Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin yaratıcı kadrosunda çok sayıda farklı meslekten isim yer alırken; “Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali”, bütüncül bir projeyi ortaya koyuyor.
Festival direktörü Filiz Dağ, “Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali”nin bilim ve sanatın birlikteliği fikriyle yola çıktığını belirtirken; “Her ikisinin birbirinden ayrılmadığı, disiplinlerarasılığın zirve yapacağı bir çağdayız. Bu sebeple bu çağa ‘Dijital Rönesans’ adını veriyorum. Aynı Rönesans döneminin sağladığı aydınlanmayla birlikte orta çağın kapanıp, toplumların gelişime ve yeniliklere açıldığı zamanlar gibi.” ifadelerini kullandı. Tüm toplumsal kriz dönemlerinden çıkışın bilim ve sanatla olduğunu vurgulayan Dağ, bu alanın en önemli yanının hayal etmeyi kazandırması kadar bilimsel konuların sanatla bütünleşerek toplumun bunları anlamasını ve içselleştirmesini sağlaması olduğunu söyledi.
Festival Ekibi, Farklı Dallarda Uzman Olan Gençlerden Meydana Geliyor
Filiz Dağ; araştırma, geliştirme ve üretmeye önem veren, büyüyen bir festival ekibi olduklarını söyleyerek, “Toplum, doğa, tarih ve coğrafya gibi pek çok alandan araştırmacı, içeriğin iddiasını en sağlam temellere oturtmak için büyük bir çabayla birikimlerini ortaya koyuyor. Böylece günümüzün bilim kurguları, geleceğin bilimine ve gerçeklerine dönüşüyor. Festival ekibimiz ve festivalimizin yaratıcı derneği ISAAC de uzay, uçak, elektrik-elektronik, mimari, psikoloji, endüstriyel tasarım, edebiyat, girişim, sanayi ve basın gibi birçok farklı daldan gençlerden oluşuyor.” diye konuştu.
Bilim Kurgu Filmleri, Bilinmeyeni Keşfetme Noktasında Hayal Gücünü Geliştiriyor
Kendisi de genetik mühendis olan festival koordinatörü Melis Kalkan; bilim kurgunun, insanların hayal gücünü, bilinmeyeni keşfetme noktasında geliştirdiğini ifade ederken; “Yüzlerce kişinin kariyerini, bilim ve mühendislik alanları üzerine kurmalarında bilim kurgu ilham olmuştur. Gelişmiş hayal gücü, bilim kurgu yaratıcıları ve bilim insanlarının ortak özellikleridir diyebiliriz. Bilim kurgu yaratıcıları geleceği hayal edip, bu hayali tasvir etmeye ve bununla birlikte gelecekle ilgili fikirlerini eğlenceli bir formata getirerek herkes için anlaşılabilir kılmaya çalışırken; bilim insanları sizi o geleceğin makul bir versiyonuna taşıyacak somut projeler üzerinde çalışırlar.” ifadelerini kullandı.
Filmlerle Başlayan Hayaller, Bilim İnsanı Olarak Devam Ediyor
Çocukluk hayalinin, genetik sebepli hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar yapmak olduğunu söyleyen Kalkan; genetik ve biyomühendislik okuması ve ALS hastalığı üzerine doktora yapmasına dair, “X-Men filmindeki laboratuvar çalışmalarının ve mutasyonların beni ne kadar etkilediğini hatırlıyorum. Bunları düşününce, o dönemdeki bilim kurgu ve fantastik film ve kitaplarının genetik bilimine çok küçük yaşlarda ilgi duymamda etkili olduğunu söyleyebilirim.” diyerek, festivalin 7’den 70’e herkese hitap ettiğinin altını çizdi.
Film Sahneleri Bilim ile Gerçek Oluyor
Darkman, Iron Man, Star Trek gibi başarılı bilim kurgu ve fantastik filmlerinde görülen yapay organ üretimi, organ nakli ve robotların günümüze yansıdığını ifade eden Kalkan, “Henüz Iron Man filminden bildiğimiz Tony Stark’ın dijital asistanı J.A.R.V.I.S. kadar ileri seviyede olmasa da teknolojileri hâlâ gelişmekte olan yardımcı robotlar ve dijital asistanlar, hızla hayatımızın bir parçası hâline geldi. Star Trek’te Kaptan Kirk’ün kablosuz iletişim için kullandığı communicator artık cep telefonu olarak hepimizin elinde.” diye konuştu.
Melis Kalkan, “Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali”nde bilim kurgu yaratıcılarını, bilim insanlarını ve mühendisleri bir araya getirerek, yaratıcılık için gerekli imkânları sağlamayı ve iki yönlü yeni projelerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.