Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan gazeteci Dilan Oynaş, 26 Nisan’da cezası bitmesine rağmen tahliye edilmedi. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun, “pişmanlık” dayatmasını kabul etmeyen gazeteci Oynaş’ın, “iyi halli” olmadığı gerekçe gösterilerek tahliye edilmediği kaydedildi.
Oynaş, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde infazının yakılmasına gerekçe gösterilen Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararının kendisine ulaştığını belirtti. Oynaş kararda, “Hala aynı kişilerle aynı odada kalmaya devam ettiği, arkadaşlarıyla ilişkisinin iyi olduğu” ve “pişmanlığı kabul etmediği” gerekçelerinin sıralandığını ifade etti.
‘MÜCADELEMDEN VAZGEÇMEYECEĞİM’
Karara karşı Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunduğunu belirten Oynaş, “İtirazımda kimliğimin onurum olduğunu belirttim. Pişman olacağım bir şey yapmadığımı belirttim. Mücadelemden vazgeçmeyeceğim” dedi.
İnfazı 3 ay ertelenen Oynaş için Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 21 Temmuz’da ikinci kez bir değerlendirme yapacak.
TAHLİYE EDİLECEĞİ GÜN ENGEL
Oynaş’ın infazının keyfi gerekçelerle yakılmasına tepki gösteren babası Abdülvahap Oynaş, insan haklarına aykırı bir şekilde karar verildiğini dile getirdi. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun dayattıklarını kabul etmedikleri için infazlarının yakıldığını aktaran Oynaş, “Bu nedenle kızımı da bırakmadılar. 26 Nisan’da tahliye edilmesini bekliyorduk. Bize öncesinden herhangi bir bilgi de verilmedi. Tahliye edileceğini beklediğimiz gün cezaevi idaresi, Dilan’a henüz evrak gelmedi’ diyerek tahliyesini engelledi. Bunun dışında bize bir bilgi verilmedi” ifadelerini kullandı.
‘CEZAEVLERİNE SES OLALIM’
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkati çeken Oynaş, “Her açıdan saldırıyorlar. Koğuşlarına ani baskın yapılıyor. Telefon hakları ellerinden alınıyor. İnisiyatif Adalet Bakanlığı’ndan cezaevi idarelerinin eline geçmiş durumda. Bundan bakanlığın haberi var mı? Gözlem kurulunu kendilerine göre oluşturmuşlar. Tutukluların önüne bir kağıt koyup, ‘pişman mısınız’ diye soruyorlar. Ama tabi ki tutuklular bunu kabul etmiyor” diye belirtti.
Yakınları cezaevinde tutulan ailelere de seslenen Oynaş, şöyle konuştu: “Aileler çocuklarına sahip çıkmalı. Demokratik kurumlar, siyasi partiler ve kendine insanım diyen herkes cezaevlerine ses olmalı. El ele verip cezaevlerine ses olmamız gerekiyor.”
Kızının gazetecilik kimliğinin hedef alındığını da aktaran Oynaş, “Özgür basında yer alıyordu. Basını da yasaklamaya çalışıyorlar. Bizim de her şekilde onların yanında durmamız gerekiyor” dedi. (MA)