Almanya’nın Köln şehrinde bulunan „Alman Ekonomisini Araştırma Enstitüsü“ / Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V. son yaptığı bir araştırmada meslek eğitimi almak isteyen gençler arasında gün geçtikçe popüler hale gelen mesleklerle ilgili bir araştırma yayınladı.
Giderek daha az sayıda genç meslek eğitimine başlıyor – bu sık duyulan bir söylem. Ancak Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) tarafından yapılan yeni bir araştırmanın da gösterdiği gibi, başvuranların sayısının her yıl arttığı meslekler de var. Bu işlerde eğitim almak maddi olarak da karşılığını veriyor.
Açık meslek eğitimi pozisyonları, kalifiye eleman eksikliği: Giderek daha az sayıda genç okuldan sonra eğitim almayı tercih ediyor. Bu eğilim yıllardır birçok şirket için sorun yaratıyor. Ancak meslek eğitimine olan talebin sürekli arttığı meslek dalları da var. Örneğin 2021 yılında, 2016 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 23 daha fazla genç sıhhi tesisat, ısıtma ve iklimlendirme teknolojisi alanında meslek eğitimi almayı tercih etti. Korona pandemisi bu eğilimi durduramadı.
Gayrimenkul pazarlama ve yönetimi eğitimi de her geçen yıl daha fazla rağbet görüyor. Ekskavatör gibi iş makinelerini kullanmak isteyenler de yalnız değil: Geçen yıl, beş yıl öncesine göre yüzde 67 daha fazla başvuru oldu. Ayrıca inşaat elektriği (+ yüzde 18,2), inşaat mühendisliği (+ yüzde 42,1), çatı kaplama (+ yüzde 35,7), iki tekerlekli araç teknolojisi (+ yüzde 43,4), fayans, döşeme ve mozaik döşeme (+ yüzde 30,6) ve ölçme teknolojisi (+ yüzde 24,6) alanlarındaki çıraklık eğitimleri de popülerdi.
Peki neden özellikle bu meslekler gençleri cezbetmeyi başarıyor? Temel olarak, bu mesleklerin çoğu, vasıflı işçi sıkıntısı nedeniyle yüksek düzeyde iş güvenliği gibi ortak özelliklere sahip. Ayrıca, geçtiğimiz iki pandemi yılının da gösterdiği gibi, söz konusu sektörlerin çoğu krize karşı dayanıklı. Maaşlar da cazip: Bahsedilen mesleklerden birinde çalışanlar, genellikle profesyonel olarak kalifiye olanların en iyi kazanan yarısı arasında yer alıyor. İki tekerlekli araç teknolojisi bir istisna teşkil ediyor. Çalışmanın yazarı Lydia Malin, „Değerlendirmemiz birçok meslek eğitiminin çok cazip olduğunu ve tüm mesleklerin azalan başvuru sayılarıyla mücadele etmediğini açıkça gösteriyor“ diyor. „Özellikle vasıflı mesleklerde, her geçen yıl daha fazla gencin ilgi duyduğu bazı meslekler var.“ Daha fazla insanı meslek eğitimine çekmek için, işsizlerin yeniden eğitilmesi ve daha fazla kalifiye hale getirilmesi de gerekmekte.