20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 5 Kasım’da başlıyor. 18 Aralık’a dek sürecek festivalde 23 ülkeden 38 film izleyiciyle buluşacak. Filmmor bu yıl, ahlak polisi tarafından öldürülen Jina Masha Amini’nin ardından sokaklarda saçlarını savurarak molla rejimine direnen İranlı kadınları iki kadın yönetmen, Füruğ Feruhzad ve Rahşan Beni-İtimad’ın filmlerinin gösterileceği “Jin Zendegî Özgürlük” bölümüyle selamlayacak
20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, film gösterimleri, yönetmen ve film ekipleriyle online söyleşiler, buluşmalarla 5 Kasım – 18 Aralık 2022 tarihleri arasında çevrimiçi olacak. Filmmor 20. yılında, yersiz yurtsuz, damda sokakta, savaşta göç yollarında direnen, üreten; her dilde Kadın Yaşam Özgürlük diyen kadınları, kadınların sinemasını buluşturuyor.
20. Filmmor’da, “Kadınların Sineması”, “Damdaki Sinemacılar”, “Jin Zendegî Özgürlük”, “Kadın Cinayetleri Önlenebilir”, “Yersiz Yurtsuz”, “Parola: Barış”, “Feminist Bellek” bölümlerinde 23 ülkeden 38 film izleyiciyle buluşacak.
Festival boyunca tüm gösterim ve etkinlikler www.filmmoronline.org’a üye olarak ve her program için ön kayıt yaptırarak Türkçe altyazı-çeviri ile ücretsiz izlenebilecek. Programda, film gösterimlerinin yanı sıra Film Toplayan Kadınlar, Kadın Cinayetleri Önlenebilir, Yersiz Yurtsuz Sinemacılar, 120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili forumları, film sonrası söyleşiler ve çevrimiçi buluşmalar var.
Kadınların Sineması
Her tür engele, güçlüğe, eşitsizliğe rağmen kadınlar sinema yapıyor. Belgeselden animasyona, savaştan muhafazakâr toplumlarda bekar anneliğe, kürtajdan doğurma serüvenine kadınlık ve dünya hallerini, hayallerini, deneyimlerini anlatmaya devam ediyor.
Kadınların Sineması bölümünde; Akan Su Yosun Tutmaz (Flowing Water Carries No Poison), Anima Animae Animam (Anima Animae Animam), Antonia (Antonia), Bekleyiş (Expecting a Grain of Sand), Bekçi (The Guardian), Bekleyen Kadınlar (Suspended Wives), Çılgın (Crazy), Denizatı (Seahorse), Doğum Hikayeleri (Crotch Stories), Durgun Su (Stagnant Water), İplik (Yarn), Müşkül (Kinka), Nereye Kaçıyorsun (Where Are You Running to), Nosema (Nosema), Ördekler (The Ducks), Sağır (Deaf), Sigaralar (Cigarettes), Ticaret Politikası (Store Policy) filmleri var.
Film gösterimlerinin ardından, yetmişlerden beri sinemada da kadınlar vardır diyen Film Toplayan Kadınlar online forumda buluşuyor.
Yersiz Yurtsuz
Bu bölümde savaşla, düşüncelerinden dolayı tutuklanma riskiyle, zorunlu göçün bin bir yüzü ve şiddetiyle, yersiz yurtsuzluğun zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatan “Almanya’ya Hoş Mu Geldik? (Welcomed to Germany), Bitmemiş Cümleler (Incomplete Sentences), Bu Yağmur Asla Durmayacak (This Rain Will Never Stop) Filistin’i İşlemek (Stitching Palestine), Hayalet (Ghostly), Hayat (Jiyan), Minimal Hayat (Small Life), Yol Boyunca (Along The Way) filmleri var.
Yersiz yurtsuz kalan ya da film yaptığı yeri yurdu sayan, yersiz yurtsuzluğu anlatan sinemacılar ise Yersiz Yurtsuz Sinemacılar forumunda buluşuyor.
Damdaki Sinemacılar
Her şeye rağmen sinema yapma gailesinde, çekmediği film yüzünden 18 yıl hapis cezası almak da var! Şu an dört duvar arasında tutulan sinemacı kadınlara adanan Damdaki Sinemacılar bölümünde, yapımcılarından biri Çiğdem Mater olan, Ahu Öztürk’ün yönettiği Toz Bezi (Dust Cloth), infazı iki kez yakılarak cezaevinde tutulan Sabite Kaya Ekinci’nin Bedensiz Ruhlar (Bodies without Soul), yine Gezi davasından 18 yıl hapis cezası alan Mine Özerden’in Zilname filmleri izleyiciyle buluşacak.
Jin Zendegî Özgürlük
20. Filmmor, saçı gözüktüğü için ahlak polisi tarafından öldürülen Jina Masha Amini’nin ardından sokaklarda saçlarını savurarak molla rejimine direnen İranlı kadınları Jin Zendegî Özgürlük bölümüyle selamlıyor.
Yeni Dalga sinemasının öncüsü Füruğ Feruhzad, Ev Karadır (The House is Dark) ve Rahşan Beni-İtimad’ın 2001 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yine sokaklarda olan kadınları izleyen Bizim Zamanlar (Our Times) filmleri Jin Zendegî Özgürlük bölümünde yer alıyor.
Kadın Cinayetleri Önlenebilir
Kadın Cinayetleri Önlenebilir bölümünde, erkeklerin kadınlara karşı savaşta kullandıkları en acımasız silahlardan birini, kimyasal saldırıları belgeleyen Şiddetin Yüzü (The Face of Violence) ve İtalya’da kadın cinayetlerinin yanı sıra medya ve yasalardaki kadın düşmanı zihniyetin de üstüne giden Cinskırım (Femicide) filmleri var.
Kadınlar, yeryüzünün her yerinde en yakınındaki erkekler tarafından, kadın oldukları için öldürülürken, kadınları, hatıralarını yaşatmak, birbirinin can simidi olabilmek için mücadele eden grupları buluşturan Kadın Cinayetleri Önlenebilir forumu da bu bölümde.
Parola: Barış
Parola: Barış bölümünde Nazi dönemi ve sonrasında Alman kadınların hayatını merkeze alan filmlerin yönetmeni Helma Sanders-Brahms’ın Almanya Solgun Ana (Germany, Pale Mother), savaşın anlamsızlığını küçük bir kızın gözünden aktaran Babamın Çalıya Döndüğü Gün (The Day My Father Became a Bush) ve Yaz Ülkesi (Summerland) gibi önemli filmler yer alıyor.
Feminist Bellek
Sessiz Sinemada Sufrajetler (Suffragettes in the Silent Cinema) ve 1971’de düzeni alt üst ederek İsviçre’de seçme seçilme hakkını kazanan kadınların ilham verici hikâyesinden bir kesit sunan İlahi Düzen (Divine Order) filmleri ile Feminist Bellek bölümünde bu yıl 120 yıldır bitmeyen Süfrajet Hareket var. Filmlere eşlik eden 120 Yıldır Bitmeyen Mücadele: Kadınların Siyasal Temsili forumunda ise güneyden kuzeye kadınların deneyimleri bir araya geliyor.
Filmmor Online
20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne kayıtlar 1 Kasım’da www.filmmoronline.org’da açılacak. Forum ve söyleşilerin Türkçe çeviri ile yayınlanacağı festival sitesinde, filmlere katılım ise rezervasyonla yapılacak.