Hayal gücü ve bilimin buluştuğu Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin açılış töreni, 28 Eylül’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde sanat ve basın dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, 28 Eylül’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen görkemli açılış töreniyle başladı. 6 Ekim tarihine kadar bilim ve sanatı buluşturacak olan festival; Yeşilçam Sineması, Beyoğlu Fitaş ve Kadıköy olmak üzere İstanbul’un iki yakasında seyircilerle bir araya gelecek. Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren festival idari direktörü Filiz Dağ, genç ve dinamik bir ekiple çalışarak, böylesi güzel bir iş ortaya koyduklarını belirtti.
Festival yönetmeni Gülşah Elikbank da aynı düşün peşinden giderek, aynı hayali büyütmenin önemini vurgulayarak, “Bu festivalde ortak bir hayale inanan insanlarla, özellikle gençlerle bir araya gelmek çok heyecan verici.” diye konuştu. Konuşmasında dünyanın daha iyi bir yer olmasında sanatın etkisine dikkat çeken Elikbank, “Edebiyattan sinemaya evrilen, sinemanın teknolojiyle buluştuğu bir festival çok daha güçlü bir anlamı da doğuruyor.” ifadelerini kullandı.
Sanatın bilimle buluştuğu festival ekibinin de genç ve kadın ağırlıklı olduğu belirtilirken, festival koordinatörü Melis Kalkan, bilim kurgunun bilinmeyeni keşfetmeye yönlendirdiğini ifade ederken; sanatın, bilim insanlarının pratik zekâları ve bilgileriyle birleştiği bir festival olan US3F’i yarattıklarını ifade etti.
Ulusal Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü Cüneyt Arkın’a!
Bilim kurgu ve fantastik alanında emek vermiş isimleri ön plana çıkarmayı ve yeni oluşumlara zemin hazırlamayı amaçlayan festivalde Ulusal Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü, geçtiğimiz Haziran ayında hayatını kaybeden Türk sinemasının usta ismi Cüneyt Arkın’a verildi.
Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battal Gazi ve Dünyayı Kurtaran Adam gibi unutulmaz eserlere imza atmış olan Cüneyt Arkın’a verilecek ödül için video kaydı gönderen Cüneyt Arkın’ın oğlu Kaan Cüreklibatır, “Babam Türk sinemasını, Yeşilçam’ı şöyle tarif ederdi: Türk sineması, Yeşilçam bir masaldı. Bu masalı var eden de bu güzel insanlardı, derdi. Ve bir gün hepsi atlarına binip gittiler. Babam da Rüzgâr dediği o beyaz kanatlı atına binip, o güzel insanlara katıldı. Ve ölümsüzleşti. Bu ödül de bence bu ölümsüzlüğün bir kanıtı. US3F’in değerli üyelerinin babama layık gördüğü Ulusal Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü’nü büyük bir gururla alıyorum.” ifadelerini kullanarak ailesi adına teşekkürlerini iletti.
Arkın ailesi adına ödülü teslim alan Akın Robotics’in yönetim kurulu başkanı Özgür Akın, hem bilim insanı hem de sanatçı kimliğiyle özel bir isim olan Cüneyt Arkın adına aldığı bu ödülün kendisi için gurur verici olduğunu söyledi.
Uluslararası Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü Phil Tippett’e!
Uluslararası Fantastik Sinemaya Katkı Ödülü yaratık tasarımı ve bilgisayarlı karakter animasyonu alanlarında uzman, Jurassic Park ile Oscar’a ulaşan ve 2021’de stop-motion bilim kurgu animasyon başyapıtı Mad God’ı üreten, ödüllü görsel efekt süpervizörü ve Amerikalı film yönetmeni Phil Tippett’e verilirken; Tippett adına ödülü yönetmen Biket İlhan aldı. İlhan’a ödülü, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız takdim etti. Biket İlhan yaptığı konuşmada, Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin tür festivali olması dolayısıyla çok özel olduğunu belirtti.
Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da tematik olmasının yanı sıra Metaverse, dijital evren gibi kavramların yoğun olarak kullanıldığı bir dönemde böyle bir festival düzenleme fikrinin önemine vurgu yaparak, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözünü hatırlattı. Yıldız, ilerleyen dönemde de böyle anlamlı kültür ve sanat faaliyetlerine desteklerini sürdüreceklerini söyledi.
Ulusal Senaryo Yarışması’nın Kazananı “Ruh Tasarımcısı”
Gençlerin yaratıcı dünyasından yararlanmayı ve bu alandaki sinema ürünlerini yaygınlaştırmak için yerli ve yabancı üreticileri bir araya getirip; düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Senaryo Yarışması ile bilim kurgu ve fantastik türündeki en yaratıcı hikâyeler beyazperdeyle buluştu.
Yarışmaya katılan filmler arasında En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi Didem İskeçeli yönetmenliğindeki Ruh Tasarımcısı filmi olurken; kazanan yapıma 10 bin TL para ödülü verildi.
İskeçeli’ye ödülünü, yarışmanın jürisinde yer alan ve FABİSAD Başkanı olan yazar Barış Müstecaplıoğlu takdim etti. Müstecaplıoğlu yaptığı konuşmada; edebiyat ve illüstrasyon konularına odaklanıldığı dönemde, önemli bir boşluğun Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ile doldurulduğunun altını çizdi.
Festivalin destekçilerinden olan Akın Robotics tarafından geliştirilen Mini Ada, açılış töreninde teknolojik bir şölen sunarken; festivalin bilim ve sanat vurgusu da kullanılan görsel efektler ve “Geleceğe Dokunmak” temalı, el tasarımlı ödül heykelcikleri ile bir kez daha vurgulandı.