in ,

Prof. Dr. Karaboğa: “Sahnede beden sınırlarını aşmalısınız”

Hamburg’daki 5. Tiyatro Köprüsü Festivali çerçevesinde düzenlenen “Yaratıcı Beden ve Sahne Mevcudiyeti” konulu atölye çalışmasını, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa yönetti.

Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa'nın yönettiği atölye çalışması

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa, Almanya’nın Hamburg kentinde oyunculuk okulu öğrencileriyle, “Yaratıcı Beden ve Sahne Mevcudiyeti” konulu atölye çalışması yaptı.

Uzmanlığıyla branşında sayılı uluslararası otoriterler arasında gösterilen ve çok sayıda makalesinin yanı sıra, kitapları da bulunan bulunan Karaboğa, Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen 5. Tiyatro Köprüsü Festivali kapsamında yapılan atölye çalışmasında, ünlü tiyatro kuramcıları Yunan Theodoros Terzopoulus ve Rus Vsevolod Meyerhold’un nefes, beden ve ritim kontrol ve çalıştırma metotlarını baz aldı.

Hedef sahneye özgü enerjiye yakalamak

Yüksek konsantrasyon ile bedeninin sınırlarını aşarak, sahneye özgü enerjiye ulaşmanın yolları anlatan Karaboğa, bunu destekleyici egzersizleri de katılımcılara öğretti. Karaboğa, klasik Yunan dramlarından günümüzün tiyatro sanatına uzanan bir yelpazede örnekleyerek, “Göstereceğim egzersizlerle, sahnede kültürel ve geleneksel olarak kodlanmış bedenin sınırlarını aşmanız, oyuncunun sahne hakimiyetinizi, özgüveninizi ve sizde, yani oyuncudan, seyirciye giden enerjiyi artırır ve oyununuzu etkili kılar” şeklinde konuştu. Karaboğa, egzersizlerin ön yargıları, içsel imgeleri ve yerleşmiş, hatta çağımızda istem dışı manipülasyona uğrayan bedene güç kazandırmayı, estetizm yaratmayı ve oyunculuk için büyük önem taşıyan insan beynindeki dönüşüm süreçlerine odaklanmayı kolaylaştırdığını da sözlerine ekledi.

Türk tiyatrocular ilgi göstermedi

Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni ve festivalin organizatörü Mahmut Canbay, Prof. Dr. İhsan Kerem Karaboğa ile, ayırabileceği zaman ölçüsünde, festivalden sonra da atölye çalışmaları plandıklarını kaydederek, “Tiyatro, dans vb. sahne sanatlarına ilgi duyan herkes hocamızdan çok şey öğrenebilir. Atölye çalışmasına Hamburg’daki Türk tiyatroculardan da katılım olmasını bekliyordum. Ne yazık ki katılan olmadı. Güzel bir fırsatı kaçırdılar.” dedi.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

‘Gayrı meşru ve acımasız işgal’

Freier Ticketverkauf für das LOTTO-Pokalfinale gestartet