Alman Perakendeciler Birliği (HDE) Salı günü yaptığı açıklamada, aynı gün Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’nda „Rekabet Hukukunun Uygulanmasına İlişkin Kanun“ (11. GWB değişikliği) taslağına ilişkin derneklerin dinlenmesi vesilesiyle yapılması planlanan yeni düzenlemeleri eleştirdi.
HDE uzmanı Peter Schröder, „Yasa tasarısı kabul edilirse, Bundeskartellamt bir piyasa düzenleyicisi niteliği kazanacak“ dedi. Bu, Alman rekabet rejiminde bir paradigma değişikliğini temsil ediyor, diyerek. „Bugüne kadar kartel hukukunun amacı, rekabetin bozulmamasını sağlamaktı. Bu amaçla, kısıtlayıcı davranışlar önlenebilir ve birleşmeler kontrol altına alınabilir,“ devam ettti. Mevcut değişikliklerle, otoritenin kendisi artık rekabet süreçlerine biçimlendirici bir şekilde müdahale edebilecektir – örneğin, piyasa davranışına ilişkin şartnameler veya zorunlu satışların düzenlenmesi gibi. Başarılı girişimciliğin siyasi açıdan istenmeyen piyasa sonuçları gelecekte resmi yönergelerle düzeltilecektir“ dedi.
HDE hukuk uzmanı, „Kanun tasarısı, serbest rekabet süreçlerinin sonuçlarının doğruluğuna ilişkin temel bir güvensizliği ifade etmektedir“ dedi. Yapısal önlemler şimdiye kadar sadece yasaların ihlal edilmesi durumunda alınabilirken, gelecekte tamamen yasal ve başarılı bir şekilde faaliyet gösteren şirketler, sadece mevcut piyasa yapıları nedeniyle kartel otoritesinin erişim alanına girecektir. Schröder sözlerini şöyle sürdürdü: „Kartel ihlalleri durumunda herhangi bir kusur kanıtı olmaksızın ciroya bağlı götürü bir meblağ şeklinde kamu yararına karların kaymağının alınması olasılığı, ki bu olasılık taslakta hala öngörülmektedir, aynı zamanda Almanya’nın savaş sonrası tarihindeki en ağır ekonomik krizlerden birinin ortasında Ekonomi Bakanı’nın şirketlere getirdiği yükler nedeniyle orantı duygusundan yoksun olduğunu da kanıtlamaktadır.“