Marmaris, geçen yıl ülke tarihinin en büyük orman yangınının travmasını henüz üstünden atamamışken, önceki akşam saatlerinde Bördübet Mevkii’nde başlayan yangınla sarsıldı. Bölgede başlayan orman yangını rüzgârın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Önceki akşam 20.00 saatlerinde çıkan yangına helikopterlerle havadan başlayan müdahale, havanın kararmasıyla son buldu. Sabahın saatlerinden itibaren havadan müdahaleye tekrar başlandı.
Geçen yıl yaşanan orman yangınlarından iktidarın ders çıkarmadığı Marmaris’te çıkan yangınlarda bir kez daha görüldü. Geçen yıl 139 bin 503 hektarlık alan kül olurken Marmaris’te çıkan yangına yapılan müdahalelerin yetersizliği yine tartışma konusu oldu.
Dün sabah saatlerinde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının çıkış anından 8 dakika sonra müdahale edildiğini belirtti. Kirişçi, 20 helikopter, 14 uçak ve yaklaşık bin 500 personel ile söndürme çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Bakan Kirişçi’nin açıklamalarını ise yurttaşlar ve bölgedeki CHP’li milletvekilleri yalanladı. Alınan bilgilere göre; bölgede sadece bir uçak ve dört helikopter görüldüğü belirtildi. Konu hakkında Orman Genel Müdürlüğü (OGM), hava araçlarının güvenlik ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket ettiği için aynı anda havada görülemediğini açıkladı.
Yangın Karacasögüt ve Değirmenyanı Mahallesi istikametinde seyrederken, yol üzerindeki evlerde tahliyeler yapıldı. Değirmenyanı Ahmediye Sokak üzerinde bulunan 20 evde eşyalar; jandarma, Tarım Orman İl Müdürlüğü, AFAD, Kızılay ve yerel yönetimlerin katkıları ile tek tek alınarak güvenli bölgeye gönderilmek üzere araçlara bindirildi. Bölgede 20 konutta oturan 68 yurttaş, 13 büyükbaş, 18 küçükbaş ve 2 araç, araçlara bindirilerek iç kesimlerdeki güvenli bölgelere tahliye edildi. Marmaris Belediyesi’nin saat 15.00 itibariyle yaptığı ilk belirlemelere göre, yangın 2 bin 278 hektar alanı etkilediği aktarıldı. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı da çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Önceki gün akşam çıkan yangına havanın kararmasıyla müdahale edilememesi tepkilere neden oldu. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yaptığı açıklamada yangının büyüyeceğine ilişkin uyarıda bulunmuştu: “Hava kararmadan yapılan havadan müdahale şuanda yapılamıyor. Tek talebimiz gece görüşlü helikopterlerin bölgeye gönderilmesi. Yoksa yine bir felaketle karşı karşıya kalacağız.”
“MARMARİS KADERİNE TERK EDİLMİŞ”
Tarım Bakanı Kirişçi dün sabah saatlerinde ‘yangının büyük oranda kontrol altına alındığını’ iddia etmişti. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise öğleden sonra yaptığı açıklamada tam tersini söyledi: “Yangın 2’nci saate doğru ilerliyor. Maalesef hala tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil.” CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban ise, “Geçen yıldan bir ders alınamamış anlaşılan. Biz şunu defalarca söyledik Orman Bakanı’na, bu ülkeyi yönetemez olan iktidara: Siz, bu yangınlarla mücadele ile ilgili bu yılki ihaleyi neden sonuçlandırmadınız? Gece görüşlü helikopterleri, uçakları, yangın söndürme ile ilgili neden almadınız” derken, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ise, “Kontrol altına alınan hiçbir şey yok. Burası kaderine terk edilmiş maalesef. Marmaris yanmaya devam ediyor” diye konuştu.
***
İKTİDARIN MÜCADELESİ YANGINLA DEĞİL GERÇEKLERİ YAZANLARLA
Yangınla mücadeledeki basiretsizliği kanıtlanmış olan iktidarın hedefinde gerçekleri yazan gazeteciler ve sosyal medyadan paylaşım yaparak bölgedeki durumu aktaran yurttaşlar vardı.
İçişleri Bakanı Süleyman oylu, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangını ile ilgili sosyal medya paylaşımlarına ilişkin „Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanları devreye girdi“ dedi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile yangın bölgesinde bulunan Soylu, geçen sene dünyanın ve Türkiye’nin en büyük orman yangınlarından birinin yaşandığını hatırlattı.
