Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) 2021 dünya iklim durumuna ilişkin Cenevre’de yayınladığı bir rapora göre sera gazı konsantrasyonları, deniz seviyeleri, okyanusların ısısı ve asitlenmeleri hiç bu kadar yüksek olmamıştı.
BM’ye bağlı WMO, bu göstergelerin önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşmesini bekliyor.
Geçen yıl, aşırı hava olayları da yüz milyarlarca dolarlık ekonomik maliyete ve birçok can kaybına neden oldu. Gerekli çabalar gösterilse bile 2060’lara kadar aşırı iklim olaylarının daha da artması öngörülüyor.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas basın mensuplarına yaptığı açıklamada, „Ukrayna’daki savaş IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) raporundan önce geldi, ancak iklim değişikliği dünya için en önemli zorluk olmaya devam ediyor“ dedi.
Taalas, “Kısa vadede, enerji ve gıda fiyatları üzerinde odaklanma” yaşandığını belirtti.
WMO raporuna göre, 2021 yılı gerçekten de kayıtlardaki en sıcak yedi yıldan biri oldu. Yılın başında ve sonunda iki dönem soğuk La Niña doğa olayı olmasaydı durum daha da kötü olabilirdi.
Mevcut durumda ortalama sıcaklık, sanayi öncesi dönemin 1,1 derece üzerinde seyrediyor.
WMO, geçen hafta önümüzdeki beş yıldan en az birinde geçici olarak bunun 1,5 derece üzerinde olması ihtimalinin ikide bir olduğuna dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çarşamba günü yaptığı açıklamada yenilenebilir enerji teknolojilerini küresel bir kamu malı haline getirmek için küresel bir koalisyon çağrısında bulundu. Guterres, yenilenebilir teknolojiler için hammadde tedarikinin kapsamlı ve çeşitlendirilmiş olmasını istedi.
Bu kapsamda hükümetlerin yeşil enerjilerin onaylanmasını kolaylaştırması ve yenilenemeyen enerjiler için sübvansiyonları bırakması gerekiyor.
Yenilenebilir kaynaklara yapılan yatırımların yılda 4000 milyar dolara ulaşması için üçe katlanması gerekiyor.