ABD’li sanatçı Robert Wilson, Thalia prodüksiyonu „H“ – Gece yarısına 100 saniye (prömiyer 9 Eylül’de) için yalnızca İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking’in çalışmalarından değil, aynı zamanda Etel Adnan’ın çalışmalarından da esinlendi – bu da onu her zaman evren ve kozmosla ilişkilendiren bu olağanüstü sanatçıya bakmak için bir imkân sunuyor. Thalia Tiyatrosu, Kunsthalle Hamburg, Sfeir-Semmler Galerisi (Beyrut/Hamburg), Harbour Front Edebiyat Festivali ve Hamburg yayınevi Edition Nautilus ile birlikte Etel Adnan’ı fuayede sanat eserlerinin sunumu, “ Sessizliğin Değişimi“ kitabının prömiyeri ve Corinna Harfouch ile „Arabian Apocalypse“ okuması ile onurlandırıyor.
Geçtiğimiz yıl 96 yaşında hayatını kaybeden Lübnan doğumlu Amerikalı şair ve sanatçı Etel Adnan, görsel çalışmalarında olduğu kadar edebiyatında da kendine özgü bir sanatsal istisnaydı. Hans-Ulrich Obrist tarafından 2012 yılında düzenlenen documenta 13’e davet edilerek sanat dünyasında ün kazandı. New York’taki Guggenheim Müzesi ve Amsterdam’daki Van Gogh Müzesi’ndeki büyük kişisel sergilerin ardından, bu sonbaharda Almanya’da önce Münih’teki Lenbachhaus’ta, ardından da Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen’de büyük bir kişisel sergi düzenlenecek.
Edebiyat alanında ise – Suhrkamp Verlag ve özellikle Hamburg Edition Nautilus tarafından yapılan çok sayıda yayına rağmen – keşfedilmemiş önemli bir isimdir.
Adnan, ağırlıklı olarak Fransızca ve İngilizce yazan, Beyrut, Kaliforniya ve Paris’te yaşayan, Arap dünyasıyla ilişki kuran, ressamlar ve şairlerle karşılıklı çalışan ve sanatın olanaklarını hem kendisi hem de başkaları için ciddiye alan bir kozmopolitti. „Ne görüyorsam onu yazıyorum, ne isem onu resmediyorum“ diyerek hayatını oluşturan sanatsal ifadelerle olan ilişkisini anlattı.
Sfeir-Semler Gallery (Hamburg/Beyrut) ve Hamburger Kunsthalle işbirliğiyle Etel Adnan’ın bazı eserleri Thalia Tiyatrosu’nun fuayelerinde sergilenecek. Etel Adnan’ın kapsamlı eserlerinde özel bir rol oynayan leporellolar, Asya kültüründen aşina olduğumuz akordeon benzeri katlanabilir kitaplardır. Etel Adnan, günümüzün önemli şairlerinin şiirlerini, daha sonra da kendi metinlerini, mürekkep çizimleri, suluboyalar ya da yazı kalemleriyle yaptığı çalışmalarla yan yana getirdi. Bu şekilde, çizimler ve kelimeler, görüntü ve metin birbirini güçlendirmekte ve desteklemekte.