Emniyetin paylaşımlara ilişkin tespitler yaptığını belirten Soylu, “Onlarca helikopter, uçaklar ve yerden arazözler bir büyük mücadele ortaya koymaya çalışıyorlar. Bundan ne anlıyorlar, ne keyif alıyorlar bilmiyorum. Bundan keyif alanların akli dengelerinin kayıp olduğu çok net bir şekilde ortadadır. Bir histeri nöbetine tutulmuş durumdalar. Bundan bir an önce kurtulmalarını diliyoruz“ ifadelerini kullandı. Soylu, „Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tüm dezenformasyonlarla ve tüm yalan haberlerle alakalı ciddi bir şekilde tespitlerini yaptığını“ ifade etti.
Bir açıklamada Saray’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan geldi. Twitter’dan yaptığı paylaşımda, resmi kurumlar dışında yapılan açıklamaların esas alınmaması gerektiğini savunarak ‘Siber Suçlarla Mücadele Dairesi’ne dikkat çekti. Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajlarla ‘motivasyonu olumsuz yönde etkileyenler’ şeklinde nitelendirdiği kişilere gözdağı verdi. Altun şu ifadeleri kullandı: “Yangına ilişkin, ilgili bakanlarımız ve diğer resmi kurum ve yetkililer tarafından yapılacak açıklama ve bilgilendirmeler esas alınmalıdır. Sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemelidir. Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında da Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı gerekli teknik incelemeyi başlatmıştır.”
***
YANAN BÖLGE YABANİ HAYATI GELİŞTİRME SAHASI
Göz göre göre yanan bölgenin 2020 yılında ‘Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ ilan edildiği ortaya çıktı. Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin, sahanın yüzde 20’sinin kül olduğunu belirtti.
Marmaris’te yanan bölgenin 2020’de „Yaban Hayatı Geliştirme Sahası“ ilan edildiği ortaya çıktı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin’in DHA’ya yaptığı açıklamada, “Bu sahanın yaklaşık yüzde 20’si yanmış durumda. Alan batıdan yanarak geliyor, doğuya doğru geliyor. Umut ediyoruz ki yüzde 30’u geçmeden bu durumu kapatırız. Yangın ilk başladığı anda duyu organları yüksek ve gelişmiş olan canlılardan kuşlar ve memeli hayvanlar ilk önce dumanı duyuyor. Dumanı hissediyorlar ve dumanın aksi yönünde bu canlılar yer değiştirmeye başlıyor. Gün ağarır ağarmaz kuşlar yangının tersi istikamete uçarak kaçıyor. Bölgede 50-60 civarında boz ayı popülasyonu var onlar da yangının aksi istikametine gidiyor. Bunun dışında alanda karakulak var. En yoğun yaşadıkları alan bu sahaydı“ diye konuştu.
MARMARİS’İN ARDINDAN İKİ FARKLI BÖLGEDE YANGIN ÇIKTI
Marmaris’te üç farklı noktadan yayılan orman yangınlarının ardından dün Köyceğiz ve Seydikemer’de başladı. Seydikemer’in Çaltıözü Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın ihbarı üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesi sonrası kısa süre içinde alevler söndürüldü. Köyceğiz’de ise Toparlar Şelale mevkiinde meydana yangın meydana geldi. Bölgedeki ormanlık araziden alevlerin yükseldiğini fark eden yurttaşlar durumu yetkililere bildirmesi sonrası bölgede yangın kısa sürede kontrol altına alındı.
13 BİN 650 HEKTAR ZARAR GÖRDÜ
Muğla’nın yüzde 68’si ormanlık alanlardan oluşuyor. Kent genelinde geçen sene Temmuz ayında çıkan ve 2 hafta boyunca söndürülemeyen yangınlarda, 66 bin 231 hektar ormanlık alan yok olurken; Marmaris’te ise 13 bin 650 hektar alan zarar gördü.
***
KILIÇDAROĞLU DALAMAN’A İNEMEDİ
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmaris’teki yangın bölgesinde helikopterle incelemelerde bulundu.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın gezisinin saatini değiştirerek Marmaris’e gitmek için uçağa bindi. Erdoğan’ın uçağının indiği iddia edilen Dalaman Havalimanı’na Kılıçdaroğlu’nun inmesine ‚yoğunluk‘ nedeniyle izin verilmedi. Kılıçdaroğlu bunun üzerine uçakla İzmir Selçuk’a indi. Buradan da kara yoluyla Marmaris’teki yangın bölgesine geçti. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Kılıçdaroğlu, „Ormanlarımız yanıyor. Emin olun, hayatımda bu kadar beceriksiz bir iktidar görmedim. 27 buçuk yıl kamuda çalıştım. Yangın çıkacak diye her türlü önlemin alındığını biliyorum. Geçen sene beceriksizlerini bu yıl da aynen sürdürüyorlar“ dedi.