Almanların yüzde 70’i 2020’de hala düzenli olarak kenara para koyabilirken, şimdi sadece iki kişiden biri (yüzde 50) bunu yapabildiğini düşünüyor. Bu durum, 2.010 katılımcının sorgulandığı temsili bir çevrimiçi anketle ortaya konmuştur. Bu düşüş özellikle ayda 1.500 Avro’dan az parası olanlar arasında daha da keskin: 2020’de her üç kişiden biri (yüzde 35) kenara bir şeyler koyabilirken, son dönemde bu oran sadece beşte bir (yüzde 20).
Orta sınıf da mali olarak etkileniyor
Tasarruf etme kabiliyetindeki bozulma orta sınıfın derinliklerine kadar uzanıyor: Örneğin, ihtiyaç ağırlıklı geliri 2.000 ila 2.500 avro arasında olan katılımcıların sadece yüzde 52’si hala tasarruf edebiliyor; bu oran iki yıl önce yüzde 80’di. Bu arada, toplumun yüksek gelirlileri daha az kısıtlama hissediyor: 2020’de yüzde 93’ü kenara para koyarken, şu anda yüzde 85’i hala koyuyor. Ortalama olarak, bu ülkedeki her tasarruf sahibi ayda 550 avroyu bir kenara koyabilir ve ellerinde 3.000 ila 4.000 avro arasında parası olanlar 710 avro tasarruf edebilir.
Gaz fiyatı freni belirsizliği azaltmalı
Enerji fiyatları krizi pek çok Almanı endişelendirmekle kalmıyor, aynı zamanda refahlarına da mal oluyor. Gaz ve elektrik fiyatlarındaki keskin artış özellikle dikkat çekici: Ankete katılanların yüzde 67’si pahalı enerji nedeniyle ağır mali yükler yaşadıklarını belirtiyor. Geniş kapsamlı fiyat artışları, daha önce kendilerini korunmuş hisseden sosyal sınıflara ulaşıyor. SINUS Enstitüsü’nden Tim Gensheimer, „Kriz, tasarrufun uzun zamandır burjuva öz imajının bir parçası olduğu orta kesime ulaştı“ diyor. „Özellikle yaşlı, nostaljik orta kesim için mali kısıtlamalar itibar kaybıyla eşdeğerdir ve güvenli olduğuna inanılan refah vaadini sarsar.“
IW ekonomisti Matthias Diermeier, bu çerçevede gaz fiyatı freninin siyasi açıdan doğru ve önemli olduğunu söylüyor: „Ekonomik ve sosyal güvenlik sağlıyor. Bununla birlikte, enerji tasarrufunun hala vazgeçilmez olduğu açık olmalıdır.“
Metodoloji hakkında: Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), Pazar ve Sosyal Araştırma Enstitüsü SINUS ile birlikte 1-14 Eylül 2022 tarihleri arasında 18-75 yaş arası 2.010 kişiyle internet üzerinden anket yapmıştır. Örneklem, yaş (18 ila 75 yaş), cinsiyet, eğitim ve konut durumu özelliklerini temsil etmektedir ve uzun vadeli hane halkı araştırması Sosyo-Ekonomik Panel (SOEP) 2020’nin gelir yapısına uyarlanmıştır.