcamalarını 2015 yılına kadar GSYH’nin yüzde 7’sine ve araştırma için yüzde 3’üne çıkarma sözü vermelerinden bu yana kamu yatırımları sadece 0,1 puan artarak yüzde 4,3’e yükseldi.“ Bu da Almanya’daki harcamaların OECD ortalaması olan yüzde 4,9’un önemli ölçüde altında olduğu anlamına gelmektedir.

Logo: GWG

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Nurgül Yeşilçay hat sich in Nadel und Faden verwandelt!

Fransız yazar Annie Ernaux 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü