in ,

Kim ne kadar konut yardımı alıyor

Alma Ekonomi Enstitüsü

IW konut yardımı uzmanı Ralph Henger, "Konut yardımı hedefe yönelik bir yardımdır, enflasyon ve enerji krizi dönemlerinde yapılan artış uygundur" diyor.

Kısa adı IW olan Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V.´nin hesaplamalarına göre Almanza- da yaklaşık 600.000 hane konut yardımı almakta; gelecekte bu sayının iki milyona çıkması muhtemel gşrğlğzor. Ekonomi Enstitüsü tarafından yapılan yeni hesaplamalar, konut yardımından kimlerin ve ne ölçüde yararlanacağını gösteriyor.

„Konut yardımını güçlendireceğiz“: Şansölye Olaf Scholz Ağustos ayında bu sözlerle gelecekte daha fazla Almanın devlet desteğinden yararlanması gerektiğini duyurdu. Konut yardımı, düşük gelirli hane halklarını kira, ısınma ve sıcak su giderlerinde desteklemeyi amaçlamaktadır; 2020 yılı sonunda ülke çapında 618.000 hak sahibi vardı. Federal İstatistik Dairesi en son 6,9 milyon yardım alan kişi saydı.

Konut yardımı birkaç bileşenden oluşmaktadır: Kiracılar için temel kira için bir sübvansiyon vardır ve kendi evlerinde veya bir kat mülkiyeti içinde yaşayanlar faiz ve geri ödemelerle desteklenir. Çok az kazananlar ve örneğin pahalı bir büyük şehirde yaşadıkları için çok yüksek konut masrafları olanlar en büyük desteği alırlar; gelir ne kadar yüksek ve konut masrafları ne kadar düşükse, konut yardımı o kadar düşük olur. Şimdiye kadar, özellikle pahalı bir bölgede yaşayan bekar bir kişi, brüt 1.797 Euro’dan az kazandığı anda konut yardımı almaya hak kazanıyordu. Gelecekte bu sınır 2.301 avroya yükselecektir. Pahalı bir bölgede yaşayan dört kişilik bir aile için gelir sınırı şu anda 3.697 avrodan 5.077 avroya yükselmektedir.

Somut olarak bunun anlamı şudur: Berlin’de aylık 1.259 avro (brüt) emekli maaşı ve 500 avro soğuk kira (IV. kira seviyesi) alan bir emekli 2022’de ayda yaklaşık 74 avro alacak; reform 2023’te desteği 252 avroya çıkaracak – yani 178 avro daha fazla. Münih’te yaşayan ve 2.386 avro (brüt) geliri ve 1.000 avro (VII. kira seviyesi) soğuk kirası olan dört kişilik bir aile şu anda ayda 481 avro konut yardımı alma hakkına sahiptir. Ocak 2023’ten itibaren konut yardımı 323 avroluk bir artışla 804 avroya yükselecek.

IW konut yardımı uzmanı Ralph Henger, „Konut yardımı hedefe yönelik bir yardımdır, enflasyon ve enerji krizi dönemlerinde yapılan artış uygundur“ diyor. „Aynı zamanda, yeni ısıtma maliyeti bileşeni enerji tasarrufuna yönelik teşvikleri sürdürmek üzere tasarlanmıştır.“ Bu konu önemini korumaktadır çünkü bu kış enerji krizini birlikte aşmanın tek yolu budur.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Polizeibeamte, die in Folterungen verwickelt waren, stehen nach 12 Jahren vor Gericht

“Kadınım”