in ,

“Hakkıma düşen kadar ışık rica edebilir miyim?”

Hamburg’daki 5. Tiyatro Köprüsü Festivalinde Kemal Kocatürk, “Ben Orhan Veli” oyunuyla ünlü şairimizi yad etti.

Hamburg’daki 5. Tiyatro Köprüsü Festivalinde Kemal Kocatürk, “Ben Orhan Veli” oyunuyla ünlü şairimizi yad etti.

Hamburg’daki Mut Tiyatrosunda düzenlenen 5. Tiyatro Köprüsü Festivalinde, beş yıldan beri yaşamını ve sanatını sürdüren Kemal Kocatürk’ün yazıp, yönettiği, eşi Ayça Kocatürk’ün piyanoda kendisi besteleriyle eşlik ettiği “Ben Orhan Veli” oyunuyla, tiyatroseverler çok özel bir akşam yaşadı.

Berlin Tiyatro Kumpanyası’nın kurucusu olan ve festivale her yıl düzenli olarak davet edilen tek isim olan Kemal Kocatürk, Türk tiyatrosunun unutulmaz ismi Müşfik Kenter’e adadığı müzikal oyunla, 1950’de henüz 36 yaşındayken hayata veda eden Orhan Veli Kanık’ın yaşamını, şiirlerini, denemelerini, makalelerini ve aşklarını sahneye taşıdı.

Ayça Kocatürk kendi besteleriyle eşlik etti

Veli’nin çileli yaşamıyla örtüşen yalın bir sahnede şairimizin unutulmaz şiirlerini seslendiren ve neredeyse 80 yıl önce yazılmış olmasına rağmen, dün yazılmış kadar güncel olan savaş tehdidi (2. Dünya Savaşı) ve diğer toplumsal konulardaki fikirlerini, aktaran Kemal Kocatürk’e, eşi Ayça piyanoda eşlik etti.

Soyadı yasası çıktığında, babasıyla birlikte aile soyadı olarak, kanaatkar anlamına gelen “Kanık” soyadı seçen Orhan Veli’yi sahnede canlandırmaktan ziyade bizzat o olan Kemal Kocatürk, sahne ışıklandırmasını yöneten kızı Yasemin Kocatürk’ün (17), kurgu mu, doğaçlama mı bilinmez, kendisini bir an karanlıkta bırakması üzerine söylediği, “Hakkıma düşen kadar ışık rica edebilir miyim?” cümle, sanki Orhan Veli’nin kendi ağızdan çıkmış gibiydi.

Ölüm de bedava

Oyunda, yakın arkadaşları Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile “Garip” adıyla bilinen, edebiyatımızda yeni bir akımının öncüsü olan Orhan Veli’nin, “İstanbul’u Dinliyorum”, “Bedava” ve “Cımbızlı Şiir” gibi çok bilinen eserlerinin yanı sıra, pek tanınmayan makaleleriyle fikir adamlığı yönünü de işlendi.

Kemal Kocatürk,iki perdelik oyunun son bölümünde Orhan Veli’nin, Kasım 1950 yılında yol tadilatı için kazılan bir belediye çukuruna düşüp, kafasından yaralandığını, beyin kanaması geçirdiğinin yapılan üstünkörü tıbbı müdahalede fark edilmediğini söyledi. Eve gönderilen Orhan Veli’nin dört gün sonra hayatını kaybettiğini söyleyen Kocatürk, yapılan otopsiden ölüm nedeninin beyin kanaması olduğunun tespit edildiğini belirterek, “Orhan Veli’nin alkol zehirlenmesinden öldüğü şeklindeki asılsız şehir efsaneleri buna rağmen hala yayılıyor. Orhan Veli’nin yakın arkadaşı şair Halim Şefik, Veli için ‘Otopsi’ adlı şiiri yazdı” dedi.

Büyük keyif veren oyun sonrası Kemal Kocatürk ve eşi Ayça, teknikte ve sahne düzeninde kendilerine yardımcı olan kızları Yasemin (17) ve Damla (11) ile hararetle alkışlandılar.

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Beach Baby auf 4 Pfoten

20 Mayıs Dünya Arı Günü Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı