in , ,

Yunan sinema ve tiyatro oyuncusu Irene Papas hayatını kaybetti

Vefat

Irene Papas'ın ölüm haberini doğrulayan Yunan Film Merkezi "En büyük uluslararası Yunan film yıldızı" "zamansız Yunan kadın güzelliğinin simgesi" olarak nitelendirdi.

İslam’ın doğuşunu anlatan 1977 yapımı Çağrı filminde ‚Hind bint Utbe‘ karakterini canlandıran Yunan sinema ve tiyatro oyuncusu Irene Papas 96 yaşında hayata veda etti. Irene Papas’ın ölüm haberini doğrulayan Yunan Film Merkezi „En büyük uluslararası Yunan film yıldızı“ „zamansız Yunan kadın güzelliğinin simgesi“ olarak nitelendirdi.

1970 yapımı ‘Zorba’ filmindeki rolüyle ve  1997 yapımı Çağrı filminde canlandırdığı ‚Hind bint Utbe‘ karakteriyle hafızalara kazınan Irene Papas hayatını kaybetti. „Sinemanın ikonik oyuncularından biri“ olarak nitelendirilen Papas’ın ölüm nedeni açıklanmadı. Fakat 2018 yılında Irene Papas’ın Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiği açıklanmıştı.

Gerçek adı Eirini Lelekou olan Papas, 3 Eylül 1926’da Yunanistan Chiliomodi’de dünyaya geldi, Atina’da büyüdü. 50 yıllık Sinema kariyerinin başlarındaki en önemli yapım, ülkemizde Navaron’un Topları olarak bilinen The Guns of Navarone oldu. Bu filmdeki performansıyla dikkat çekti.

1964 yılında Anthony Quinn ile birlikte Zorba filminde kamera karşısına geçti. Papas’ın unutulmaz filmleri arasında James Cagney ile birlikte oynadığı Tribute to a Bad Man (1956), Bouboulina (1959), Electra (1962), Kirk Douglas ile birlikte The Brotherhood (1968) politik üçleme “Z” (1969) yer alıyor.

Corelli’nin Mandolini filminde de kamera karşısına geçen Irene Papas’ın son filmi ise 2003 tarihli Manoel de Oliveira imzalı A Talking Picture oldu.

Oyunculuğun yanı sıra aynı zamanda iyi bir şarkıcı olan ve bazı Broadway müzikallerinde de rol alan Irene Papas’ın politik kimliği de vardı.

Irene Papas, hayatı boyunca iki kez evlendi. Fakat bunlardan çok Marlon Brando ile yaşadığı tutkulu ilişkiyle gündemde kaldı.

Süper Haber

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Melike Şahin´den Eskişehir’de Konser

Moonage Daydream