Dünyada ve Türkiye’de kız çocukları ve kadınlar, güçlükler karşısında beceri, yaratıcılık, azim ve dayanıklılıklarını yıllardır sergiliyor. Bilim, çevre, insan hakları, tıp, kültür sanat, barışın inşası ve ekonomi gibi pek çok farklı alanda değişimin güçlü unsurları haline geliyorlar. Tüm zorluklara rağmen farklı sektörler, kentler, ülkeler ve bölgelerde harekete geçerek, statükoya meydan okuyorlar.
Dünya genelinde hükümetler, politika yapıcılar ve genel kamuoyu tarafından kız çocuklarının karşılaştığı sorunlara yönelik ilginin artmasına rağmen yatırımlar sınırlı kalmaya devam ediyor. Kız çocukları potansiyellerini gerçekleştirme yolunda hala sayısız güçlükle baş etmeyi sürdürüyor. Son yıllarda iklim değişikliği, COVID-19, insani çatışmalar ve diğer krizlerin bir araya gelişi, bu durumu daha da kötü bir hale getirdi.
UNICEF, UNFPA, UN Women ve Aydın Doğan Vakfı’nın iş birliğiyle 2015 yılından bu yana düzenlenen ve kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirmesinin önündeki engellere dikkat çekmeyi amaçlayan 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, bu yıl bir kez daha kız çocukları ile kadınların yaratıcılık, azim, dayanıklılık ve beceri deneyimlerini ve hikayelerini paylaşacakları bir platform olmaya hazırlanıyor. Konferans bugünün kız çocuklarının gerekli beceriler ve imkanlar sağlandığında içinde bulundukları toplumda gelişimin ve değişimin öncüsü olabileceklerine, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında büyük atılımlar gerçekleştirilebileceğine ve herkes için eşit fırsatlar sağlanan, daha güçlü bir toplum kurulabileceğine de odaklanacak.
‘Kız Çocukları Dünyayı Değiştiriyor’ temasıyla İstanbul’da düzenlenecek olan konferansta, aralarında ulusal ve uluslararası ölçekte üstün başarılara imza atmış kadınlar, sosyal etki sahibi kişiler ve aktivistlerin de bulunduğu konuşmacılar, toplumsal cinsiyet engellerini aşma ve değişimi yönlendirme yolunda kız çocuklarının ve kadınların kabiliyet ve başarılarından örnekler sunacak. Türkiye’nin ilk ArktikBilim Seferinin liderliğini üstlenen ve Antarktika Bilim Seferlerine koordinatör olarak katılan, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özsoy, insan hakları avukatı, cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınma, üreme hakları ve çocuk işçiliği alanında çalışmalar gerçekleştiren İlayda Eskitaşçıoğlu ve Zambiya’nın yoksullukla boğuşan Mapapa köyünde ücretsiz bir okul kuran ve 15 çocuğu evlat edinerek deneyimlerini TikTok’ta paylaşan Dora Moono Nyambe konferansa konuşmacı olarak katılan isimler arasında. Ayrıca toplumda etki sahibi kişiler ve karar alıcıların etkileşim içinde olacağı konferans, kız çocuklarının rolüne yönelik daha fazla ilgi, yatırım ve eylem için yapılan kolektif çağrıya katkıda bulunacak.