in , ,

Oya Uslu: Nermin Şenol Kalyoncu’nun Sait Faik’in Son Kuşları

Kitap

Nermin Şenol Kalyoncu'nun Sait Faik'in Son Kuşları

Bir çocuğa sevdiğiniz yazarın kitabını uzatsanız ve çok beğeneceğini söyleseniz belki de ilgilenmez. Ama ona, o yazarı ve kitaplarını merak ettirecek, yaşına uygun tarzda yazılmış başka kitap sunarsanız, büyük olasılıkla geri çevirmez. Hele bu renkli resimli gezi kitabıysa…

Nermin Şenol Kalyoncu’nun, Sait Faik’in öykülerinden yola çıkarak yazdığı yeni öyküler, okura yazarı, eski İstanbul’u tanıtıyor. Gugu ile teyzesi Lale adaları gezerken uğradıkları yerlerde sanki Sait Faik’in öykülerini yeniden yaşıyorlar. Bir yandan içlerine bahar sevinci doluyor, diğer yandan deniz sevgisi. Hişt hişt fısıltısı, keten helvanın tadı, köpek Haydut’un takibi, saka kuşunu özgürlüğüne kavuşturma sevinci okuru da sarıyor.

Adalarda farklı kültürlere sahip insanların bir arada kardeşçe yaşaması; Prens Adalarının öyküsü; Heybeliada’daki kiliseler, tapınaklar; Hüseyin RaRahmi Gürpınar’ın ve Sait Faik’in evlerinin oralarda oluşu ilgi çekici…

Eserin pozitif bakış açısıyla yazılmış olması da hoş. Örneğin kovadaki bulutu görmek,

Lale’nin simitçiye simit alması, bağcıklarını bağlayan Gugu’ya görevlinin takılıp “Haydi şanslısın ki teyzen var, yoksa seni bağcıklarınla bırakıp giderdim,” demesi sempatik.

Yetişkinlerde de yeniden Sait Faik öykülerini okuma isteği uyandıran bu kitabın çocuk okura kuşları, denizi, insanları daha çok sevdireceğini düşünüyorum.  Ama keşke sonundaki sorular olmasaydı!

Diğer yandan gezinin sonunda teyzesinin Gugu’dan ada konulu bir mektup ya da anı yazmasını istemesi çocuk okurun da eline kalem almasını sağlayacaktır.

Sait Faik’in Son Kuşları

Yazar: Nermin Şenol Kalyoncu

Ressam: Kubilay Odabaş

Yayınevi: Bu Kitap

On yaş ve üzeri çocuklara göre eser.

Oya Uslu

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

„I. Hamburg Edebiyatçılar Buluşması“

1 YILDA 874 MİLYON KİMLİK AVI SALDIRISI GÖRÜLDÜ!