in ,

‘Köyümüz Selçik’te Alevi inancındaki bütün ritüeller eksiksiz olarak yerine getiriliyor’

Afyon Sandıklı’ya bağlı Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Özdemir, Sarı Dede Sultan Cemevi hakkında bilgi vererek, yürüttükleri faaliyetler üzerine konuştu.

Sandıklı’da Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Özdemir, Sarı Dede Sultan Cemevi’nde yürüttükleri faaliyetlere ilişkin konuşarak, “Köyümüzde Alevi ritüellerini eksiksiz yerine getiriyoruz. Gençlerimize sahip çıkarak, geçmişten aldığımız mirası daha da zenginleştirerek gelecek kuşaklara aktaracağız. Bu bir devir teslim, bu bir kültürel miras. Bunu yaşatmak, ayakta tutmak bizim boynumuzun borcu” dedi.

Afyon Sandıklı’ya bağlı Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Özdemir, Sarı Dede Sultan Cemevi hakkında bilgi vererek, yürüttükleri faaliyetler üzerine konuştu.

Sarı Dede Sultan Cemevi’nin, Sarı Dede Türbesi’nin bitişiğinde bulunduğunu belirten Özdemir, cemevinin üst katında cemin yapıldığı alanın bulunduğunu, alt katında ise aşevi olduğunu belirtti.

Kentleşmeye geçilmeden önce cemlerin evlerde ya da köyün en büyük hanesinde yapıldığını da anımsatan Özdemir, 2000’li yılların başında köy muhtarları önderliğinde Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla Sarı Dede Sultan Türbesi’nin yanına iki katlı cemevi yapıldığını aktardı.

“ALEVİ İNANCINDAKİ BÜTÜN RİTÜELLERİ EKSİKSİZ YERİNE GETİRİYORUZ”

Özdemir, “Cemevimizin alt tarafında bulunan büyük alanda yılda bir kez Temmuz ayının son haftasında Sarı Dede Sultan Anma Festivali yapıyoruz. Bu festivale yurt içinde ve yurt dışında gurbette bulunan canlarımız, köylülerimiz, misafirlerimiz, konuklarımız geliyor. Sanatçılar türkülerini, şarkılarını söylüyor, semahlarımız dönülüyor. Talip toplulukları ve dedelerimiz köyümüze geldiği zaman birlik cemleri, ikrar cemi, musahiplik cemleri, yıllık görgü cemleri, oruç kurbanları ve Alevi inancındaki bütün ritüeller eksiksiz olarak köylüler tarafından yerine getiriliyor” şeklinde konuştu.

 “HAKK’A YÜRÜYEN TÜM CANLARIMIZIN HİZMETİ AYNI ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜR”

Köylerinde yapılan Hakk’a yürüme erkanlarından da bahseden Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim yöremizde Hakk’a yürüme erkanlarında Hakk’a yürüyen canımız evinin önünden alınıp kabrimize götürülüp orada sırlanır. Mezarlığımızın hemen yanında üst katı konuk evi, alt katı morg olarak inşa edilen bir binamız var. Dışarıdan gelecek olan Hakk’a yürüyen canlarımız içinde morg hizmeti verilmektedir. Alevilikte Hakk’a yürüyen, ikrarlı olan cana dar kurbanı dediğimiz dardan indirme cemi yapılıyor. İkrar veren canımız, ikrar verdikten sonra yaşamı boyunca yıllık görgülerini yapıyor. Son yapılması gereken hizmet ise, dar kurbanıdır. Köyümüzde ikrarlı olan tüm canlarımızın hizmetleri aynı şekilde yürütülmektedir. Genellikle Hakk’a yürüyen canımızın başında analarımız, bacılarımız aşıklık yapan zakirlerimiz, ozanlarımız dar nefeslerini ve duazlarını söylerler.”

“DEVRALDIĞIMIZ MİRASI ZENGİNLEŞTİREREK SONRAKİ KUŞAKLARA AKTARACAĞIZ”

Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Özdemir, “Bizlere bu fırsatı verdiğiniz, misafirimiz olduğunuz için Pir Haber Ajansı’nın, Can TV’nin bütün emekçilerine saygılarımı, selamlarımı, teşekkürlerimi iletiyorum. Bu vesileyle biz de bu mekanlarımızı, köyümüzü tanıtmış oluyoruz. Sadece bizim burası için değil Türkiye’de ve yurt dışında ne kadar türbemiz, mekânımız, cemevimiz varsa hepsinin tanıtılması çok güzel bir şey. En önemlisi ise buraların sahipsiz olmadığını, korunan, bakılan, canlı tutulan mekanlar olduğunu da bu sayede göstermiş oluyoruz. Gençlerimize sahip çıkarak, geçmişten ve büyüklerimizden aldığımız mirası daha da zenginleştirerek gelecek kuşaklara aktaracağız. Bu bir devir teslim, bu bir kültürel miras. Bunu yaşatmak, ayakta tutmak bizim boynumuzun borcu. Bizlerde bu yolda, Hak Muhammet Ali yolunda, 12 İmamların ışığında, huzurunda bulunduğumuz Sarı Dede Sultan’ın himmetiyle görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Cebrail ARSLAN/Sandıklı/AFYON

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Pentagon-Bericht zu türkischen Angriffen in Irak und Syrien

Gazete sayfaları ile kodları buluşturan atölyeler: “Raslantısal İfadeler”