Hamburg’da pandemi önlemleri sonlandırılıyor – Kapalı mekanlarda maske şartı kalkıyor
Senato, 30 Nisan itibarıyla salgına karşı mücadele önlemlerinin büyük bir bölümünün kaldırılacağını açıkladı. Bununla beraber halka açık mekanlarda, buna danslı eğlenceler de dahil, yüz maskesi taşıma zorunluluğu ve 2G-Plus uygulamaları da sonlandırılıyor. Ancak toplu taşıma araçlarında, Almanya genelinde olduğu gibi, Hamburg’da da maske şartı devam edecek. Bunun dışında çeşitli sağlık merkezleri ve yaşlı ve hasta bakım evlerinde kalanlar gibi, koronayı ağır geçme ihtimali yüksek olan riskli grupların kaldığı yerlerde, maske şartı geçerli kalacak. Aynı şekilde doktor ziyaretlerinde, hastanelerde, çeşitli sağlık merkezlerinde ve buna benzer yurtlarda da maske taşıma zorunluluğu devam edecek. Hastanelere ve bakım evlerine, hasta ziyaretine gidenler için FFP2 tipi yüz maskesi takma zorunluluğunun yanı sıra aktüel negatif test ibraz etmek şartı da var. Antijen hızlı testinde pozitif çıkan kişilerin derhal PCR testi yaptırma zorunluluğu da aynı şekilde devam edecek. Bu kişilerde PCR testinin de pozitif çıkması halinde, yani kişinin koronaya yakalanmış olması kesinlik kazandığında, kişi kendini 10 gün izole etmek zorunda.
Auslaufen der pandemischen Lage in Hamburg – Maskenpflicht in Innenräumen entfällt
Am 30. April läuft die bislang geltende Eindämmungsverordnung aus. Damit entfallen die Pflicht zum Tragen einer Maske in Einrichtungen mit Publikumsverkehr sowie die 2Gplus-Zugangskontrollen bei Tanzveranstaltungen. In öffentlichen Verkehrsmitteln müssen weiterhin Masken getragen werden, wie im gesamten Bundesgebiet. Außerdem bleiben Schutzvorkehrungen im Gesundheitswesen und für Einrichtungen mit vulnerablen Personen in Kraft. In Arztpraxen besteht weiter eine Maskenpflicht. Für Besucherinnen oder Besucher von Krankenhäusern und medizinischen Versorgungseinrichtungen sowie Wohneinrichtungen der Pflege und Eingliederungshilfe gilt eine FFP2-Maskenpflicht, zudem muss ein negatives Testergebnis vorgelegt werden. Weiterhin unverändert gilt auch die Absonderungspflicht für infizierte Personen. Personen, bei denen ein Schnelltest positiv ausgefallen ist, müssen sich unverzüglich einem PCR-Test unterziehen. Ist auch der PCR-Test positiv, eine Infektion also nachgewiesen, muss sich die infizierte Person für regelhaft zehn Tage isolieren.
Dil sorunu zaruri tıbbı tedaviye engel teşkil etmemeli
Yaşadıkları ülkelerindeki savaş ve baskıdan kaçan bir çok insan için Hamburg güvenli ve destek gördükleri bir yer. 2015 yılından bu yana Hamburg’a, Yakın Doğu’dan ve Afrika’dan çok sayıda mülteci geldi. Gelen mültecilerin sağlık sorunlarında ve tedavilerinde etkin şekilde yardımcı olabilmek için sağlık hizmetinde, örneğin video tercüme araçları gibi, yeni dijital imkanlar denendi ve uygulamaya konuldu. Eyalet Parlamentosu bunun için, mesela psikoterapi tedaviye, ayrı bir ödenek sağlamıştı. Şimdi de SPD ve Yeşiller, senatoya bir önerge sunarak, zaruri görülen tıbbı tedavi ve müdahalelerde Almanca dil bilgileri yetersiz olanlara, bir hak olarak tercümanlık hizmeti verilmesinin Federal Sosyal Kanuna işlenmesini talep ediyor. Bunun için senatonun, federal hükümete destek vermesini istiyor. Ayrıca tercüman hizmeti tedarikinde mülteciler ve kurumların nasıl desteklenebileceğinin araştırılması da isteniyor.
