in ,

Ünlü ekonomi profesöründen iktidara uyarı: Böylesini görmedik

„Benim tüylerim diken diken oluyor, nasıl paniklemiyorlar enflasyon için diye. Enflasyon için paniklemiyorlar başka şeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor.“

"Benim tüylerim diken diken oluyor, nasıl paniklemiyorlar enflasyon için diye. Enflasyon için paniklemiyorlar başka şeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor."

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en kötü enflasyon dinamiğine sahip olduğunu, 2001 krizinden sonraki enflasyonla dahi mukayese edilemeyeceğini belirten ekonomist Prof. Dr. Cevdet Akçay, “Bu kur artışının mantıklı bir iktisadi sebebinin olduğu ikna konusunda başarı şansınız sıfır. Bu enflasyon dinamiği benim gördüğüm en kötü enflasyon dinamiği. Daha yüksek düzeyleri gördük enflasyonda ama dinamik anlamında bu kadar kötüsünü görmedik” dedi.

Türkiye’nin en önemli iktisatçılarından biri olan Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cevdet Akçay enflasyonun gelmiş olduğu durumu endişeyle izlediğini söyleyerek, „Benim tüylerim diken diken oluyor, nasıl paniklemiyorlar enflasyon için diye. Enflasyon için paniklemiyorlar başka şeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor.“ dedi.

“BÖYLESİNİ GÖRMEDİK“

Uzun yıllardır enflasyon dinamiklerini incelediğini söyleyen Akçay, “Bu enflasyon dinamiği benim gördüğüm en kötü enflasyon dinamiği. Daha yüksek düzeyleri gördük enflasyonda ama dinamik anlamında bu kadar kötüsünü görmedik” ifadesinde bulundu.

“YÖNETİM KUR İÇİN PANİKLİYOR“

Dünya’dan Burcu Göksüzoğlu’na konuşan Akçay’a göre en önemli bozulma göreceli fiyatlarda yaşanıyor. Akçay bunu şöyle anlatıyor:

“Önemli olan fiyatlar değil, göreli fiyatlardır. Bu ne demek, fiyatların nispeten stabil olduğu bir dönemde buzdolabının TV’ye göre olan fiyatı, 1 haftalık tatilin arabaya fiyatına olan göreli fiyatı.” Akçay, “Şu anda Türkiye’de göreceli fiyat kaosu var” diyor ve ekliyor: “Enflasyon için paniklemiyorlar başka şeyler için panikliyorlar. Eminim yönetim kur için panikliyor. Ancak enflasyondan paniklememeleri çok garip. Çünkü bu enflasyon bütün varlık fiyatlarını bozuyor, kötü dengelere götürüyor.”

“BİR PARA POLİTİKASI DEVREYE SOKMAK ZORUNDASINIZ“

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‚düşük faiz‘ açıklamalarının ardından bu politikayı izleyen Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesinin çok bir anlamının kalmadığını belirten Akçay, “Gerekirse faiz de artırırız lafını biz duymuyoruz. Bugün bu ortamda faiz artırmanın çok fazla bir anlamı yok aslında. Faiz artırabileceğinizi göstermek ve belki semboliklerle başlayıp enflasyonun düşüşüyle beraber biraz daha sert hareket etmek daha az maliyetli olabilir. Bir gün bir para politikası devreye sokmak zorundasınız.“ dedi.

‚BİN TANE MİKRO ÇÖZÜM BİR TANE MAKRO ÇERÇEVE ETMEZ‘

‚Biz faizi ehemmiyetsizleştirdik lafına başarı diye bakılmasının bırakılması gerektiğini söyleyen Akçay, “Faizin olmadığı yerde diğer enstrümanlarla likidite kontrolü yapmak mikro çözümler işe yaramayacak. Bunlar faizin doğru kullanıldığı ortamlarda yardımcı enstrümanlar. Ama faizi dışarda bıraktığınız zaman boşlukta buluyorsunuz kendinizi. Bin tane mikro çözüm bir tane makro çerçeve etmez.“ dedi.

Patronlar Dünyası

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

“KADININ SORUNU ERKEĞİN MESELESİ 7’DEN 70’E DEĞİŞİM HAREKETİ”

DRK: Annette Dörrfuß spricht für das Generalsekretariat