Türkiye’de her yıl ortalama 2 bin 500 yeni doğana işitme kaybı tanısı koyuluyor. Bu sayı çeşitli hastalıklar, genetik yatkınlık ve ilerleyen yaş ile birlikte artıyor. Bireyler kendilerinde ya da yakınlarında işitme kaybıyla ilk karşılaştıklarında ciddi psikolojik travmalar yaşayabiliyor. İşitme sağlığı sektöründe yapılan Ar-Ge çalışmaları sonucunda elde edilen yeni ve güncel gelişmelerle işitme kayıplıların hayatı her geçen gün kolaylaştırılıyor.
İşitme kayıplı 4.5 yaşındaki Lavin’in annesi Helen Bucioğlu, işitme kaybının çözümsüz olmadığını vurgulayarak, ailelere durumu dramatize etmeden, yapılması gerekenlere odaklanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Helen Bucioğlu, Lavin’in işitme kaybını fark ettiklerinde kendilerinin de çok zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, kendi hikayelerini şöyle anlattı; “Lavin ilk işitme testini geçti, fakat sonrasında çok ağır bir orta kulak enfeksiyonu geçirdi. Normalde tepki verdiği seslere tepki vermemeye, seslendiğimiz zaman dönüp bakmamaya başlayınca şüphelendik. Bir şeylerin yolunda gitmediğini anladık. Doktor muayenesi sonrası işitme kaybı teşhisi kondu. Geçirdiği orta kulak enfeksiyonu sonrası, kulak epey hasar görmüş ve işitme duyusu yok olmuş. Bir annenin yaşayabileceği en zor süreci yaşadım. Etrafımızda bu tür bir deneyimi yaşayan olmadığı için ruhsal açıdan çok zorluk çektik. İşitme kaybıyla ilgili içerikleri ve bunu yaşayan ailelerin deneyimlerini araştırınca bilinçlenmeye başladık. Bu durumu dramatize etmeden neye odaklanabileceğimizi düşündük. İşitme kaybının çözümsüz olmadığını gördük.”
“İmplant ameliyatı sonrasında çabuk adapte oldu”
Tedavi sürecine ilk olarak kulak arkası işitme cihazı ile başladıklarını belirten Bucioğlu, Lavin’in işitme kaybı çok ileri derecede olduğu için o cihazlardan hiçbir verim alamadıklarını kaydetti. Devletin zorunlu kıldığı kullanım süresine de uymak durumunda oldukları için belli bir dönem Lavin’in işitme cihazı kullandığını söyleyen Bucioğlu, şöyle konuştu: “Bu süre bitince hemen koklear implant ameliyatı için başvurumuzu yaptık. Ameliyat süreci 6-7 ay kadar sürdü. Lavin’in koklear implant ameliyatı sonrasında yeniden duymaya başlaması bir mucize gibi oldu. Ameliyat sonrası ilk dönemler, sessiz kaldığı dünyadan çıkıp sesleri yeniden duymaya alışmasıyla geçtiği için biraz zordu fakat çok çabuk adapte oldu.”
“Çocuğunuza diğer çocuklardan farklı olmadığını hissettirin”
Lavin’in, Cem ve Nil adlarında ablası ve ağabeyi olduğunu da anlatan Bucioğlu, “Eşim Can ile birlikte, Lavin’e sağlıklı diğer çocuklardan bir farkının olmadığını hissettirdik. Ailelerin çocuklarını farklılaştırmaması gerekli. Tedavi süreci kadar bilinç ve farkındalık da çok önemli” diye konuştu.
Cochlear Hakkında:
Cochlear implante edilebilir işitme çözümlerinde dünya lideridir. Şirket 4.000’den fazla çalışanı ile küresel bir işgücüne sahiptir ve Araştırma ve Geliştirme alanında her yıl 180 milyon dolardan fazla yatırım yapmaktadır. Ürünler, koklear implantlar, kemik iletimli implantlar ve sağlık profesyonellerinin iş yapışını kolaylaştıran yardımcı ürün ve hizmetleri içerir. Cochlear, 1981 yılından bu yana, 180 ülkede her yaştan insanın duymasına yardımcı olan 600.000’den fazla implante edilebilir cihazı pazara sunmuştur.