in , ,

Dersim’de yerli tohum ekiliyor; tohum bankası kurulacak

Ali Haydar Gözlü

Dersim Belediyesi ve Ovacık Doğal Kooperatifi, yerli ve tamamıyla doğal organik tohumların yok olmasını engellemek için tohumları toprakla buluşturdu.

Dersim Belediyesi ve Ovacık Doğal Kooperatifi, yerli ve tamamıyla doğal organik tohumların yok olmasını engellemek için tohumları toprakla buluşturdu.

Dersim’de vatandaşların köylerine dönerek organik tarım yapmalarını özendirmek için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Bahar mevsiminin  de gelmesiyle birlikte Dersim Belediyesi ve Ovacık Doğal Kooperatifi vatandaşlarla bir araya gelerek yerel tohumların çoğaltılması ve organik tarımın geliştirilmesi için yeni araziler belirlenerek tarım hayatı canlandırılmaya çalışılıyor.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Çanakçı köyünde 30 yıldan beri sürülmeyen 250 dönüm arazi ekilerek ilk tohumlar atılmaya başlandı. Ekilen arazilerde bölgede daha önce yetişen nohut, fasulye, susam ve karakılçık yetiştirilecek.

Maçoğlu start verdi

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Çanakçı köyünde ekilen arazilerde köylülerle birlikte susam ve fasulye tohumlarını atarak organik tarım startını verdi.

Dersim’de Çanakçı köyünü tohum merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Maçoğlu, şöyle konuştu:

“Bu köyde 30 yıldan beri tarım yapılmıyor, biz de köylülerle konuştuk, 50-60 yıl önce dedelerimiz ve babalarımız kendi tohumunu üretip kullanıyordu ama şimdi dedelerimizin tohumu yok oldu.

Biz de istiyoruz ki eski tohumları bulup ekelim ve diğer köylüler de ekip çoğaltsın, çünkü o tohum bu iklimde bu topraklarda güzel yetişiyor.

Biz de bu köydeki arkadaşlarımızla buluştuk bu köyde tohum bankası oluşturma ve burada çoğaltma kararı aldık.”

“Verimli bir toprak”

Uzun yıllar metropolde yaşadıktan sonra köyüne dönen Ethem Polat da Dersim Belediyesi ile birlikte Çenaxçî köyünde organik tarıma başladı.

Polat, “Çanakçı köyünde yaşıyorum burada tarıma başladık. Doğal tarım yapıp sağlıklı ürünler üretmeye çalışıyoruz. Burada tohumu ve doğal tarımı geliştirip doğal ürünleri  üreteceğiz, çünkü toprak 30 yıldan beri işlenmemiş kimyasal gübre kullanılmamış, bakir bir toprak olduğu için verimli bir toprak” diye konuştu.

“Kimyasal tohumlardan kurtulma niyetimiz var”

Ovacık Doğal Kooperatifi Yöneticisi Ersin Yıldız, “Burayı seçmemizin amacı burada uzun zamandan beri üretim yapılmadığı için  kimyasal gübreler taşınmamış, bundan kaynaklı  biz burayı pilot bölge seçtik ve tohumu çoğaltacağız. Sonbaharda da buğday türleri olan karakılçık, menceki ve bare gibi tohumları çoğaltarak  sürekliliğini sağlamak aynı zamanda üreticiye dağıtarak yerli tohumu çoğaltmak istiyoruz. Yani aynı zamanda bunları ekerek kimyasal tohumlardan kurtulma niyetimiz var”şeklinde konuştu.

Rûdaw

What do you think?

10k Points
Upvote Downvote

Erlebnisführung zum Peiner Highland Gathering

Türkiye’nin İlk Dijital Pazarlama Yarışmasının Kazananları Belli Oldu