Notwendige medizinische Behandlung soll nicht an Sprachkenntnissen scheitern
Hamburg ist für viele Menschen, die vor Krieg und Verfolgung in ihren Herkunftsländern geflohen sind, ein sicherer und solidarischer Ort. Seit im Jahr 2015 viele Geflüchtete aus dem Nahen Osten und Afrika nach Hamburg kamen, wurden unter anderem neue digitale Instrumente in der medizinischen Versorgung, wie etwa Video-Dolmetschen, erprobt und eingesetzt. Die Hamburgische Bürgerschaft hatte dabei auch Gelder für Sprachmittlung – etwa im Rahmen von Psychotherapie – zur Verfügung gestellt. SPD und Grüne ersuchten nun den Senat, die Ampel-Koalition auf Bundesebene dabei zu unterstützen, Sprachmittlung bei medizinisch notwendigen Behandlungen im Sozialgesetzbuch rechtlich abzusichern. Zudem soll geprüft werden, wie verschiedene Einrichtungen und Schutzsuchende bei der Sprachmittlung unterstützt werden können.
Kamu idaresinin dijitalleşmesi güçlendirilecek
Eyalet Parlamentosuna sunulan bir önergede, Hamburg kamu idaresinde dijitalleşmesinin güçlendirilmesi öngörülüyor. Önerge mevcut dijital hizmetler ve imkanların tanıtılmasını da kapsıyor. Bu çerçevede online yapılabilecek idari işlemlerden nüfusun daha yoğun şekilde yararlanmalarının sağlanmasının ve dijital kamu idaresinin avantajlarının anlatılmasının odağa alınması hedefleniyor. Hükümet ortaklarının sunduğu önerge aynı zamanda, dijital hizmetlerin kullanıcı profili ve Hamburg Hizmet Kapısı üzerinden sunulan imkanların değerlendirilmesini ve kullanıcı memnuniyetini tespit edecek.
Stärkung der digitalen Verwaltung
Mit einem Bürgerschaftsantrag soll die digitale Verwaltung in Hamburg gestärkt werden. Der Antrag sieht vor, dass die bereits bestehenden Dienste und Möglichkeiten der breiten Öffentlichkeit näherzubringen. So soll eine Kampagne die Nutzung der Online-Dienste populärer machen und die Vorteile der digitalen Verwaltung in den Mittelpunkt stellen. Das Vorhaben der Regierungsfraktionen sieht ebenso eine Evaluierung des Nutzungsverhaltens der über das Serviceportal Hamburg angebotenen Dienste sowie eine Abfrage der Zufriedenheit der Nutzenden vor.
Kamu Sağlık Hizmetlerine yeni kadrolar
Kamu Sağlık Hizmetleri (ÖGD), son iki yılda salgın korumadaki yetkisi ve konumuyla, çok gündemdeydi. Hükümet koalisyonu ortakları, Kamu Sağlık Hizmetleri Anlaşması (PÖGD) kapsamında federal bütçeden sağlanan ödenekle toplam 110 personel istihdam etmek için Eyalet Parlamentosuna önerge sundular. Önerge yeni açılacak 110 kadrodan, 92’sinin ilçe sağlık dairelerinde oluşturulmasını öngörüyor. İstihdam edilecek yeni personelin, özellikle çocuk ve gençlik sağlığı hizmetlerinde görev almalarının amaçlandığı kaydedildi. Bu doğrultuda okullarda hizmet veren sağlık personelin sayısı artırılmak isteniyor.
Neue Stellen im Öffentlichen Gesundheitsdienst
In den vergangenen zwei Jahren stand der Öffentliche Gesundheitsdienst (ÖGD) insbesondere aufgrund seiner Zuständigkeiten beim Infektionsschutz im Fokus. Mit Bundesmitteln aus dem Pakt für den Öffentlichen Gesundheitsdienst (PÖGD) wollen die Regierungsfraktionen im Personalbereich nun insgesamt 110 nachhaltige Stellen schaffen, 92 davon in den bezirklichen Gesundheitsämtern. Der Stellenaufbau soll vor allem dem Bereich der Kinder- und Jugendgesundheit zugutekommen. So soll insbesondere auch der Schulärztliche Dienst personell gestärkt werden.
NOT:
Bir dahaki parlamento oturumu
11 Mayıs 2022, saat 13:30’da.
Öneri ve eleştirileriniz için iletişim
E-posta: guengoer.yilmaz@hamburg.de
P.S.
Die nächste Bürgerschaftssitzung ist:
am 11. Mai 2022, um 13:30 Uhr.
Anregungen und Kritik gerne an
E-Mail: guengoer.yilmaz@hamburg.de
Güngör Yilmaz / Mitglied der Hamburgischen Bürgerschaft