Japon Kızıl Ordusu’nun (JRA) lideri Şigenobu Fusako 20 yıllık esaretin ardından 76 yaşında salıverildi. 1971-2001’de aktif faaliyet yürüten JRA’nın (Japonca Nihon Sekigun) lideri Şigenobu’yu hapishane çıkışında kızı, ailesi ve yoldaşları karşıladı. „Fusako’yu seviyoruz“ pankartlarıyla karşılanan Fusako, “Geçmişim üzerinde kafa yormaya ve merakla yaşamaya devam etmek istiyorum“ dedi.
30 yıl boyunca Ortadoğu’da illegal yaşayan Fusako, gizlice döndüğü Japonya’da Kasım 2000’de Osaka’daki bir otelde yakalanmış ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
ŞEHİR GERİLLASIYDI
1970’ler ile 80’lerdeki Filistin yanlısı eylemleriyle dikkat çeken JRA, Japonya Komünist Ligi-Kızıl Ordu Grubu’nda ayrılan Fusako Shigenobu tarafından 1971’de Lübnan’da kuruldu. 25 yaşındayken ülkeyi terk etmek zorunda kalan Shigenobu tarafından kurulan Marksist gerilla örgütünün ana hedefi devrim ve Japon monarşisini devirmekti.
JRA, 2001’de Shigenobu tarafından fesh edildi. Fusako, 2017’de Japan Times gazetesine yazdığı bir mektupta örgütün amacına ulaşamadığını belirtip, „Umutlarımız gerçekleşmedi“ ifadelerini kullanmıştı. Japon polisi örgütün firardaki 7 üyesinin peşinde.
UMUTLAR GERÇEKLEŞMEDİ
Örgüt çok sayıda dikkat çeken eyleme imza attı. 1972’de İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Ben Gurion Havalimanındaki 26 kişinin hayatını kaybedip 80 kişinin yaralanması ve 1974’te Hollanda’nın Lahey kentindeki Fransız büyükelçiliğinin kuşatma altına alınması bu eylemlerin en bilinenlerinden.
1975’te Kuala Lumpur’daki ABD Büyükelçiliği’ni ele geçirme girişimi ve 1988’de İtalya’nın Napoli kentinde beş kişinin ölümüne neden olan USO Kulübü bombalı saldırısı da dahil olmak üzere dünya çapında birçok eylem gerçekleştirmiştir. Japon Kızıl Ordusu 1977’de de Japon Havayolları’na ait bir uçağı kaçırmış, karşılığında Japonya hükümeti altı örgüt üyesini serbest bırakmış ve 6 milyon dolar fidye vermişti.
Shigenobu Hollanda’daki Fransa Büyükelçiliği kuşatması nedeniyle hapis cezası almıştı. Eylemde Japon Kızıl Ordusu üyeleri Lahey büyükelçisi ile 10 elçilik çalışanını 100 saat boyunca rehin tutmuştu. İki polisin ağır yaralandığı kuşatma, Fransa’nın bir Japon Kızıl Ordusu üyesini serbest bırakmasıyla sona ermişti. Saldırıyı düzenleyenler ve serbest bırakılan üye, uçakla Suriye’ye gitmişti.